Povinné, nepřesvědčivé vítězství

Foto: ČTK

Češti fotbalisté se protrápili k výhře nad outsiderem a přišli o Kollera. Tak by se dalo stručně shrnout sobotní vystoupení českého národnímu týmy v San Marinu v rámci kvalifikace na evropský šampionát 2008. Vítězství 3:0 patří do kategorie povinných, tři body v kvalifikační skupině D jsou vítané, ale ztráta útočníka Jana Kollera pro druhou žlutou kartu může být hodně citelná ve středečním, mnohem náročnějším utkání s celkem Irska.

Foto: ČTK
Čeští fotbalisté splnili jen napůl svůj plán, který si dali před zápasem v San Marinu. Nad slabým, avšak překvapivě houževnatým soupeřem sice dokázali vyhrát výrazným rozdílem, ale sebevědomí před středečním kvalifikačním utkáním s Irskem si výkonem rozhodně nezvedli. První branku vsítil až po půl hodině hry netradičně hlavou kapitán Tomáš Rosický, kterého projev mužstva nenadchl:

"Samozřejmě nikdo vám nedá nic zadarmo. ani takový soupeř. My jsme měli v úvodní fázi problém dostat balón na útočníka. A oni, dokud mohou, tak do vás budou kopat, to je jasné."

Ani střelec druhé branky Marek Jankulovski po utkání příliš nejásal:

"Nebylo to nic jednoduchého. My jsme věděli, že San Marino je doma nepříjemné, už to dokázali. Byla to otázka toho, kdy dáme gól, ale i když jsme ho dali, tak jsme potom nevyužili některé šance. Nakonec jsme dali tři góly, jsme spokojeni a můžeme jet domů."

Foto: ČTK
Třetí branku přidal v prodloužení Jan Koller. Byla to jeho jubilejní, padesátá trefa v národním týmu. Zklamala ho ale jak obdržená žlutá karta, tak projev mužstva:

"Jak se vám nepodaří dát ze začátku dva góly, tak soupeř kouše, bojuje. Nám se druhý gól podařilo dát až v 75. minutě, do té doby to bylo nervózní. Měli jsme spoustu šancí, ale nic tam nespadlo. Proto byl takový ten zápas, jaký byl."

A co po zápase v San Marinu soudí reprezentační trenér Karel Brückner?

"Povinné tři body a samozřejmě trošku komplikace směrem na Irsko vzhledem k tomu, jaký teď máme hráčský kádr kvůli zraněním a té žluté kartě. Musíme si to ale přehodnotit a hrát na Irsko i třeba trošičku v jiném režimu, i trošku jiným stylem, a možná s jiným obsazením těch postů než jsme zvyklí."

Brücknerův výběr přivítá ve středu Iry. Ti v sobotu v Bratislavě jen remizovali 2:2 se Slováky, což se našemu týmu, jak říká brankář Petr Čech, náramně hodí:

Foto: ČTK
"Říkali jsme si, že by to byl možná ideální výsledek pro nás, protože by ztratili jak Slováci, čímž by se prakticky odřízli od postupu na šampionát, a sebrali body Irům, což je pro nás výhoda, protože náš náskok se teď zvětšil na tři body. Navíc teď máme vzájemný zápas, a když ho zvládneme, tak prakticky uděláme obrovský krok k tomu, abychom postoupili."

Proti Irům bude chybět Jan Koller, zdravotní problémy má stále Milan Baroš, i když se jeho stav lepší. K týmu se proto připojil sparťanský útočník Libor Došek, což příliš nechápe kapitán Tomáš Rosický, i když ví, že ztráta Jana Kollera znamená komplikaci:

"Co si budeme povídat, určitě nám bude Honza hodně chybět, o tom asi moc mluvit nemusíme, i s ohledem na to, že má problémy Milan. Je to samozřejmě nepříjemná situace. Jsou tady ale teď jiné typy útočníků, všichni rychlí, pohybliví. Myslím, že na Iry by mohli platit, protože oni jsou všechno velcí kluci, kteří jsou výborní ve hře hlavou, ale mají problémy s pohybem."

Zápas Česko - Irsko se hraje ve středu večer na pražské Letné.

klíčové slovo:
spustit audio