Pražský magistrát chce koupit loď a přeměnit ji na ubytovnu pro bezdomovce

Foto: Evropská komise

Zima se pomalu blíží a spolu s ní opět i potřeba řešit problémy lidí bez domova. Pražský magistrát přišel s nápadem, jak zvýšit počet lůžek - chce pro bezdomovce koupit loď.

Podle odhadů žije v metropoli 5000 až 6000 lidí bez přístřeší. V azylových domech je však jen 600 lůžek. V zimě proto zpřístupňují charitativní organizace i svá denní centra. Letos uhodily obzvlášť silné mrazy a magistrát proto nechal zbudovat na Letné stanové městečko. Denně tam přespávalo přes 200 bezdomovců a třítýdenní provoz tábora stál zhruba 700.000 korun. Zvýšit počet lůžek by proto měla do budoucna motorová nákladní loď, říká mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

"Ten nápad není úplně nový, už se řešil v loňském roce, ale mezi tím se sháněly jiné pevné objekty, aby se mohlo bezdomovcům pomoci. Protože se opravdu dodnes nepodařilo zajistit žádný vhodný objekt a dohodnout se s jednotlivými městskými částmi, tak rada rozhodla, že město požádá o grant ministerstvo práce a sociálních věcí. V případě, že ministerstvo grant schválí, tak je Praha schopná podílet se na nákladech jednou čtvrtinou."

Foto: Evropská komise
Kolik to bude stát a kolik pokojů, respektive lůžek by mělo vzniknout na lodi?

"Zatím předběžná cena byla kolem 21 milionů korun a předpokládáme, že lůžek by na lodi mělo být kolem 250."

Podle plánů by po přestavbě bylo na lodi 14 pokojů po 12 lůžkách a stejný počet pokojů se šesti lůžky. Pokoje by byly v horní části nástavby na palubě, což by zaručovalo dostatečné osvětlení a větrání. V dalších částech lodi by byla jídelna a zázemí. Město nyní tlačí čas. Po restituci domu přišlo o své místo známé centrum pro bezdomovce Naděje. Město ho proto letos v zimě nahradí provizoriem ze stavebních buněk. Problém je i v tom, že ubytovny pro bezdomovce odmítají lidé z okolí, a proto je většinou nepodporují ani městské části. Proto by právě loď mohla představovat rychlé a relativně bezkonfliktní řešení.

"Loď by měla být standardním ubytovacím zařízením nebo stálým nocležištěm pro bezdomovce."

Je něco podobného i v jiných zemích?

"Máme zprávy o tom, že i v některých jiných velkých městech přistoupili k tomu, že by bylo nouzové ubytování na lodi."

Jaký je cílový stav řešení otázky bezdomovců?

"Cílový stav je samozřejmě velký problém. Prognózy a studie hovoří o tom, že by Praha měla mít ubytovací zařízení přibližně pro 1000 až 1500 osob bez přístřeší."

Konečným cílem Prahy je vytvořit síť zařízení a služeb od krizových ubytovacích kapacit až po chráněné bydlení a dílny. To vše ve spolupráci s nestátními organizacemi a městskými částmi. Primátor čeká, že ministerstvo práce a sociálních věcí projekt podpoří, neboť tíhu problému nese z větší části město samo, přitom do Prahy přicházejí lidé bez domova z celé republiky.