Potlesk pro Mertlíka

Pavel Mertlik

Ministr financí Pavel Mertlík, který podal v úterý překvapivě demisi, se k tomuto kroku rozhodl na základě svobodné vůle. Mertlík to uvedl na své poslední tiskové konferenci na ministerstvu. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Mertlík zopakoval motivy, které ho vedly k podání demise. V posledních měsících nebyla míra podpory ze strany premiéra taková, aby mohl svou funkci efektivně vykonávat.

Pavel Mertlik
"Ministr financí je prodlouženou rukou premiéra a ve vládě má takovou míru podpory, jakou mu dává premiér. Na rozdíl od liniových ministrů, kteří spotřebovávají části státního rozpočtu a často lobbují navzájem za různé zájmy, toto není běžný obraz práce ministra financí, alespoň ne ve vládách civilizovaných zemí."

Vláda se podle Mertlíka odchyluje od plnění hospodářské strategie, na níž se podílel a s níž vláda závazně souhlasila. Má například silné výhrady ke koncepci na ozdravení průmyslu, nazývané "velký třesk".

"Každopádně z ní vyplývají poměrně významné fiskální nároky, což bude sama o sobě dosti problematická věc."

Za další důvod svého odchodu označil Mertlík zpožďování privatizace, zejména energetiky a některých velkých průmyslových podniků.

"Tyto věci se mě bohužel nepodařilo ve vládě prosadit a domnívám se, že to není dobře, stejně jako některé jiné dílčí kroky s tímto procesem související."

Mertlíkovi se ale v posledním období nelíbily ve vládě i jiné jevy.

"Nazval bych to opatrně nižší podporou transparentnosti hospodářských procesů, například využívání paragrafu 49 Zákona o veřejných zakázkách při některých výběrových řízeních. Anebo velmi viditelná věc, rozhodnutí o zakázce na výstavbu dálnice D47 do Ostravy, zakázce v ceně pohybující se někde kolem 50 miliard korun firmě bez výběrového řízení."

Ministr vyloučil, že by jeho odchod nějak souvisel s kauzou Investiční a Poštovní banky, za níž byl ostře kritizován Klausovou ODS. Odmítl rovněž spekulaci, že by důvodem mohla být jeho neúspěšná kandidatura na funkci místopředsedy sociální demokracie na víkendovém sjezdu strany. Mertlík prohlásil, že je srdcem sociální demokrat a zůstane jím i jako řadový člen strany. Sociální demokracie má podle něj ve svém středu řadu odborníků, kteří ho mohou úspěšně nahradit ve funkci ministra financí.

"Chtěl bych v této souvislosti popřát panu premiérovi šťastnou ruku a vládě jako celek, aby se jí dařil její základní cíl, kterým je v oblasti politické i ekonomické koneckonců vítězství v příštích parlamentních volbách a úspěšný vstup do Evropské unie."

Novináři na závěr tiskové konference odcházejícímu ministrovi zatleskali.