Podle hygieniků není Česká republika připravena na případnou epidemii, způsobenou bakteriologickými zbraněmi

Rostoucí počet doručených obálek obsahujících bakterie smrtelného antraxu vyvolává ve světě paniku. I v Praze se množí případy, kdy občané v případě sebemenšího podezření volají okamžitě policii. Podle politiků jsme na případný výskyt antraxu připraveni, hygienici však odporují a tvrdí, že Česko není schopno větší epidemii zvládnout. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Ministr vnitra Stanislav Gross před pár dny uvedl, že Česko patří v ochraně před účinky bakteriologických zbraní mezi nejlepší státy v Eropě. Hygienici sice přiznávají, že česká epidemiologie je na lepší úrovni, než v mnohých státech Evropské unii, ale chybí laboratoře. Proto bude součástí bezpečnostních opatření zřízení dvou nových. Jedna laboratoř bude ve Státním zdravotním ústavu, druhou budou disponovat vojáci. Podle pražského hygienika Vladimíra Polaneckého však nejsme na epidemii většího rozsahu připraveni.

"My řešíme tu situaci standardní, to znamená diagnostika léčení jednotlivce. Celá ta civilní ochrana byla považována za šaškárnu a za vyhazování peněž, ale ukazuje se, že ono to tak úplně pravda není."

Nyní se proto uvažuje o určitém návratu výuky civilní ochrany do škol i podniků. Většina lidí příznaky nemocí, které mohou být vyvolány biologickými zbraněmi, nezná. Řada odborníků však varuje před panikou, aby nebyly například příznaky obyčejné chřipky zaměňovány s působením antraxu, který vyvolává sněť slezinou. Ta se zpočátku projevuje právě jako chřipka. Jak uvádí přestavitel Státního veterinárního ústavu v Hradci Králové Karel Seidl, při léčbě se nasazují antibiotika.

"Ale záleží v jakém okamžiku bylo podáno, dál záleží v jakém stavu je organismus a je-li schopen ještě reagovat na přijetí toho antibiotika."

Premiér Miloš Zeman potvrdil, že Česko mělo před týdnem k dispozici sto tisíc dávek antibiotik proti antraxu. Jak dodal, v současné době je jich už nepochybně mnohem více. Situaci nepodceňuje ani ministerstvo zdravotnictví. Jeho mluvčí Ota Černý uvedl, že lékaři, kteří nemají s léčením nemocí vyvolanými biozbraněmi zkušenost, podstoupí speciální školení.

"Lékaři, kteří dokončili teď vysokou školu, toto léčení znají. Ti, kteří ji dokončili dřív, tak si to prostě přečtou v učebnicích a v tu ránu to vědí."

Přes všechna přijatá opatření je veřejnost znepokojena. Paniku vyvolal telefonát na tísňovou linku, podle něhož nějaký muž rozsypal bílý prášek v ulici, kde sídlí velvyslanectví Kazachstánu. Po chemickém rozboru se ukázalo, že je to mouka. V další pražské ulici se našly dvě ampulky s neznámou tekutinou. I v tomto případě to byl planý poplach. Jednalo se o neškodnou svítící kapalinu, která se používá při diskotékách. Před víkendem vyvolali paniku čtyři cizinci v arabském oblečení, kteří na letišti rozlévali podezřelou tekutinu. Byla to obyčejná voda. Policie však prošetřuje i verzi, že muži jen zkoumali, jaká jsou na letišti bezpečnostní opatření.