Ve Skotsku bude památník čs. parašutistům z 2. světové války

V přístavu Arisaig na západním pobřeží Skotska by měl v brzké době vzniknout pomník československým parašutistům, kteří se zde v letech druhé světové války cvičili v boji proti nacistům. Právě zde například prodělal výcvik Jan Kubiš, který pak spáchal atentát na Reinharda Heydricha. O vznik pomníku usiluje sdružení Czech Memorial. Milena Štráfeldová požádala jeho zástupce a současně českého honorárního konzula ve Skotsku Paula Millara o bližší informace. Vysvětlil i to, proč se budoucí parašutisté od roku 1941 cvičili právě ve Velké Británii:

Čeští vojáci během parašutistického výcviku pod vedením Skotské gardy
"Británie byla jediná země, která byla v té době s Německem ve válečném stavu. Generální štáb britské armády šel za Churchillem a řekli mu: my potřebujeme spojence a jediní spojenci, které můžeme dnes mít, jsou podzemní odbojová hnutí na okupovaných územích. Zřídili zvláštní složku Special Operations Executive a ta měla právě za úkol vstoupit ve styk s těmi odbojovými hnutími. A začala nabírat lidi ze složek britské armády, které přišly ze zahraničí. /Byli to/ Češi, Poláci, Norové, Holanďani, Francouzi."

Kolik českých dobrovolníků tedy prošlo tím výcvikem?

"Oni měli asi padesát výcvikových stanic, tři stanice byly ve Skotsku a tady jich prošlo výcvikem přes tři sta."

A jakých akcí se pak zúčastnili? A které z nich byly řekněme ty nejznámější, o kterých se dodnes mluví?

"Úplně nejznámější je Anthropoid."

Zleva Jan Kubiš a Jozef Gabčík,  18.12.1941  (poslední snímek z Anglie)
Jedná se o atentát na Reinharda Heydricha...

"Jim ovšem pomáhal Silver A, Silver B a Out distance. Kromě nich byly výsadky na Moravě, byly výsadky, které došly až na Duklu, byly výsadky pro paradesantní brigádu v Sovětském svazu, v Itálii. Čili těch výsadků bylo hodně. Samozřejmě řadu z nich Němci našli a zatkli. Ti lidé pak umírali třeba v Terezíně, v Mauthausenu a podobně."

Kolik lidí takhle za války padlo?

"Úmrtnost byla 62 procent. Někteří z nich válku přežili, po válce byli většinou pronásledováni a dokonce dva z nich byli komunisty popraveni. Někteří odjeli zase zpátky do zahraničí."

Zdroj: www.pomnikparasutistum.cz
Vy se dnes snažíte vybudovat na památku těchto dobrovolníků pomník, který by měl stát v přístavu Arisaig. Je to tak?

"Arisaig je takový malý přístav, v jehož okolí byly tři školy pro Čechy, čili byla to pro naše /vojáky/ taková křižovatka"

Jak by měl ten památník vypadat a jak jste s jeho přípravami daleko?

"My dostaneme zdarma pronájem pozemku na 99 let. Je to moc hezké místo, které je ohraničeno balvany a keři, má krásný výhled na ostrovy, za kterými zapadá slunce. Já mám představu, že by to byl například na zem spadlý, ale nesplasklý padák. Konečná podoba toho pomníku by závisela na tom, jaký se podaří vylomit desetitunový kus žuly. Letos bych chtěl vylomit ten kámen v lomu."

A poslední otázka: kdy počítáte s odhalením památníku?

"Až budeme mít dost peněz."

Na čem to tedy závisí? Na veřejné sbírce?

"Závisí to na penězích. Ministerstvo obrany má v plánu tento pomník vyhlásit válečným hrobem. Já mám teď na kontě v České republice asi sto třicet tisíc korun. A potřebuju asi dvacet až třicet tisíc liber. Začal jsem tím, že jsem měl víc peněz od skoupých Skotů, než od bohatých Čechů."

Záštitu nad památníkem československým parašutistům převzal prezident Václav Klaus.

Více informací na www.pomnikparasutistum.cz.