Povinnost vyprávět příběhy válečných veteránů

Čtvrtek 11. listopadu je dnem válečných veteránů. Už ve středu se proto v Praze sloužila ekumenická bohoslužba ve vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého. O připomínání životních osudů válečných veteránů a odbojářů z prvního, druhého i třetího odboje se stará rozhlasový redaktor Miloš Doležal. V uplynulých letech získaly například pozornost jeho objevné dokumentární pořady Atentát na Heydricha, Smrt v Kobylím dole, Na množství nehleďte a další.

Miloš Doležal
Vy patříte, pane Doležale, k předním rozhlasovým dokumentaristům posledních let a po právu za své pořady sklízíte nejrůznější ocenění. Naposledy jste na rozhlasové přehlídce Report dostal cenu za dokumentární pořad Nebe plné dýmu. Můžete posluchačům přiblížit, čemu se v něm věnujete?

„Ten dokument vypráví příběhy z roku 1942, které se staly v Ležákách. Mě vždycky připadalo, že Ležáky leží tak trochu ve stínu Lidic. Ležáky leží na kraji Vysočiny, malá vesnice, naprosto zapomenutá. Řekl jsem si, že by bylo dobré se tam rozjet, protože sám žiju na Vysočině, a ke svému údivu jsem začal zjišťovat, kolik zvláštních, silných, bolestných příběhů je v té krajině ukryto. Ba co víc, že tam ještě žijí svědkové, dokonce možná korunní svědkové některých příběhů. A začal jsem je tedy nahrávat, vyptávat se a hledat."

Ležáky,  foto: Miloš Doležal
Vy určitě znáte i odbornou literaturu o Ležákách a víte tedy sám nejlépe, jestli se vám podařilo najít nějaké nové skutečnosti, nová svědectví...

Hrob četnického strážmistra Karla Kněze  (1899-1942) ve Vrbatově Kostelci,  foto: Miloš Doležal
"Já myslím, že snad ano, a to je konkrétně popsaný příběh četnického strážmistra Karla Kněze z Vrbatova Kostelce, který byl zapojen do odboje kolem Ležáků. A vypráví se tam o detailech jeho sebevraždy, což byla vlastně oběť. A osou toho pořadu je životní příběh Jaroslava Klapky, což je poslední žijící předválečný ležácký obyvatel. On byl totálně nasazen a díky tomu vyhlazení Ležáků přežil, a na konci války byl zavřený v Sachsenhausenu. Myslím že tento příběh nebyl nikdy v souvislosti s Ležáky zpracován."

Vy se ve své rozhlasové tvorbě věnujete už řadu let protifašistickému odboji a válečným veteránům. Proč je podle vás nutné se k těm věcem stále znovu vracet?

"Myslím, že to souvisí s pamětí. S tím, že každý národ, který chce žít a přežít, si musí vyprávět příběhy. Své hrdinné i temné příběhy. A kdo jiný než hrdinové nebo lidé stateční by měl ty příběhy vyprávět? Tak to je jeden důvod. A pak jsme byli v minulých desetiletích svědky zkreslování historie, posouvání akcentů, přehlížení lidí. A já myslím, že my máme velkou příležitost některé věci napravovat, znovu interpretovat, znovu vyprávět. A dokud ti lidé, svědci, pamětníci žijí, je povinností každé společnosti, která má být zdravá, uchovávat je pro budoucí. Podle mě je to životně důležité."