Posázavský pacifik a parník Vltava slaví výročí

Úsek Posázavského pacifiku u Pikovic, foto: Jiří Bernard, Panoramio, CC BY-SA 3.0

Posázavský pacifik je legendární trať. Trampi se tu vozili už na začátku 20. století. A parník Vltava vyplul na stejnojmennou řeku v roce 1940. Oba tak slaví výročí.

Parník Vltava na cestě z Prahy do Davle,  foto: Markéta Vejvodová,  archiv ČRo

O víkendu si jubileum připomenou společnou jízdou. České dráhy se na ní domluvily s Pražskou paroplavební společností. Posázavský pacifik slaví 120 let a kolesový parník Vltava má 80. výročí.

"Zvolili jsme variantu slavnostní plavby i s parním vlakem ve spolupráci s Českými drahami. Bohužel nám v tuto chvíli epidemiologická situace nedovoluje více," uvedl Pavel Mácha, ředitel Pražské paroplavební společnosti.

Jízda z Prahy do Davle a zpět

Zájemci tak mají možnost absolvovat cestu z Prahy do Davle historickým vlakem a zpátky lodí, či naopak. Odměnou jim bude pohled na nádhernou krajinu.

Parníkem Vltava lze pokračovat po Vltavě z Davle údolím kolem Ztracenky až na Slapy,  foto: Markéta Vejvodová,  archiv ČRo

"Trať vede skrz Posázaví, krajinu spojenou s trampingem a všemi těmi příběhy a výlety. K počínajícímu turistickému ruchu ve 20. a 30. letech minulého století patřily i parníky. Trasa parníku dále na Slapy je dodnes populární především proto, že vede celým údolím kolem Ztracenky, což je velmi krásná plavba."

Parník Vltava je kulturní památkou

Restaurační kolesový parník Vltava se již sedm let řadí mezi kulturní památky ČR a společně s parníkem Vyšehrad patří mezi poslední historické parníky plující po vltavských vodách, dodal Pavel Mácha.

Interiér parníku Vltava,  foto: Markéta Vejvodová,  archiv ČRo

"Parník byl do provozu uveden v roce 1940. Znalci si určitě najdou velmi zajímavou dokumentaci z té první slavnostní plavby, která je poměrně nezvyklá. Na fotografiích vypadala velmi neutěšeně a smutně, byly tam hákové kříže a podobné věci. Nicméně fakt, že parník vznikl, a byl uveden do provozu zrovna v této době ještě nesnižuje jeho hodnotu a to, že ho máme rádi.

Parník Vltava byl prohlášen kulturní památkou České republiky, a je v zásadě velmi unikátní i v evropském měřítku, neboť po celých 80 let své existence jezdí po té samé trase, na kterou byl v roce 1940 uveden."

O padesát let později byl přestavěn na restaurační parník. Zatím poslední rekonstrukce proběhla v roce 2009. Parník Vltava je poháněn parním strojem, a tak určitě přitáhne i technické nadšence, navíc je možné si prohlédnout jeho strojovnu.

Posázavský pacifik,  foto: ČT
Oblast, kam trať Posázavského pacifiku z Davle pokračuje, nabízí řadu turistických památek. Najdete tady perlu Posázaví - hrad Český Šternberk, vojenské muzeum v Lešanech, Sázavský klášter, v širším okolí pak pivovar Velké Popovice.

10
49.889814390000
14.397860830000
default
49.889814390000
14.397860830000