Česko je sedmé v Evropě v počtu plateb chytrými hodinkami či náramky

Foto: Dariusz Sankowski, Pixabay / CC0

Placení chytrými hodinkami, prsteny nebo náramky je na vzestupu. Česko je v počtu plateb pomocí tzv. nositelných zařízení 7. v Evropě. První trojici tvoří Nizozemsko, Británie a Švýcarsko.

Foto: Dariusz Sankowski,  Pixabay / CC0
V nedávném průzkumu společnost Mastercard zjistila, že využívání nositelných zařízení v Česku roste. Podíl fitness náramků u české populace stoupl na 12 procent, což je dvojnásobek v porovnání s rokem 2016. Každý desátý Čech má chytré hodinky, zatímco před třemi roky to byla čtyři procenta. Z výsluní naopak ustupují tablety, jejichž podíl klesl na 41 procent z 53 procent v roce 2016.

Celkový počet plateb přes nositelná zařízení v Evropě letos vzrostl na osminásobek v porovnání s rokem 2018. V celosvětovém měřítku se nejvíc plateb uskuteční v Austrálii, za ní následuje Nizozemsko. Na osmém místě jsou USA, ostatní země v první desítce jsou evropské. Za poslední rok převýšily evropské transakce počet plateb ve Spojených státech téměř dvacetkrát.

V Evropě se bezkontaktně uskuteční 61 procent plateb

Ilustrační foto: waldopepper,  Flickr,  CC BY-NC 2.0
Bezkontaktní platby již dokázaly proměnit podobu placení prakticky po celém světě a jejich oblíbenost především v Evropě stále roste. A to nejen mezi uživateli, ale i mezi vydavateli karet a obchodníky.

V Evropě se 61 procent všech plateb v obchodech uskuteční bezkontaktně, což představuje nárůst o 23 procent oproti roku 2018. Podíl obchodů, v nichž lze bezkontaktně platit, se meziročně zvedl ze 42 na 70 procent.

Před 30 lety začal v Česku fungovat první bankomat

O tom, jak jde vývoj techniky kupředu mílovými kroky, stačí pohled o pouhých třicet let zpátky. Tehdy začal v Česku fungovat první bankomat a o bezkontaktních platbách jsme si mohli nechat ještě zdát.

Foto: Lenka Žižková
Bankomat pro běžné klienty se objevil v centru Prahy na Václavském náměstí a zprovoznila ho Česká spořitelna. Ještě nebyl připojený k žádnému bankovnímu systému. Uměl pouze vydávat peníze. Dnes je v Česku bankomatů asi pět a půl tisíce a banky přidávají nové, říká výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán:

"Společnost směřuje k bezhotovostnímu režimu. Nicméně hotovost bude sehrávat stále ještě významnou roli. Objevují se snahy zajistit bankomaty v menších městečkách nebo na vesnicích, kde se třeba zruší pošta."

Na konci minulého roku dosáhl podle České národní banky objem hotovosti mezi Čechy téměř 620 miliard korun.