Před budovou Českého rozhlasu si obyvatelé hlavního města připomněli 58. výročí Pražského povstání

foto: ČTK

5. května právě před 58 lety se po rozhlasových vlnách z Prahy ozvalo volání o pomoc a výzva Pražanům k obraně rozhlasu. A i letos se před budovou Českého rozhlasu v Praze sešli politici, váleční veteráni, vojáci, přímí účastníci nebo jen prostí obyvatelé hlavního města, aby si výročí povstání připomněli. U pietního shromáždění nechyběla s mikrofonem Milena Štráfeldová:

Vladimír Špidla při vzpomínce na Pražské povstání,  foto: ČTK
I letošní vzpomínku na zahájení Pražského povstání provázely slavnostní fanfáry a představitelé politického života, armády i bojovníků za svobodu poté položili k pamětním deskám se jmény obětí bojů o rozhlas věnce. Premiér Vladimír Špidla přitom Pražské povstání přirovnal k povstáním ve Varšavě a v italském Turíně a zdůraznil, že nešlo o nahodilou akci:

"Pražské povstání nebylo pouhým spontánním výbuchem lidí toužících po svobodě a snažících se urychlit příchod této svobody třeba jen o několik minut. Bylo důležitým projevem celkového českého odboje, který chystal toto povstání v podstatě už od roku 1939 za cenu obrovských ztrát."

foto: ČTK
Jen za Pražského povstání zahynulo v hlavním městě na dva tisíce lidí. Premiér také připomněl poměrně málo známý fakt, že se povstání zúčastnili i mnozí cizinci:

"Na barikádám byli Francouzi, Holanďané, Bulhaři a zajímavé je, že onen hořící tank na Staroměstském náměstí rozstřelil rakouský dobrovolník."

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka vzpomněl památku obětí boje o rozhlas, současně ale poznamenal, že pietních akcí k výročí povstání se rok od roku účastní méně lidí. Navíc podle něj chybí zájem mladých o události, ke kterým došlo před téměř šesti desítkami let.

"Mám dojem, že zapomínáme na svoji historii a na své hrdiny, kteří ve jménu ideálů demokracie dokázali obětovat to nejcennější, co každý má, a tím je život. Všichni chápeme roli rozhlasu v každé dějinné zlomové době a tou jistě Pražské povstání bylo. A proto se musíme snažit významné události připomínat. Je to úkol nejen pro nás politiky, ale i pro učitele ve školách a hlavně pro média."

Úlohu rozhlasu v Pražském povstání vyzdvihl i generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Připomněl, že o 23 let později, v srpnu roku 1968, to byl opět Československý rozhlas, který mobilizoval občany v boji proti okupaci.