Prezidentská kandidátka Táňa Fischerová: volební medailon

Táňa Fischerová, foto: ČTK

Důraz na sociální otázky, posílení role občanské společnosti, ale například i obnovení prvorepublikového družstevnictví - to jsou témata, se kterými do historicky první přímé volby českého prezidenta přichází herečka a občanská aktivistka Táňa Fischerová.

Táňa Fischerová,  foto: ČTK
"Základní je skutečně vyžadovat a podporovat vládu práva a právní stát, který u nás jde poslední dobou opravdu ke dnu. S tím je spojen zákon o státní službě, protože to je jeden ze základních antikorupčních zákonů. A myslím, že je velkou ostudou všech vlád, že dosud není ve Sbírce zákonů. Pro mne je velmi důležitá sociální tématika. Myslím, že bez sociální spravedlnosti není demokracie. Za základní považuji podporu vědy, kultury a vzdělávání, protože prosperují ty země, které jednak investují finance do těchto oborů, a jednak jim vyjadřují úctu a vědí, že to je jejich budoucnost. Já jsem velký podporovatel různých alternativ. Myslím, že dnešní systém je do jisté míry na konci svých možností a že je třeba hledat nové alternativy jak v ekonomice, tak v politice a v dalších oblastech,"

uvedla Táňa Fischerová v České televizi. Letos pětašedesátiletá prezidentská kandidátka studovala na brněnské Janáčkově akademii múzických umění, studia ale nedokončila. Koncem 60. let se stala členkou Činoherního klubu v Praze, za normalizace ale byla odtud vyhozena. Až do konce 80. let působila jako herečka tzv. na volné noze, bez stálého angažmá. V r. 1989 podepsala petici Několik vět a začala se angažovat v občanských iniciativách. V letech 2002 - 2006 byla poslankyní za Unii svobody, poté neúspěšně kandidovala do Senátu. V r. 2010 kandidovala do sněmovny jako lídr Klíčového hnutí. Je ve vedení nadace Václava a Dagmar Havlových Vize 97, členkou Amnesty International, angažuje se i v řadě dalších charitativních organizací. Je svobodná a pečuje o dospělého, mentálně postiženého syna. V prezidentské kampani se jí podařilo získat téměř 65 tisíc platných podpisů.

Táňa Fischerová,  foto: ČTK
"Já myslím, že to základní by mělo být, aby se lidi trochu narovnali a měli pocit, že jejich život má zase trochu větší smysl. To souvisí s otevřením prostoru pro tvorbu, pro tvořivost i pro to, aby člověk zase něco víc znamenal, a nebyl jenom lidským zdrojem. Myslím, že tak to je dnes. A jak jezdím po vlastech českých, tak o tom hodně lidí mluví. A touží se nadechnout a zase mít pocit, že život má smysl,"

řekla Táňa Fischerová redaktoru Českého rozhlasu, který s ní prožil celý jeden den. Její šance jako prezidentské kandidátky pro Rádio Praha ohodnotila socioložka Jiřina Šiklová:

"Přiznám se, že jsem ji pro politiku považovala za příliš křehkou a jemnou. Není na to stavěná. Jako poslankyni jsem ji sledovala také a vím, že vždycky byla dost nešťastná, že tam asi nedovedla nebo nemohla dostatečně říct, že se jí něco zdá nemorální. Ale já si myslím, že i takoví lidé patří do politiky, protože dávají jinou dimenzi všemu, co se venku děje. A určitě si řada lidí právě díky Táně řekne, jestli by nešlo dělat politiku taky takhle."

První kolo prezidentských voleb proběhne 11. a 12. ledna roku 2013. V tuto chvíli je do voleb řádně zaregistrováno osm kandidátů. Další tři byli kvůli sporným podpisům na peticích vyřazeni a jsou připraveni se soudit.