Podnikatel Příplata žaluje Rumunsko ve Štrasburku

František Příplata, foto: ČTK

Český občan František Příplata žaluje Rumunsko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Podnikatel z Uherského Hradiště letos uprchnul z Rumunska před uvězněním za údajné podněcování k vraždě odborového předáka. Scénář jak z akčního filmu. Proč ale muselo k žalobě dojít a čeho chce František Příplata dosáhnout?

Pět let trvající soudy jsou podle Františka Příplaty politickou hrou, která jej měla připravit o majetek a vrátit státu privatizovanou továrnu. V Rumunsku byl za podněcování k vraždě odsouzen k osmiletému vězení, před výkonem trestu utekl do vlasti, protože měl obavy o svůj život. Podnikatel obviňuje rumunské orgány, že jeho účast na vraždě odborového předáka vykonstruovaly a v soudním procesu mu znemožnily účinnou obhajobu. Jak potvrdil Příplatův obhájce Stanislav Polčák, tyto skutečnosti jsou součástí podávané žaloby: "Rumunsko porušilo základní právo pana Příplaty na spravedlivý proces, neboť nebyl přijat žádný jeho návrh na výslech svědků, kteří měli mimo jiné prokázat jednoznačné nátlaky ze strany vyšetřujících orgánů. Uvádíme samozřejmě i politický nátlak, který byl v této věci činěn, kdy intervenoval pan Nastase, rumunský premiér. My si myslíme, že celý rámec toho řízení nemá se spravedlivým procesem nic společného."

Ztráty českého podnikatele jsou také součástí žaloby. Jenom samotná továrna v Satu Mare měla podle Františka Příplaty hodnotu 120 milionů korun. Žádost o odškodnění bude ale daleko vyšší. Prvotní je však podle něj satisfakce morální: "Pokud mě samozřejmě Rumuni nezavřou, tak bych se toho rád zúčastnil. Chtěl bych cestovat do Rumunska zpátky a poukázat na to, co se tam vlastně dělo, jaké hrůzy se tam staly a jak do toho tajná služba zasahovala."

František Příplata a jeho obhájce Stanislav Polčák  (vlevo),  foto: ČTK
Příplatův obhájce Stanislav Polčák se domnívá, že celé soudní řízení ve Štrasburku potrvá několik let. "V prvním kole Evropský soud pro lidská práva zhodnotí, zda-li je ta stížnost přípustná a bude se asi následující rok jí zabývat. Předpoklad je, že do dvou, do tří let mohl Evropský soud pro lidská práva vydat rozhodnutí."

Příplatův právní zástupce chce dosáhnout toho, aby soud o věci rozhodoval přednostně. Evropský soud může podle něj rozhodnout o tom, zda Rumunsko porušilo či neporušilo právo na spravedlivý proces, případně nařídit vyplacení odškodného. Jestli se obnoví proces v Rumunsku, je otázkou národního soudu.

Kauzou se zabývá také brněnský krajský soud, který má rozhodnout o žádosti Rumunska o vydání podnikatele. František Příplata už dříve uvedl, že předpokládá, že vydán nebude. Představitelé ministerstva zahraničí v minulosti opakovaně prohlásili, že Příplata je v České republice legálně a vydán do Rumunska nebude. Přesto o věci musí rozhodnout soud. Někteří odborníci soudí, že reálnější než vydání Františka Příplaty do Rumunska je to, že si tento podnikatel osmiletý trest odpyká v Česku.