Povolební roztržky

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Páteční volba prezidenta České republiky má nepříjemné dohry. Vedle poslankyně zelených Olgy Zubové, volitelky Jana Švejnara, která minulý pátek při volbě prezidenta na Pražském hradě chyběla ze zdravotních důvodů, řeší i některé další strany potíže se svými poslanci a senátory. Ti ve dvou případech hlasovali jinak než jejich mateřské strany, v jednom případě jde o nařčení z pokusu o podplácení.

Zleva: Jiří Paroubek,  Josef Novotný a Jan Švejnar,  foto: ČTK
To je také důvod, proč se senátorský klub ODS rozhodl podat trestní oznámení na senátora za Sdružení nezávislých kandidátů-Evropské demokraty Josefa Novotného. Ten totiž tvrdí, že mu jeden ze senátorů ODS nabízel dvoumilionový úplatek za hlas pro Václava Klause v prezidentské volbě. Občanští demokraté to popírají a vyzvali senátora Novotného ke zveřejnění jména údajného úplatkáře a zveřejnění důkazů. Předseda senátorského klubu ODS Jiří Stříteský oznámil, že požádal renomovanou právní kancelář o přípravu trestního oznámení:

"My jsme v situaci, kdy zvažujeme, zda už nebude možné přímo podat žalobu o poškozování jména Občanské demokratické strany, protože senátor využil pomluvu našeho senátorského klubu k vlastnímu zviditelnění a ke své vlastní reklamě."

Senátor Josef Novotný přiznal, že své oznámení nemůže dokázat. Nabídku prý dostal před druhým volebním kolem první volby prezidenta při setkání mezi čtyřma očima. Doufá ale, že by jeho slova o schůzce mohly potvrdit televizní záběry. Řekl, že ho ani žaloba nezastraší:

"Já se tím rozhodně nenechám vystrašit. Naopak, budu se snažit spolupracovat s policií co nejvíc, aby se celá ta věc odhalila, aby se ukázalo, jaké poměry panují na naši politické scéně."

Také u lidovců je rušno. Okresní výbor KDU-ČSL v Hradci Králové vyzval poslance Jiřího Hanuše k rezignaci na poslanecký mandát kvůli jeho volbě Václava Klause prezidentem. Podle hradeckých lidovců Hanuš hlasoval v rozporu s prosincovým usnesením krajské organizace, která volbu Klause prezidentem nedoporučila. Místopředseda hradeckých lidovců Vladimír Derner to komentoval slovy:

"On řekl, že nebude rozhodně volit Klause. To mu všichni věřili a v tomto duchu jsme i tento jeho názor dál našim členům a voličům sdělovali. Takže nás velmi zaskočil."

Jiří Hanuš úvahy o rezignaci odmítl:

"Protože je také usnesení celostátního výboru, a to je usnesení o řád vyšší než krajského výboru. Já jsem nikde neměl ve svém programu, koho budu volit za prezidenta a nikomu jsem nic nesliboval. Já asi nabídnu funkci předsedy kraje k dispozici, na tom nelpím, ale mandát jsem nedostal od okresu Hrade Králové a nevidím důvod, proč bych ho měl pokládat."

Evžen Snítilý,  foto: ČTK
Velmi podobný problém řeší sociální demokraté. Jejich poslanec Evžen Snítilý totiž ještě před páteční volbou prezidenta prohlásil:

"Budu hlasovat pro Václava Klause. Jdu sem s jediným pocitem - chci, aby byl dneska zvolen prezident republiky bez jakéhokoliv vzruchu, bez jakýchkoliv emocí. Volíme hlavu státu."

Hlasoval tedy proti vůli ČSSD, za což byl okamžitě vyloučen z jejího poslaneckého klubu. Předseda strany Jiří Paroubek ho vyzval, aby se vzdal poslaneckého mandátu. což však poslanec Snítilý odmítl. Sociální demokraté z Náchodska chtějí Evžena Snítilého vyloučit ze strany. Podle předsedy tamního okresního výboru ČSSD Miloslava Mrštiny by se měl především vzdát funkce poslance:

"Většina členů sociální demokracie v Náchodě, městských organizací, bude trvat na tom, aby Evžen Snítilý vystoupil ze strany a současně také uvolnil svůj poslanecký mandát, protože ten získal díky sociální demokracií, kterou vlastně podrazil."

O vyloučení poslance Snítilého ze strany bude ČSSD v Náchodě jednat v březnu.