Politici se vložili do navrácení majetků šlechtě

Palác Kinských na Staroměstském náměstí v Praze

Ministr kultury Pavel Dostál zahájil tažení proti Františku Oldřichovi Kinskému. Ten vyhrál pět soudních sporů o majetek zabavený po válce na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše. Dalších 157 Kinského žalob leží u českých soudů. Nárokuje si majetek za 40 miliard korun. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Ministr kultury chce zabránit vracení majetku Kinskému a tvrdí, že tyto vyhrané soudy "prolamují Benešovy dekrety". Dostál se dokonce kvůli vracení majetku Kinskému sešel v úterý s vedením Poslanecké sněmovny, šéfy jednotlivých klubů a právníky. Podle politiků by se případná legislativní úprava neměla týkat konkrétně tohoto případu, ale měla by mít obecnější povahu. Ministr Dostál tvrdí, že první schůzka splnila jeho očekávání:

"Ano, naplnilo, protože se domnívám, že celá záležitost bude mít další pokračování v jednání s předsedou vlády a tak dále."

Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové zaznělo na schůzce několik právních námětů, jak při řešení této otázky postupovat:

"Existují dokonce čtyři možné cesty, alespoň podle toho, co tam zaznělo, ve čtyřech právních předpisech, které by mohly tuto situaci řešit. Bude záležet na posouzení, která z těch cest bude nejzajímavější, nejrychlejší a nejakceptovatelnější."

Jak řekl předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, jedním z výsledků porady je jasná vůle politiků zabývat se tímto problémem a hledat řešení:

Politici zjevně chtějí dohodnout legislativní pojistku Benešových dekretů a neměnnost poválečných poměrů. Politolog Zdeněk Zbořil na tomto konkrétním případě varuje před situací, kdy by se moc zákonodárná dotkla pravomocí soudců:

"Rozhodně se dostává do nějaké kontroverze moc politická a zákonodárná s mocí soudní, které by měly být od sebe odděleny. Jsem tím trochu překvapen, protože ten náboj problémů, který vyvolávají restituční kauzy, je starý. On skutečně má počátek už někdy na začátku devadesátých let v udělování občanství za záhadných okolností a tak dále."

Snahy ministra Dostála se velmi nelíbí soudcům. "Počíná si jako vrchnostenský orgán v době totality. Kastuje lidi na šlechtice a nešlechtice. Když jsou splněny zákonné podmínky, vrátit se to občanovi musí, padni komu padni. Jinak by šlo o diskriminaci," prohlásil ústavní soudce Antonín Procházka.

Právníci dávají Kinskému za pravdu, že jeho majetek byl po válce zestátněn neprávem. S nacisty tehdy spolupracoval jeho otec. František Oldřich Kinský byl malé dítě. Politici tak alespoň hledali cestu, jak by zabránili získat rodový majetek dalším šlechticům.

V případě Františka Oldřicha Kinského zatím Okresní soud odvolací jednání o navrácení jeho majetků odročil na říjen.