Poslanci odmítli návrh na zavedení přímé volby prezidenta

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Volba prezidenta nadále zůstane doménou poslanců a senátorů. Návrh na zavedení přímé volby hlavy státu zamítlo ve středu 99 ze 183 přítomných poslanců. A to i přesto, že podle lednového průzkumu CVVM si tři čtvrtiny dotázaných občanů přímou volbu prezidenta přejí. Podrobnosti má Martina Lustigová.

Foto: ČTK
Ještě před minulými volbami do Poslanecké sněmovny byla přímá volba hlavy státu velkým tématem. Tehdy ji slibovali sociální i občanští demokraté, lidovci i unionisté. ODS a ČSSD ale nyní mění názor; pro návrh hlasovalo pouhých 22 sociálnědemokratických poslanců a nepodpořil ho ani jeden občanský demokrat. Byla to tedy z jejich strany jenom předvolební rétorika? Na to se ptáme politologa Lukáše Valeše: "Vypadá to, že to opravdu byla jenom předvolební rétorika, že skutečnost je jiná. Je ale také otázka, jestli teď byla vhodná chvíle pro to, aby přímá volba byla nastolena, protože zrovna v tomto okamžiku existují jiná témata, která jsou mnohem důležitější."

Návrh zpracovala Hana Marvanová, která ale ve Sněmovně už dávno není. Proto se předlohy ujala poslankyně z klubu US-DEU Taťána Fischerová. Proč se s návrhem ztotožnila? "Já si myslím, že posílení prvku přímé demokracie a moci občanů je dobré, protože to samozřejmě nutí lidi k tomu, aby víc přemýšleli, aby víc rozhodovali a vážili věci."

Podle odborníků by přímá volba prezidenta mohla pomoci vyřešit problém s nízkou volební účastí. Slovo má politolog Lukáš Valeš: "Přímá volba prezidenta by mimo jiné mohla pomoci, protože prezidentská funkce je českou veřejností vnímána jako velmi významná, přitáhnout české občany k zájmu o věci veřejné. A možná by také posílila vědomí veřejnosti, že jako občané této země mohou hovořit do rozhodování i o tak významné funkci, jako je funkce prezidenta republiky."

Taťána Fischerová,  foto: ČTK
Podle unionistického návrhu měla být volba hlavy státu dvoukolová. Pokud by v prvním kole nikdo nezískal nadpoloviční většinu, postoupili by do druhého kola dva kandidáti s největším počtem hlasů. Tento návrh shodně zamítly obě opoziční strany. Jednou z námitek komunistů bylo to, že by změna posilovala přechod od parlamentní demokracie k prezidentskému systému, což se jim nelíbí. A co vadilo občanským demokratům? To České televizi po hlasování vysvětlil stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil: "Podle nás není správné, když do druhého kola přímé volby postupují pouze dva nejúspěšnější kandidáti. Podle našeho názoru se tímto způsobem eliminují jiní silní kandidáti."

A kde vidí důvody nepřijetí návrhu jeho předkladatelka Taťána Fischerová? "Těch důvodů bude několik. Jednak samozřejmě všichni vychladli, protože nejvíce nakloněni tomu byli v okamžiku, kdy jsme se trápili s volbou prezidenta a kdy se ukazovalo, že je to opravdu problém. A další důvod je ten, že část našich zákonodárců je přesvědčena, že v našem systému se do toho nemá sahat, že to je prvek, který je nestandardní a jsou prostě pro klasický zastupitelský systém. A není tu ani ochota se vzdávat svých pravomocí - to je ale určitě menší část poslanců."

Podle premiéra Jiřího Paroubka je možné na prosazení přímé volby prezidenta ještě pracovat. Odborníci jsou ale k tomu, že by návrh prošel ještě touto Poslaneckou sněmovnou, skeptičtí. "Nemyslím si, že je pravděpodobné, že by nový, třeba i přepracovaný návrh měl větší šanci projít touto Poslaneckou sněmovnou," míní politolog Lukáš Valeš.