Politici proti korupci

Hana Marvanová vedla debatu

Čeští politici napříč politickým spektrem zahajují zřetelnější boj proti korupci. V úterý v Praze proběhla debata o etice podnikání, veřejných zakázkách, výběrových řízeních a především o korupčním prostředí v České republice, které se zúčastnili například ministr vnitra Stanislav Gross, předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová, lidovecký předseda Cyril Svoboda či za občanské demokraty pražský primátor Jan Kasl. Jejich debatu iniciovalo Sdružení pro informační společnost, které zastřešuje i řadu nadnárodních podnikatelských subjektů, sídlících v České republice. Výkonná ředitelka sdružení Jitka Pavlovová o něm uvedla:

"My jsme profesním sdružením firem z oborů informačních a telekomunikačních technologií. Existujeme necelé čtyři roky a mezi naše hlavní aktivity patřilo například prosazení zákona o elektronickém podpisu."

Právě elektronická média dávají podle odborníků možnost vytvořit transparentnější prostředí, které zabrání korupčnímu chování. Ukazují to i zahraniční zkušenosti například z Jižní Koreje, která se s korupcí dlouhodobě potýkala. Vystavení všech veřejných zakázek a výběrových řízení na internetu, a tím i jejich průběžná kontrola, tam prakticky odstranilo korupci z veřejného života. I v našich podmínkách by již informační technologie tento postup umožnily. Více k tomu vedoucí společnosti Transparency International Michal Burian:

"Právě informační technologie jsou do budoucna nejlepším prostředkem prevence. Dneska existuje ve veřejné správě spousta informací, ke kterým není přístup. Technologicky to ale už není problém. Je to problém spíše vůle těch veřejných činitelů tyto informace zveřejňovat."

Česká republika podle šetření Transparency International patří k zemím, které se i v rámci střední a východní Evropy potýkají s korupcí nejvíce. Korupční prostředí zde navíc ještě narůstá. V celkovém žebříčku sledovaných zemí klesla Česká republika na 47. místo za Litvu, Polsko a Bulharsko. Nejvíce se u nás uplácejí úředníci, policie, zdravotníci či pracovníci soudů. Čtvrtina naší populace vnímá korupci jako běžnou součást života a nejméně třetina Čechů někdy někoho uplatila.