Předávání výročních filmových cen Český lev

Cesky lev 2001

Sál pražské Lucerny se o víkendu zaplnil do posledního místečka. Důvodem bylo předávání výročních filmových cen Český lev. Nejvíce ocenění si z pódia odnesla tragikomedie Jana Hřebejka "Musíme si pomáhat". Přímého televizního přenosu z ceremoniálu se zúčastnila prezidentova choť Dagmar Havlová, očekávaný Bruce Willis, který je v Praze pracovně, však nepřišel. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

- a to pět - získala válečná tragikomedie Jana Hřebejka "Musíme si pomáhat", nominovaná i na Oscara. Vypráví o situaci Židů vnímané očima dvou malých dětí. Českého lva si tvůrci filmu odnesli za nejlepší film roku 2000, za režii a za scénář Petra Jarchovského. Za výkony v hlavních rolích převzali sošky slovenská herečka Anna Šišková a Bolek Polívka. Režisér Hřebejk měl po vyhlášení výsledků oprávněnou radost.

Cesky lev 2001
Slavnostní večer dopadl skvěle, hlavně díky dvojici moderátorů Jaroslava Duška a Martina Zbrožka, jejichž výkon budil mezi sběrači cen často nemenší hrůzu než přítomný lev živý, v jehož blízkosti se ocitl i ministr kultury Pavel Dostál. A moderátoři prováděli opravdu veselé kousky. Zpěv Kamila Střihavky "ustřihli" kvůli dlouhé předehře, virtuosovi Jaroslavu Svěcenému rozbili vzácné housle, Odřeje Vetchého překřtili na Willise. Mystifikace se vydávaly za chyby. Jedni se smáli, druzí tomu věřili. Napjatá atmosféra minulých ročníků se zcela vytratila. Nejvíce trofejí Spokojenost neskrýval také posledně jmenovaný, scénárista filmu Petr Jarchovský. Určité zklamání možná cítili tvůrci kultovního filmu Samotáři, který měl sice deset nominací, nakonec však získal pouze trofej za vedlejší roli. Po jedné sošce získal dále film Ene bene, dvakrát se dostalo ocenění filmu Anděl Exit a tři trofeje připadly básnické fantazii F. A. Brabce Kytice. Na produkci tohoto filmu se podílela firma známých filmařů manželů Jakubiskových, jejichž díla získala řadu ocenění. Jak uvedl Juraj Jakubisko, laťku stanovili hodně vysoko. Ale to ještě nebylo všechno. Udělovala se i cena za dlouholetý umělecký přínos. Tu získala první dáma českého filmu - Věra Chytilová. Divácký úspěch vynesl i ocenění Zdeňku Troškovi a jeho pohádce Princezně ze mlejna 2. Slavnostní večer skončil. Moderátoři vyzvali k všeobecnému objímání a hvězný prach i šampaňské pokropily tým vítězného filmu.