Povodeň napáchala značné škody na památkách

Pražská Kampa, Foto: ČTK

Rozlité řeky napáchaly značné škody na památkách. Pod vodou se ocitla centra řady historických měst, včetně renesančních na jihu Čech. Voda zasáhla pražské paláce, historické domy na Kampě. Zatopeno bylo několik zámků. Na otázku, jak jsou ohroženy sbírky a historické objekty, mi odpověděl historik architektury Zdeněk Lukeš.

Pražská Kampa,  Foto: ČTK
"Sbírky ohroženy nejsou, protože ty se dají velice snadno evakuovat. Bezprostředně jsou ohroženy historické objekty a samozřejmě také zahrady."

Jaký bude další postup? Jak dlouho bude podle vašich odhadů trvat obnova zahrad i budov?

"Tak, to je jistě záležitost na měsíce a na léta. Valdštejnská zahrada byla obnovena poměrně nedávno, takže tam se domnívám, že by ta obnova mohla být velmi rychlá. Co se týče Vojanových sadů, to je park, který se asi dokáže z toho vzpamatovat, podobně jako pražská Stromovka. Ale bezesporu nejvíc jsou ohroženy budovy, základy budov. Ty nejstarší stavby už mají vypracovanou určitou odolnost, protože třeba ve středověku byly sklepy těch malostranských budov i maláců zaplavovány pravidelně. Takže to možná paradoxně mohou přežít lépe, než některé modernější stavby. Ale bude potřeba posoudit statiku těch objektů. Pokud bude narušena, tak to bude velmi vážný problém a tu rekonstrukci to nesmírně prodraží."

Sovovy Mlýny,  Foto: ČTK
Stejně, ne-li hůře je na tom historické město Český Krumlov a Písek, kde jsme viděli záběry, že z vody ční pouze sochy nejstatšího mostu. Jaká je situace tam?

"No tak to je samozřejmě daleko vážnější. Musíme zase doufat, že až voda opadne, že se zjistí, že ta konstrukce není nijak vážněji narušena. Já varuji před takovými názory, které se objevují, že je třeba všechny břehy zvýšit, že je třeba vytvořit specifické těžké, mohutné kontrukce, které by měly zabránit rozlévání vody. To samozřejmě pro ta historická města může být těžká rána. V Praze například taková záminka při té povodni v roce 1890, kdy byl protržen Karlův most, vedla k asanaci celých velkých území. Domnívám se, že je potřeba postupovat velmi promyšleně a vytvořit takový systém zábran, který je mobilní. To už se teď vyzkoušelo na Smetanově nábřeží. Tam jsou takové výsuvné prvky, mezi které se vkládají speciální panely."

Cesky Krumlov,  Foto: ČTK
Určitě to bude stát obrovské množství peněz. Ale jak Praha, tak i Český Krumlov jsou v seznamu UNESCO a už jsme četla informace, že tato organizace je ochotna přispět, pokud dostane požadavek na pomoc od české vlády. Budete v tomto směru nějak vyvíjet iniciativu?

"Určitě ano. Pokud se týče Unesca, tak si myslím, že jeho možnosti jsou omezené. Ale je tady celá řada dalších významných institucí, nadací a podobně. A já si myslím, že by měly být využity všechny možné prostředky. Tady nejde jen o ty peníze samotné, ale jde třeba o experty. Mnozí z nich mají zkušenosti z povodní například v Itálii a podobně. Takže každá rada, každá metoda je velice cenná."

Podle posledních informací je stará část Českého Krumlova poškozena ze tří čtvrtin. Ministr kultury Pavel Dostál slíbil, že město může počítat s pomocí státu. Opravy budou stát desítky, ne-li stovky miliónů. Dostál slíbil, že požádá UNESCO o 50.000 dolarů (přes 1,5 miliónu korun), další peníze chtějí poslat krajané.