Právní rámec osobních prohlídek na letištích

Foto: Evropská komise

V dnešní rubrice "Ptejte se právníka" budeme pokračovat v tématu ochrany osobních údajů. Konkrétně se zaměříme na letištní kontroly. Z tohoto důvodu jsem si pozval do studia předsedu Úřadu pro ochranu osobních údajů Igora Němce.

Osobní prohlídky na letištích prošly za posledních deset let obrovskými změnami. Dnes se opět přitvrzuje, zejména v Americe. Tělesné skenery budou brzy nedílnou součástí prohlídek na všech letištích. Co musí cestující všechno akceptovat a co může odmítnout aniž by byl vyřazen z letecké přepravy?

"Aniž by byl vyřazen, tak toho může odmítnout málo. Nicméně existují zde úřady i skupina ochranářů dat, kteří se snaží prosazovat ochranu soukromí a lidská práva. Určitě proběhne v této otázce řada soudů, některými problémy se může dokonce zabývat Ústavní soud, zejména v případech, kdy je narušeno základní právo na ochranu soukromí, o kterém hovoří ústava každého členského státu EU."

Některé státy ve svých formulářích dokonce požadují údaje, zda jste vegetarián, jakého jste vyznání či sexuální orientace apod. Dokonce kvůli tomu vznikl soudní spor v rámci EU a USA, neboť údaje některých občanů EU byly do Ameriky předávány bez jejich souhlasu.

"Ano, toto se dělo a vlastně i děje. Spojené státy nedovolí letadlu přistát, dokud není předán dotazník všech pasažérů do jejich databáze. Nejdříve se to dělo pololegálně a EU k tomu přistoupila způsobem, že udělala jakousi dohodu, aby to bylo legální. Jenomže Evropský parlament tuto dohodu neschválil. Takže v tuto chvíli je jakési provizorium a čeká se, jak se Evropská komise a parlament k tomu vlastně postaví."

Foto: Evropská komise
Jinými slovy všichni cestující z EU, kteří letěli v posledních pěti letech do USA se mohou obrátit se stížností na váš úřad případně na soud?

"Nemohou, protože když tam letěli, tak byli informováni o tom, že se tak bude dít, takže s tím v podstatě souhlasili. Navíc se to děje na základě dohody mezi EU a USA. Je to sice na hraně legislativy, to je velmi složitá problematika, ale v tuto chvíli jim lze pouze říct, že nemusí letět do Spojených států."

Vy osobně byste za těchto okolností byl ochoten cestovat do Ameriky?

"Ta otázka je těžká, protože nevím, za jakým účelem bych tam letěl. Pokud by šlo pouze o turistiku, tak bych to zvažoval. Ne kvůli tomuto předávání osobních údajů, ale proto, že se na letištích se předávají i otisky prstů. To je váš kompletní záznam biometrických údajů a z toho mám prostě strach."


V případ jakéhokoliv dotazu, týkajícího se nejen českého právního řádu, ale i mezinárodní problematiky nás neváhejte kontaktovat na mailové adrese:[email protected].

Děkujeme.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio