Poutníci vyrazili na Tetín. V sobotu uctí památku sv. Ludmily

Účastníci pouti z Velehradu do Tetína na počest svaté Ludmily

Desítky lidí vyrazili už v pondělí na putování ke cti sv. Ludmily. Téměř padesátku poutníků čeká v příštích dnech již třetí etapa putování.

Cesta vede přes Starou Boleslav, Levý Hradec, Hradčany a Beroun a vyvrcholí v sobotu přímo na Tetíně. Poutí a výstav je po republice celá řada, uvedla ředitelka projektu Miroslava Janičatová.

"Krásná pouť je z Velehradu na Tetín. Na Velehradě podle legendy měl zřejmě Metoděj pokřtít Ludmilu a jejího manžela Bořivoje. Tudíž jsme se s partnerskou obcí Velehrad domluvili, že cesta povede symbolicky z Velehradu na Tetín, místo její smrti. A půjde se pěšky. Jsou to tři etapová putování, kdy ta třetí etapa bude končit právě 18. září. na Tetíně."

Kostel sv. Ludmily v Tetíně | Foto:  Hynek Moravec,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Tam se poutníci připojí k Národní pouti sv. Ludmily, která připomene významné výročí 1100 let od mučednické smrti patronky českého národa. Na trase čeká poutníky bohatý kulturně-historický program a zastávky na zajímavých místech spojených s historií země jako je například Stará Boleslav nebo Levý Hradec. K výročí vznikla i mobilní aplikace.

"Zmínila bych aplikaci Loxper. Tam vedou tři trasy, jedna přes Prahu, druhá přes Tetín a třetí z Budče na Levý Hradec. Můžete si ji nainstalovat do telefonu. Je interaktivní, zábavná. Na těch zastaveních se vždycky dozvíte něco z historie, jsou tam i kvízy. To jsou aktivity, které jsme vytvořili v době covidové, kdy jsme nemohli dělat akce ve vnitřních prostorách."

Známý propagátor pěšího poutnictví Petr Hirsch každoročně organizuje na trasách vícedenní poutě a zároveň ve spolupráci s jeho týmem vznikl polohraný dokument Pěšky bez hranic.