Karel Hašler - skladatel, který zpopularizoval českou písničku

Karel Hašler, foto: ČT

Karel Hašler - herec, režisér, filmový producent, ale taky tvůrce hudby k mnoha českým filmům. Především pak autor více než tří stovek písní, které zlidověly a zpívají se dodnes.

Karel Hašler,  foto: ČT

Legendární muzikant a kabaretiér Karel Hašler přišel na svět 31. října 1879 na pražském Zlíchově v proletářské rodině, matka a otec pracovali ve sklárnách. Jejich syn se vyučil rukavičkářem, ale s tovaryšským listem v kapse už šilhal po divadle. Od roku 1903 působil v Národním divadle. Osudným se mu ale stal kabaret. Hašler v písničkách trefil lidový tón, který bavil i dojímal, a ke zpěvu uměl strhnout celé hlediště, celý lokál. Písničky jako Večer za Strahovskou bránou, Ty petřínské stráně, Když nad Prahou se večer uklání, Strahováček, U svatého Matěje, Staré zámecké schody a další se zpívají dodnes.

Velkým přelomem Hašlerovy kariéry byl příchod zvukového filmu. Vrhl se na něj jako skladatel hudby, scenárista, režisér i herec, a to se značným úspěchem. A nešlo jen o film Písničkář, ze kterého je evergreen Ta naše písnička česká a v němž si zahrál titulní roli.

Síla textů se Karlu Hašlerovi stala osudnou. Ostré parodie na protektorát a nacisty a vlastenecký postoj vedly k jeho zatčení v září 1941. Hašler zemřel 22. prosince 1941 v koncentračním táboře Mauthausen. Údajně tam složil ještě poslední písničku. V jejím refrénu se zpívá: Hlava mi klesá uprostřed boje, dech poslední patří jen vám, vy Čechy krásné, vy Čechy krásné, ty Praho moje! Budete žít, já umírám...