Polsko dalo zelenou rozšíření dolu Turów, Češi se bojí o zdroje pitné vody

Foto: Anna Uciechowska, CC BY-SA 3.0

Polsko souhlasí s rozšířením dolu Turów, který leží u českých hranic. A to i přes námitky české strany, která se se bojí, že rozšíření dolu může mít negativní dopad na zásobování pitnou vodou.

Foto: Anna Uciechowska,  CC BY-SA 3.0

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Vlastníci dolu chtějí těžit uhlí až do roku 2044. Plánují ho rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Obce, které jsou dolu nejblíž, i Liberecký kraj se proti záměru brání, obávají se hlavně ztráty vody, ale i hluku a prachu.

Liberecký kraj se proti souhlasnému stanovisku polských úřadů odvolá.

"Pokud nám vyhověno nebude, budeme se bránit dalšími soudními kroky. Jde o princip předběžné opatrnosti ochránit prostředí, ve kterém žijí obyvatelé toho příhraničního regionu. Přeshraniční diskuze o konkrétních parametrech není bohužel polskými orgány ochrany životního prostředí brána příliš vážně," uvedl liberecký hejtman Martin Půta (SLK), který je přístupem polských úřadů zklamaný.

Česko má obavy, že rozšíření dolu by mohlo mít negativní dopad na zásobování Hradecka a Frýdlantska pitnou vodou. Hejtman chce prosadit, aby bylo Česko uznáno za účastníka řízení. Domnívá se také, že doložka okamžité vykonavatelnosti je v rozporu s evropským právem.

Ministr Brabec: Ve studních by nemusela zůstat žádná voda

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že polské úřady v souhlasném stanovisku tvrdí, že rozšíření těžby v Turówě nebude mít na české občany žádný vliv. Česko má opačný názor a pouze na polská ujištění se nemůže spoléhat. Proto chce i prostřednictvím Evropské komise vyvíjet na Polsko další tlak, aby svůj postoj změnilo.

"Tento záměr by mohl mít opravdu negativní vliv na zásobování pitnou vodou pro desítky tisíc obyvatel Hradecka a Frýdlantska. Byť tam byla domluvena některá technická opatření, jako například tzv. antifiltrační stěna, tak přesto nelze zabránit tomu, že tyto zdroje vody nemohou být ohroženy."

Ministr Brabec podotkl, že kompenzační opatření, k nimž se Polsko zavázalo, zatím nejsou vyzkoušená. Připomněl, že už v 80. letech kvůli těžbě v Turówě poklesla podzemní voda na Frýdlantsku. Kdyby se něco podobného stalo nyní v době sucha, tak ve studních nezůstane žádná voda, dodal ministr. Například od obce Uhelná by měl být důl vzdálený jen kilometr. Proto místní požadují vybudovat val, aby nekoukali přímo do jámy dolu, a nešel na ně hluk a prach.

Vláda podle Brabce v pondělí projedná návrh opatření k monitoringu dopadů polské těžby na české území. Kromě toho se připravují i plány na náhradní zásobování vodou pro postižené regiony. Ministr i hejtman ale upozornili, že realizace těchto projektů potrvá několik let.