Pojišťovny vypoví nemocnicím smlouvy, chtějí zrušit až deset tisíc nemocničních lůžek

Tento týden přináší podstatné změny v nemocniční péči. Zdravotní pojišťovny se v pondělí dohodly, že nemocnicím vypoví smlouvy. Nové dohody pak mají vést ke snížení počtu lůžek a zlepšení péče o pacienty. Od začátku listopadu mají také nemocnice zveřejňovat, jaké jsou u nich čekací doby na operace.

Jaromír Gajdáček
Zrušit až deset tisíc drahých nemocničních lůžek! To byl jeden z bodů dohody ministerstva zdravotnictví s lékařskými odbory při ukončení protestní akce Děkujeme, odcházíme. Ministerstvo tak chtělo získat více peněz na platy lékařům. V pondělí se kvůli tomu sešly zdravotní pojišťovny a uzavřely dohodu, že do konce roku vypoví nemocnicím smlouvy. Nemocniční lůžka chtějí v průběhu příštího roku proměnit na mnohem levnější sociální lůžka a lůžka dlouhodobé péče. Chtějí také dosáhnout toho, aby se nákladná péče soustředila do specializovaných nemocnic. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček vysvětlil další postup:

"My teď musíme vypovědět všechny smlouvy, které mají roční výpovědní lhůtu. Takže celý příští rok je prostor na to, abychom diskutovali v rámci krajů, jednotlivých řetězců nebo v rámci fakultních nemocnic, k jakým změnám dojde. Budeme to samozřejmě diskutovat i s ministerstvem, abychom nedělali kroky, které jsou nereálné nebo nepřipravené."

Jaroslava Kunová
Nemocnice se rušení akutních lůžek v zásadě nebrání. Podle předsedkyně Asociace nemocnic a ředitelky Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslavy Kunové by se ale spíš než jednotlivá lůžka měla rušit celá oddělení:

"Pokud se budou rušit jednotlivá lůžka třeba jen na jedné stanici nebo jednotlivá lůžka na stanicích, tak to vlastně nepřinese ani úsporu personálu."

Drahá nemocniční lůžka se mají rušit i proto, že ministerstvo i zdravotní pojišťovny chtějí rozšířit tzv. jednodenní chirurgii a přesměrovat péči do ambulancí. Podle mluvčího olomoucké Fakultní nemocnice Egona Havrlanta by se omezení lůžek nemělo pacientů výrazně dotknout.

"Dopad na pacienty se snažíme minimalizovat. Neznamená to, že bychom třeba přijímali méně pacientů, ale snažíme se zefektivnit péči, zefektivnit provoz. Výsledkem je vlastně stejný objem péče poskytované na menším počtu lůžek."

Od 1. listopadu také fakultní nemocnice zveřejňují čekací doby na operace. Na svých webových stránkách musí vyvěsit seznam operací s čekací dobou delší než dva měsíce a seznam vyšetření, na která pacienti čekají déle jak tři týdny. Podle ministerstva zdravotnictví by to pacientům mělo přinést lepší orientaci ve zdravotním systému. Navíc od nového roku by se měla pozice pacientů, kteří čekají na neakutní zákrok třeba víc než rok, zlepšit. Alespoň to slibuje mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň:

Vlastimil Sršeň
"Bude zaveden systém, kdy finanční prostředky půjdou za pacientem. Znamená to, že zdravotnická zařízení se naopak začnou o pacienty přetahovat, protože pacient bude zároveň nositelem financí do zdravotnického zařízení."

Ředitel pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marek Zeman ale upozorňuje, že čekací doby uvedené na webových stránkách jsou pouze orientační a nejsou vymahatelné:

"Závisí to jednak od toho, v jaké fázi roku se kupříkladu pohybujeme, protože my jsme traumatologicky zaměřená nemocnice. Ke konci roku, kdy bývají náledí, tak upřednostňujeme pochopitelně úrazy. Dalším faktorem mohou být i finanční záležitosti, týkající se toho, že každá nemocnice plánuje především výkony neakutní."