Praha se chystá na MS v synchronizovaném bruslení

synchronizovane_brusleni1.jpg

Sotva se zatáhla opona nad krasobruslařským MS v kanadském Calgary, už se chystá další vrcholný podnik - tentokrát do Prahy. Svůj světový šampionát zde bude mít o víkendu méně známá disciplína - synchronizované bruslení. Český tým by na něm rád dosáhl lepšího umístění, než Tomáš Verner v hlavním městě provincie Alberta, který byl třináctý.

Pořádat světové krasobruslařské klání na českém území není zrovna jednoduchá záležitost. Potvrzuje to i víceprezident organizačního výboru Tomáš Pochop.

"Rozpočet dělá něco kolem patnácti milionů korun. Část prostředků poskytla ISU, dále máme příjem z prodeje vstupenek, příjmů od partnerů a z příjmů nadstandardních služeb týmům jako jsou např. jejich výlety po Praze."

Volba haly padla na pražskou T-Mobile Arenu. Neprovázeli ji žádné tahanice, naopak, rozhodlo se...

"Poměrně jednoduše, protože šampionát je tady díky práci lidí, kteří zde organizovali Prague cupy. Proto si myslím, že bylo naší morální povinností přidělit T-Mobile Areně. Oproti Sazka Areně je menší, tudíž můžeme předpokládat, že se nám jí podaří naplnit a atmosféra tam bude domáčtější a sportovnější."

A kolik týmů se do české metropole sjede?

"K dnešnímu dni je jich 21. Globálně z celého světa napříč Kanadou, Amerikou, Japonskem, ze Skandinávie Švédsko, Finsko, dále z Evropy Francie a samozřejmě ČR. Myslím si, že je to skutečně celý svět."

Optimismus Pochopa neopouští ani když přijde řeč na diváky.

"Přál bych si, aby jich bylo co nejvíc. Doufám, že se nám podaří naplnit halu alespoň jednou, tzn. 7000 diváků. Věřím, že nás diváci přijdou podpořit."

Podle objednaných vstupenek to však zatím nevypadá, že by mělo české bruslařské družstvo vytvořeno domácí prostředí.

"Ze současného stavu prodaných vstupenek tvoří polovinu zahraniční návštěvníci, protože hlavně ve Skandinávii a v zámoří je tento sport nesmírně populární. Řada lidí si rezervovala pobyt v Praze a šampionát spojili se svojí dovolenou a dalšími cestami."

Synchronizované bruslení je kláním dvacetičlenných celků. Kapitánkou toho českého je Jana Skřivánková. Čím se liší její role od ostatních závodnic?

"Liším se tím, že se stávám komunikačním článkem mezi trenérem, organizačním výborem a rozhodčími. Na závodech chodím na oficiální mítinky, losování."

Česká reprezentantka vstupuje do pražského šampionátu se skromnými ambicemi.

"Chceme se vrátit do nejlepší světové desítky, tak jak jsme byly v roce 2003 a 2004. desáté místo by bylo velkým úspěchem a když to bude o něco lepší, tak je to perfektní."

V pomyslném českém dresu se na ledové ploše představí tým pardubického Orionu. Reprezentační výběr probíhá úplně jinak, než u dalších kolektivních sportů.

"Nefunguje to tak, že se vybere dvacet nejlepších bruslařů z ČR a z těch se sestavil tým, který by jel na MS. Nacvičení sestavy, její synchronizace totiž trvá zkušenému celu min. tři čtvrtě roku, u jednotlivých bruslařů by to trvalo zhruba dva roky."

Sestavy pochopitelně nejsou tak technicky náročné, jako u klasického krasobruslení, ale některé jednotlivé prvky jsou si hodně podobné.

"Běžné krasobruslení připomínají skoky s povolenou rotací ve vzduchu max. jeden a půl. Víceméně stejné jsou piruety a krokové pasáže. Jinak všechno co jsem vyjmenovala se dělá v útvarech, které se mění po ploše v souladu s hudbou."

Jana Skřivánková se tomuto estetickému sportu věnuje spolu se svými kolegyněmi jako ryzí amatérka.

"Co se týče zázemí, tak je to jako v mnoha jiných sportech boj o peníze, boj o přežití. Určitě to nemůžeme dělat profesionálně. Musel by se najít sponzor, který by si ten tým koupil jako ve fotbale a pak by to mohlo být pro nás zaměstnání."

Krátký program je na pořadu v pátek, v sobotním odpoledni se mohou diváci těšit na volné jízdy.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio