Praha má ulici Nicholase Wintona. Najdete ji v Holešovicích

Praha má ulici Nicholase Wintona, zachránce židovských dětí. Symbolicky začíná u bývalého bubenského nádraží, odkud za druhé světové války odjížděly transporty Židů a dalších do Terezína.

Slavnostní otevření ulice Nicholase Wintona | Foto: Alexis Rosenzweig,  Radio Prague International

Ulici slavnostně otevřeli zástupci magistrátu, Prahy 7 a dalších organizací. Datum bylo zvoleno jako připomínka počátku druhé světové války a toho, že 1. září 1939 byl z Prahy vypraven poslední takzvaný Wintonův vlak, který již do Británie nedorazil.

Sir Nicholas Winton zachránil z okupovaného Československa 669 židovských dětí. Před deseti lety, kdy Winton oslavil 105. narozeniny, převzal na českém velvyslanectví v Londýně nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva. Byly tam i děti, které zachránil.

Portrét Nicholase Wintona od umělkyně Toy-Box na zdech tunelu pod železniční dráhou | Foto: Alexis Rosenzweig,  Radio Prague International

„Pamatuju si na pražské nádraží, na mámu, která stála neklidně na nástupišti, na vojáky se svastikami na rukávech. Vzpomínám si na dlouhou cestu a na to, jak ostatní začali jásat, jakmile jsme přejeli holandskou hranici. Mně bylo tehdy teprve šest, a tak jsem to nechápal,“ popisoval tehdy svoji cestu za svobodou Alfred Dubs, labouristický člen Sněmovny lordů.

Ulice Nicholase Wintona | Foto: Alexis Rosenzweig,  Radio Prague International

O mimořádném činu Nicholase Wintona natočil sérii filmů slovenský režisér Matej Mináč. Winton má i společně s dalšími osobnostmi odlitek své ruky v křišťálu v muzeu Křišťálový dotek.

Otevření ulice se zúčastnily některé z Wintonových dětí

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě) prohlásil, že je hrdý na to, že ulice této městské části nese jméno výjimečné osobnosti.

Grafická výzdoba od umělkyně Toy-Box na zdech tunelu pod železniční dráhou  | Foto: Alexis Rosenzweig,  Radio Prague International

„Zároveň jde o propojení Holešovic a Letné, o které jsme velmi dlouho usilovali - je tím nejlepším dárkem k letošnímu 140. výročí Prahy 7. Všechna tato místa jsou trvalou připomínkou temné stránky světových dějin, ale také hrdinství, odvahy a pokory lidí, jako byl sir Nicholas Winton," řekl Čižinský.

Milena Grenfell-Baines | Foto: Alexis Rosenzweig,  Radio Prague International

Otevření ulice se zúčastnily rovněž některé z Wintonových dětí. "Je to velmi dojemné, stát zde v Praze po boku dalších Wintonových dětí," řekla čtyřiadevadesátiletá Milena Grenfellová-Bainesová, jedna z přeživších.

Nové propojení pro pěší a cyklisty vzniklo v rámci projektu Správy železnic, která v místě staví nové vlakové nádraží Praha-Bubny a buduje také část budoucí tratě na Letiště Václava Havla a do Kladna.

16
50.10266390032925
14.440106112510364
default
50.10266390032925
14.440106112510364