Pokrývky hlavy

Z módního doplňku, kterým byl baret se postupně stala záležitost politická. V korpuse nacházíme jeho vysokou spojitelnost se slovy baskický, černý, červený, modrý, zelený. Každá skupiny je nejen nositelem jiné barvy baretu, ale i jiného politického přesvědčení. Módní je bejzbolová čepice - bejzbolka.Vysoký výskyt v Českém národním korpusu má beranice, což není překvapením, ale poměrně slušný výskyt slova biret pro mě překvapením je.

Z módního doplňku, kterým byl baret se postupně stala záležitost politická. V korpuse nacházíme jeho vysokou spojitelnost se slovy baskický, černý, červený, modrý, zelený. Každá skupiny je nejen nositelem jiné barvy baretu, ale i jiného politického přesvědčení. Módní je bejzbolová čepice - bejzbolka.Vysoký výskyt v Českém národním korpusu má beranice, což není překvapením, ale poměrně slušný výskyt slova biret pro mě překvapením je. Nejčastěji má spojení se slovem kardinálský a červený. Výskyt slova bouřka jako označení klobouku je jen v písničkách Jiřího Suchého. Bonbónek, malý apartní klobouček, je v korpuse jako doklad užití v minulosti. Zato buřinka je tam velice často, a to ve spojení s přídavným jménem černý a kouzelný. Odkazuje na Pana Tau, hrdinu dětského filmu, který buřinkou zatočil, a... Překvapil s poměrně vysokou frekvencí i cylindr. Že bude v korpuse ve vysokém výskytu slovo čepec, to mě nijak nepřekvapilo. Ale do výpisu se plete čepec, jeden z kravských žaludků. Je doložen i frazém dostat se pod čepec. Tyto údaje ale neplatí o čepici, která má časté spojení s přídavným jménem placatý. Speciální pokrývky hlavy jako fez, florenťák, helma, čáka nás unášejí abecedou vpřed. Jarmulka se proti očekávání nepojí s přídavným jménem židovský. V korpusu nenajdeme její synonymum kipa. Dopracovali jsme se k podstatnému jménu klobouk. Nejčastěji je klobouk černý nebo kovbojský. Ale taky si můžeme něco strčit za klobouk. Kšiltovka a kulich nás provázejí v každodenním životě, a tomu odpovídá i poměrně vysoká frekvence. Před časem byla módní ženská zimní kukla. Ale dnes se kukla pojí především se slovy černá a maskovací. Tedy je to vybavení policistů, lupičů a...Leninka doložena v korpusu není. Ani panamák a papacha nejsou nic moc. Zato přilba nabírá na frekvenci. Má spojitelnost hlavně s přídavnými jmény - cyklistická, hasičská, modrá (nejvyšší frekvence), ochranná. Podobně jako helma. Znamená to, že helma a přilba jsou synonyma? Přilbice nás svou spojitelností s rytířem a i jinými výrazy, které se často vyskytují v jejím blízkém kontextu, přenáší do historických kontextů. Rádiovka a slamák vylepšují svou frekvence, je to důkaz, že se stále nosí. Pokles nastává u sombrera. Překvapivě se umístil stetson. Širák se nám v mnoha variantách spojuje s citátem "svůj širák odhazuji v dál", jak ho známe ze známého divadelního citátu.

Už finišujeme - turban je jednak pokrývka hlavy v některých exotických zemích, ale v Čechách si děláme turban z ručníku v koupelně. Tvrďák se pojí již jen s divadelním kostýmem nebo s dobou, kdy byl moderní. Skoro stejnou frekvenci má tvďák - muž, který něco vydrží. Ušanka se často pojí s přídavným jménem ruský, vydrovka, zmijovka a žirarďák nás nesou do cíle abecedy.

Jsme v cíli. Nechme už ty hučky, tralaláčky a tralaláky na pokoji! Dejte si na hlavu raději nějaký klóbrc.

A nebo, nechte na hlavě!