Praha má konečně pomník Karla Hašlera

Foto: ČTK

Od narození slavného českého písničkáře a herce Karla Hašlera muselo uběhnout celých sto třicet let, nežli se dočkal svého pomníku v Praze. Jeho autoři pro něj zato vybrali opravdu ideální místo - Hašlerova busta byla tuto sobotu odhalena na Starých zámeckých schodech:

Foto: autorka
zazpíval přitom snad nejznámější Hašlerovu písničku pražský pěvecký sbor Hlahol. Reliéf písničkáře s kytarou odtud shlíží na Prahu, která ho inspirovala k desítkám písní. Hašler se zprvu chtěl věnovat herectví, účinkoval ve Švandově divadle na Smíchově, v Národním divadle v Brně i ve slovinské Lublani. Z pražského Národního divadla byl ovšem za 1. světové války vyhozen pro nekázeň. To už se ale naplno zabýval kabaretem, skládal písničky a jezdil s nimi na turné po celých Čechách. V prvorepublikovém Československu patřil k nejpopulárnějším skladatelům i hercům, natočil desítky filmů, jeho písně takřka zlidověly. Měly vždy silný vlastenecký náboj, což ho ovšem za 2. světové války stálo život. V r. 1941 ho zatklo gestapo a v prosinci zahynul v koncentračním táboře Mauthausen.

"Ta jeho tvorba zůstává, to je strašně důležité. A pro mne je důkazem toho, že neexistuje velké nebo vysoké umění a to nízké. To je prostě součást naší kultury, a budeme-li schopni si zpívat svoje písničky, tak to bude asi nadále,"

řekl při slavnostním odhalení pomníku ministr kultury Václav Riedlbauch. Přes Hašlerovu popularitu však nebylo vůbec snadné památník v Praze instalovat. Zdůraznil to i starosta Prahy 1 Petr Hejma:

"Pro Prahu, ale nejenom pro Prahu, ale pro celý český národ, je dnešní den obrovským svátkem. Prožívám obrovskou radost, protože bych nikdy nevěřil, že se nám podaří vrátit Karla Hašlera na Staré zámecké schody, přímo do centra Prahy."

Autor plastiky Karla Hašlera Stanislav Hanzík  (vlevo) a autor architektonického řešení Pavel Kupka,  foto: ČTK
O instalaci sochy na schodech pod Hradech dlouho pochyboval i spoluautor pomníku, akademický sochař Stanislav Hanzík:

"Je to zázrak. Já jsem tomu nevěřil do doposledka, protože to je taky otázka asi pětačtyřiceti povolení včetně ornitologů, abychom neplašili ptáky."

O vznik pomníku se už od r. 2002 zasazovalo občanské sdružení Písničkář. Usiloval o něj i Hašlerův nejmladší syn Thomas, který se narodil až po skladatelově smrti a dnes žije ve Spojených státech:

"Myslím, že je nádherné, že na něj dnešní Češi vzpomínají. Pamatuji si úplné začátky, když jsme o pomníku začali sotva snít. Bylo to velmi těžké. Takže je moc krásné, že po tolika letech je pomník skutečností. Vím, jak to bylo, takže si toho velmi cením."

Žulový reliéf za více než milion korun odhalila manželka prezidenta Livia Klausová. Pomník financovala Praha, stále ještě ale zbývá dluh ve výši tří set tisíc korun. Další finance shánějí organizátoři prostřednictvím veřejné sbírky.