Předání bankovních dat EU - USA

0:00
/
0:00

Evropský parlament schválil smlouvu mezi Evropskou unií se Spojenými státy o sdílení bankovních dat. Dohoda o sdílení bankovních dat má Američanům dát větší právní jistotu při nahlížení do evropských záznamů o bankovních převodech skrze mezinárodní bankovní síť SWIFT. Washington je přesvědčen, že se mu tak bude snáze bojovat proti terorismu. Starší verzi přitom evropští poslanci odmítli, neboť se obávali možného narušení ochrany osobních dat. V právní rubrice se k dané problematice vyjádří předseda ÚOOÚ Igor Němec.

Je podle ÚOOÚ dostatečně zabezpečeno, aby se citlivá data občanů EU nedostala do nepovolaných rukou?

"Je to malé vítězství ochranářů dat v celé Evropě a také EP. Připomeňme si, jak celá kauza vznikla. V Evropě vznikla soukromá spol. Swift, ke které přistoupili prakticky všechny banky a které umožnily dělat mezibankovní operace. Tím vznikla jedna z největších databází na světě, ze které lze vyčíst kdo kam posílá peníze. Protože jde o velmi citlivou databázi, tak jedna byla v Belgii a druhá se zrcadlila v USA. Stal se skandál, neboť spol. Privacy International přišla na to, že v USA mají k těm údajům přístup různé bezpečnostní složky, které ta data využívají bez informací evropské straně. Tady byla porušena řada našich zákonů ve smyslu předávání dat do zahraničí atd. V tu chvíli začala EU a Swift rychle konat a začala ty data dělit. Tedy omezila zrcadlení dat v USA a začala formulovat podmínky, za jakých se k těmto údajům v rámci boje proti terorismu, dostanou bezpečnostní složky v USA. EK přijala dočasnou dohodu s USA, která byla z hlediska ochrany osobních údajů velmi volná a tak jí EP neschválil. EK tak byla donucena vyjednat daleko přísnější novelu a dnes je situace taková, že když USA požadují nějaká data o našich občanech, tak musí doložit, že jde o podezření z terorismu. Nemohou brát v balíku i data dalších osob bez patřičného zdůvodnění a zároveň je to pod kontrolou Europolu."

Dozví se člověk, že si o něm někdo sbíral nějaká data?

"To je předmětem dohody, že by se to měl dozvědět, i když poněkud komplikovaně. Dá si žádost na náš úřad, my to pošleme do Belgie a po komunikačním procesu s Europolem je mu sděleno, jak to bylo."


V případ jakéhokoliv dotazu, týkajícího se nejen českého právního řádu, ale i mezinárodní problematiky nás neváhejte kontaktovat na mailové adrese:[email protected].

Děkujeme.