Popularita skautingu v Česku roste, na členství v oddílech jsou pořadníky

Skauti

V Česku je v současné době téměř 70 tisíc skautů a skautek. Jejich počet stoupá již 15 let. V těchto dnech skautské oddíly nabírají další nováčky. Kvůli nedostatku vedoucích nebo malé kapacitě kluboven ale nedokážou uspokojit všechny poptávky. Oddíly musely dokonce vypisovat pořadníky.

Foto: Michal Trnka,  Český rozhlas

Z předloňského výzkumu agentury Ipsos vyplynulo, že Junák – český skaut je nejznámější organizací pro volnočasové aktivity dětí a mládeže. Česká veřejnost ho zároveň pokládá i za nejdůvěryhodnější z výchovných organizací. Sedm z deseti dospělých lidí by skauting doporučilo dětem jako nejlepší volnočasovou aktivitu.

Podle nich ve skautu zažijí nejen spoustu zážitků, ale oceňují to, že skauting kluky a holky rozvíjí všestranně, posiluje odolnost, samostatnost a sebedůvěru a přináší možnost trávit čas aktivně a smysluplně.

Foto: Michal Trnka,  Český rozhlas

„Do skautského oddílu chodí obě naše děti. Je radost vidět, že mají možnost trávit smysluplný čas v prostředí, které je bezpečné a rozvíjející zároveň. Učí se samostatnosti, umějí si poradit v situacích, které by dělaly potíže i některým dospělým. Vidíme, jak získávají jistotu a sebevědomí a zároveň smysl pro práci v týmu a opravdu pevné vztahy se svými kamarády,” vypočítává na webu skautů maminka dvou skautů z pražských Vršovic.

Děti na skautingu baví možnost vyzkoušet si řadu pestrých aktivit, získávat nové schopnosti a zažívat hry a dobrodružství s dobrými kamarády na schůzkách, výpravách i táborech.

Foto: Michal Trnka,  Český rozhlas

‘Máme plno‘

V těchto dech skautské oddíly po celém Česku nabírají nové členy. Stává se ale, že mnohé na poptávku rodičům odpovídají ‘máme plno’. Hlavním problémem odmítavého postoje mnoha oddílů je nedostatek kluboven, kde se kluci a holky pravidelně scházejí, nebo jejich nevyhovující stav.

Foto: Veronika Papoušková,  Český rozhlas

A problémem je i nedostatek vedoucích – dobrovolníků. Těch totiž přibývá pomaleji než kluků a holek v oddílech. Proto se Junák - český skaut snaží oslovit i dospělé zájemce.

„Tedy lidi, kteří nebyli ve skautu, ale chtějí si to v dospělosti nebo třeba v dospívání vyzkoušet. Zájemci si musí najít nějaký oddíl ve svém okolí a postupně je potřeba, aby si doplnili kvalifikaci, to znamená čekatelskou a vůdcovskou zkoušku,“ popisuje mluvčí organizace Junák - český skaut Barbora Trojak.

Oddíly se kvůli kapacitám letos zaměřují také na větší děti. „Letos se v náborech soustředíme nejen na děti z 1. až 3. třídy, ale oslovujeme i starší kluky a holky. Rodiče si nezřídka myslí, že v deseti letech už je na skauting pozdě, ale oddíly mají často ve starších věkových kategoriích volněji,“ vysvětluje starosta Junáka – českého skauta Josef Výprachtický.

Foto: Tomáš Lörincz,  Český rozhlas

Nové oddíly

Nejméně skautek a skautů má Karlovarský kraj, následuje Ústecký a Liberecký. Naopak nejvíc jich je v současnosti v Jihomoravském a Středočeském kraji a také v Praze. Pro velkou část oddílů v těchto krajích platí, že najít místo pro nováčky je komplikované. Skauti z obcí v okolí Prahy například uvádí, že na čekacích listinách do jejich oddílů je i 150 dětí.

Opravená klubovna skautů z Trutnova | Foto: Kateřina Kohoutová,  Český rozhlas

Rekonstrukce či dokonce stavba nové klubovny není ale jednoduchá. Zásadní je tam podpora zvenčí. Oddíly pořádají sbírky, pracují na stavbě svépomocí, zapojují rodiče i sympatizanty a hledají zdroje u nadací, obcí a krajů. Někde se to podaří, jako například v Říčanech, kde si skauti otevřeli jednu novou a jednu opravenou klubovnu. Naopak jinde zatím o vhodném zázemí jen sní.

„Klubovny máme kromě fary ve dvou městských budovách. První objekt, v němž sídlí náš největší oddíl, má demoliční záměr a s druhým objektem má město jiné plány,” uvádí vedoucí skautů z jihomoravských Boskovic Ludmila Klíčová.

Další šanci pro nováčky pak přináší vznik nových oddílů. Loni šlo o čtyři desítky nových míst na mapě českého skautingu.

klíčové slovo: