Praha zveřejnila plány s olympiádou

0:00
/
0:00

Praha zveřejnila svoje plány s olympiádou. Na internetu jsou dostupné veškeré studie i ekonomické analýzy. A kde mají podle nich vyrůst olympijské stadióny? Pokud v Praze olympiáda bude, sportoviště budou převážně na předměstí a centrum zřejmě v Letňanech. Více se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

Letošní rok bude ve znamení odborné i veřejné debaty. Pokud by se totiž Praha chtěla ucházet o olympijské hry už v roce 2016, musí podat přihlášku letos na podzim. Podle některých názorů by olympiáda přinesla rozvoj infrastruktury, novou sportovní vybavenost a propagaci. Jejím centrem by se mohla stát čtvrť Letňany, říká místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Zedníček.

"Letňany je plošina na návrší na severovýchodě Prahy, která je v optickém kontaktu s centrem. Je velmi dobře dopravně dostupná. Jak z vlastního města, tak z ostatních částí republiky. Je tam napojení dálničním okruhem, bude tam v příštím roce dokončena stanice metra. A bude tam také přivedena i železnice."

Pro čtvrť by to bylo obrovské plus i podle letňanského starosty. Studie navrhuje i další místa v Praze, kde by mohla sportoviště vyrůst, například velké plavecké centrum v Holešovicích. Cyklisté by se mohli prohánět na Strahově, Troja by přivítala kanoisty a na Letné by se konaly zápasy v plážovém volejbale.

"To je stále otázka k diskusi, kolik sportovišť bude budována jako trvalá a kolik jako dočasná. Areál Letňany se nabízí i proto, že se tam buduje velké pražské výstaviště a úpravy některých veletržních hal pro sporty a nebo naopak přestavba některých sportovních hal na veletržní by výrazným způsobem ušetřila na prostoru, na nákladech."

Pražští politici komentovali nové studie zdrženlivě. Například radní pro investice Pavel Klega v tisku uvedl, že olympiáda musí být především zisková nebo alespoň neztrátová. Vyslovil se spíše pro komornější pojetí. Pro zastupitelku Janu Ryšlinkovou je olympiáda spíše noční můrou. Londýn, který bude pořádat olympiádu v roce 2012, už podle ní přesáhl plánovaný rozpočet o polovinu. Jiří Zedníček z Českého olympijského výboru podotkl, že od roku 1984, kdy byly olympijské hry v Los Angeles, nebyly žádné letní olympijské hry ztrátové.

"Pokud by tam někdo chtěl započítávat budování dopravní infrastruktury v celém státě a městě, pak by olympiáda zisková být nemohla. Pokud ale započtete pouze náklady na vlastní sportovní a přidružená zařízení a náklady na uspořádání olympijských her, tak olympijské hry vydělávají. Ono bohužel se v té argumentaci pracuje pouze s tou částkou nákladů a zapomíná se, že proti nim stojí také výnosy. Typický příklad jsou například výnosy z olympijské vesničky, která následně může fungovat buď jako univerzitní koleje nebo jako bydlení pro občany."

Dá se očekávat poměrně bouřlivá diskuse. Pražané se například obávají ochromení života po dobu olympiády, obrovského dluhu, chátrajících sportovišť a přísných policejních opatření.