Poslanec Ivan Pilip a Jan Bubeník jsou po 25 dnech strávených v kubánském vězení na svobodě

I.Pilip a J.Bubenik

Poslanec Ivan Pilip a Jan Bubeník jsou na svobodě. Po 25ti dnech strávených v havanské věznici Villa Marista byli propuštěni a společně se svými příbuznými odletěli domů. K osvobození obou Čechů došlo po neobyčejném diplomatickém úsilí a kompromisů všech stran. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Ivan Pilip a Jan Bubeník krátce před svým propuštěním podepsali dokument, ve kterém připustili, že z neznalosti porušili zákony, když se na ostrově setkali s kubánskými disidenty. Mimořádnou schůzku svolal kubánský ministr zahraničí a přítomni byli dále švédští, chilští, mexičtí a britští diplomaté a především generální tajemník Meziparlamentní unie Anders Johnson a jeho kolega Juan Pablo Leteliér, kterým se přičítá největší zásluha na tomto vyjednávacím maratonu. Rozhodující pak pro kubánské úřady bylo ono doznání obou českých občanů. Nebylo jim však umožněno hovořit před odletem s novináři a kopie dokumentu nebyla dána k dispozici tisku. Předseda Senátu Petr Pithart, který se v neděli vrátil z Havany, kde usiloval o propuštění obou Čechů, soudí, že jeho mise k tomuto výsledku přispěla:

"Nebylo to překvapení. Neměl jsem nějaké přímé signály, ale můj prostě cit říkal, že ta mise byla úspěšná a že kubánská strana také hledá, jak to udělat. Musím říct, že třeba to, že mě na letišti vítal ministr vnitra, bylo pro ně dobré znamení, že se exekutiva k této akci vlastně opozičního politika přihlašuje. To, že mě odpoledne přijal prezident republiky, i to byl důkaz, že tu moji misi berou za svou a ostatně kubánská strana si to docela přála, aby to takto tady vyznělo."

Kubánské úřady zprvu obviňovaly Pilipa a Bubeníka, kteří byli zadrženi 12. ledna po setkání s kubánskými disidenty, z podvratné činnosti a přípravy povstání, za což jim hrozilo až 20 let vězení. Později byla tato formulace změněna na ohrožení ekonomických zájmů země, kde se trestní sazba snižuje na tři až osm let vězení. Z náhlého obratu situace měli pochopitelně radost i příbuzní obou zadržovaných. Paní Jitka Bubeníková a mladší bratr Jiří se o propuštění Jana dozvěděli přímo z Českého rozhlasu:

"Mám hroznou radost, tohleto je pro nás ohromný překvapení, i když už někdo v rádiu říkal, že snad by to mohlo být brzy, ale tohleto je pro nás obrovský překvapení. Máme strašnou radost. Už jsme tomu přestávali věřit. Několikrát vlastně už byla naděje, že by to propuštění se mohlo nějakým způsobem přiblížit, ale několikrát jsme byli zklamaní, takže teďka jsme už se snažili nějak netěšit se na to moc, a o to víc jsme teď rádi."

Generální tajemník Meziparlamentní unie Anders Johnson před odletem novinářům řekl, že oba Češi nebyli vyhoštěni a z Kuby odcestovali jako turisté. "Oba jsou v pořádku a jsou velmi šťastní," dodal Anders Johnson.