Policii chybí lidé, sníží asi požadavky na fyzické testy

Policii v tuto chvíli chybí asi 3300 lidí a koncem roku se očekává další vlna odchodů. Situace prý zatím není kritická. Přesto se hledají cesty, jak masivnějším odchodům předejít a jak získat do řad policie nové lidi. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Policie se s nedostatkem lidí potýká už řadu let. Bývalý sociálnědemokratický ministr vnitra František Bublan uvádí, že za jeho působení se deficit vždy pohyboval mezi jedním až dvěma tisíci lidí.

"Je to dáno především Prahou a Středočeským krajem, protože tam se nedaří počty naplňovat. Nikdy nebyl problém například v Jihočeském kraji, na Vysočině, na severní Moravě. Je to také trošku dáno mírou nezaměstnanosti."

Letos odcházelo od policie hodně lidí začátkem roku, kdy začal platit nový služební zákon. Obávali se, že si pohorší. Někteří ale odcházeli také proto, že jim vznikl podle služebního zákona nárok na výsluhový příspěvek, to znamená pravidelně vyplácený příspěvek za odsloužená léta i po odchodu do civilu. Právě tito lidé by prý mohli tvořit významný podíl i v očekávané vlně odchodů koncem roku. Podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů by ale služební zákon měl mít stabilizační funkci.

František Bublan
"Domnívám se, že zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů je dobrý zákon. Vstoupil v platnost teprve v lednu letošního roku a v některých ohledech jsme se ho ještě nenaučili aplikovat. Jsem proti tomu, aby v současné době probíhaly nějaké novely a tím vnášena nejistota mezi policisty v tom směru, že se změní podmínky a že o něco přijdou. Zákon je každopádně postaven na kariérním řádu, na motivaci. A pokud k tomu dodáme ještě zlepšení podmínek pro práci policie, například elektronické trestní řízení, snížení administrativního zatížení policistů, zlepšení podmínek na policejních služebnách, tak všechno dohromady by mělo působit motivačně, aby policisté setrvali, neodcházeli, aby to naopak lákalo další kandidáty do řad policie."

Policie navíc připravuje velkou náborovou kampaň. Také vedoucí pracovníci mají být odměňováni podle toho, jak řeší personální situaci.

"Ano, je to skutečně tak. Je to odpovědnost služebních funkcionářů za to, jakým způsobem budou realizovat nábory v nadcházejícím období."

V souvislosti s náborovou kampaní se policie zaměřuje i na samotná přijímací kritéria. Požadavky se prý nebudou snižovat u psychologických testů, na kterých nyní ztroskotá každý druhý uchazeč o práci u policie. Zřejmě se ale sníží požadavky na fyzickou kondici. Bývalý ministr vnitra, nyní předseda sněmovního výboru pro bezpečnost, František Bublan proti tomu nemá námitky.

"Za svého působení jsem cítil určitý nedostatek v tom, že se nastavila příliš přísná pravidla pro přijímání lidí. Mám na mysli třeba ty fyzické testy. Například u kriminálky nebo jiných činností skutečně nepotřebujeme vrcholové sportovce, ale potřebujeme spíše mozky."

František Bublan ale zároveň apeluje na určitou kulturu při provádění náboru.

"Někdy, když vidím ty plakáty nebo billboardy o tom, jak je služba u policie sexy nebo že je to nějaká adrenalinová záležitost, tak se mě ježí všechny vlasy na hlavě, protože tomu tak není."

Ministerstvo vnitra by chtělo nedostatek policistů vyřešit do tří let. O práci u policie se mohou například ucházet celníci, kteří budou zbyteční, až Česko vstoupí do schengenského prostoru. Řady pořádkové a dopravní služby také může rozšířit více než dva tisíce příslušníků cizinecké a pohraniční policie.