Poslanecká sněmovna přijala zákon o ČNB

Stejný osud jako volební zákon - tedy ústavní stížnost - zřejmě čeká i nový zákon o České národní bance. Uvažují o tom někteří poslanci, neboť ho považují za protiústavní. Více informací má Zdeňka Kuchyňová:

Česká národní banka se má od příštího roku stát více závislou na vůli politiků. Nový zákon, který přijala Poslanecká sněmovna, ukládá centrální bance povinnost konzultací s vládou v závažných otázkách. To považuje za velmi důležité premiér Miloš Zeman.

Podle zákona má bankovní radu jmenovat prezident republiky na návrh vlády a kontrolovat hospodaření centrální banky má Nejvyšší kontrolní úřad. Unie svobody a lidovci to považují za protiústavní a za útok na nezávislost banky. V této souvislosti hovoří o osobním zájmu předsedy sněmovny a ODS Václava Klause, které k tomu uvedl.

Poslanci ODS kritizovali přílišnou nezávislost centrální banky již od roku 1997. Přisuzují jí významný podíl na tehdejší hospodářské recesi. Sněmovna přijala zákon nečekaně hladce. Ani poslanci sociální demokracie nerespektovali upozornění ministra financí Pavla Mertlíka, že některé změny jsou protiústavní. Za nejspornější Mertlík označil paragraf, který říká, že poslanci budou schvalovat tzv. provozní rozpočet centrální banky. Stejný názor mají i zástupci banky, kteří jsou jinak s konečnou verzí novely relativně spokojeni. Hodlají ji však konzultovat s Evropskou unií. Odpůrci se s novým zákonem smířit nechtějí a zvažují podat stížnost k ústavnímu soudu. Vše bude záležet na tom, jakým způsobem zákon o České národní bance projedná a upraví Senát.