Přehled tisku

Vaclav Havel

Více času na psaní nové knihy by si chtěl na podzim dopřát bývalý prezident Václav Havel. Píše MF Dnes. Z Pražského hradu odešel sice před více než půl rokem, ale většinu času trávil zařizováním své nové kanceláře. "Pokud psal, pak to byly projevy pro konference, nyní by se chtěl vrátit k vlastnímu psaní,"říká Havlův tajemník Jakub Hladík. Srpen má mít Havel ještě méně náročný. Mezi současnými prioritami Václava Havla je zřízení výboru na podporu kubánské opozice, který by měl začít fungovat na podzim a jehož hlavním koordinátorem je česká humanitární organizace Člověk v tísni. Havel bude jedním z patnácti členů výboru. Dalšími osobnostmi, které přislíbily účast, jsou například bývalí prezidenti Maďarska a Polska Arpád Göncz a Lech Walesa či někdejší ruská aktivistka Jelena Bonnerová.

Více času na psaní nové knihy by si chtěl na podzim dopřát bývalý prezident Václav Havel. Píše MF Dnes. Z Pražského hradu odešel sice před více než půl rokem, ale většinu času trávil zařizováním své nové kanceláře. "Pokud psal, pak to byly projevy pro konference, nyní by se chtěl vrátit k vlastnímu psaní," říká Havlův tajemník Jakub Hladík. Srpen má mít Havel ještě méně náročný. Mezi současnými prioritami Václava Havla je zřízení výboru na podporu kubánské opozice, který by měl začít fungovat na podzim a jehož hlavním koordinátorem je česká humanitární organizace Člověk v tísni. Havel bude jedním z patnácti členů výboru. Dalšími osobnostmi, které přislíbily účast, jsou například bývalí prezidenti Maďarska a Polska Arpád Göncz a Lech Walesa či někdejší ruská aktivistka Jelena Bonnerová.

Úředníci ministerstva spravedlnosti nevědí, co si počít s dvěma a půl tisícovkami prošetřených a již "zúřadovaných" žádostí o milost ještě z éry exprezidenta Václava Havla, píše deník Právo. V malém procentu případů úředníci navrhují milost udělit, naprostá většina ale byla posouzena jako neodůvodněná. Úředníci především váhají, zda předložit k podpisu Vladimíru Špidlovi, jenž resort dočasně vede, ty dopisy, kterými se žádosti o milost zamítají. Existuje totiž názor, že všechny tyto odmítané žádosti ještě z Havlovy doby by měl vidět a posoudit prezident Václav Klaus. Ten totiž zrušil Havlovo rozhodnutí z roku 1994, podle kterého mohl ministr spravedlnosti sám "zjevně neodůvodněné žádosti o milost" zamítat.

Zahraniční turisté při výkladu průvodců neskrývají překvapení: "Tohle město opravdu loni zasáhla katastrofální povodeň?" Píší Lidové noviny. Na první pohled se Český Krumlov z následků velké vody vzpamatoval v rekordním čase. Jenže zdání klame. Zatímco turisté obdivují dokonale opravené renesanční fasády, památkáři se stále bojí o osud části historických domů, kterým povodeň narušila statiku. Spokojeni zcela nejsou ani představitelé města. Poukazují na to, že následky záplav jsou mimo historickou část města stále patrné. Pro běžného návštěvníka však Krumlov přece jen reprezentuje především městské historické jádro, zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO. A ačkoliv to vypadá, že ani katastrofální velká voda nedokázala renesančním domům výrazně ublížit, památkáři jsou opačného názoru. "Ukazuje se, že některé historické domy mají kvůli loňským záplavám porušenou statiku," říká ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Aleš Krejčů.

Dlouhotrvající horké počasí přepisuje nejen rekordní záznamy meteorologů, ale i obecní kroniky. V Chotyni, malé obci na Liberecku, poprvé v historii vyschla prameniště, která zásobují tamní vodárnu pitnou vodou. Píší LN. Už od pátku je značná část obyvatel "na suchu". Problémy s dodávkami vody hlásí i další malé obce a osady na severu Čech, především ty, které nejsou napojeny na vodovodní síť distributorů. Podle Lenky Štíbrové, mluvčí firmy Severočeské vodovody a kanalizace jde o 24 obcí z regionu. "Jsou to opravdu jen malé aglomerace, jako například osada Košovy u Rychnova u Jablonce nad Nisou, Světlá pod Ještědem či Újezd u Trmic," dodala. A jaká je tedy situace v Chotyni, vesnici okolo říčky Nisa v Jizerských horách? "Bez pitné vody je asi čtyři sta lidí," vypočítává starostka Jana Mlejnecká. "Ve středu obce voda ještě trochu teče, ale špatně jsou na tom usedlosti v kopcích, hlavně směrem na Grabštejn. Ty jsou na náhradní zdroje pitné vody odkázány úplně," dodává. Od pátku jednou denně projíždí vesnicí cisterna s pitnou vodou. Podle potřeby také vyjíždějí dobrovolní hasiči a zásobují obyvatele užitkovou vodou na zalévání zahrad a domácí práce. Na výjezd s tříapůlkubíkovou cisternou se připravovali i včera odpoledne. Vodu načerpají ze studny v nedaleké továrně. Pak už jen počkají, až starostka oznámí obyvatelům provoz cisterny místním rozhlasem. " Zahoukáme, lidé vyjdou ven, natočíme jim vodu a je to," popisuje svou práci velitel hasičů Jiří Hejlek.

Po téměř třech letech opět rozhodoval soudce z Prahy 7 Rudolf Šídlo případ Michala Zítka, majitele nakladatelství Otakar II. A opět ho odsoudil, byť mírněji, za to, že v roce 2000 vydal český překlad knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf. Uvádí LN. Zítko nemusí platit dvoumilionovou pokutu a původní trest tříletého vězení s pětiletým podmíněným odkladem se snížil na dvaadvacet měsíců s odkladem na tři roky. Šídlův trestní senát se věcí musel zabývat proto, že Nejvyšší soud původní verdikt zrušil s tím, že dokazování nebylo úplné. Soud se měl více zabývat otázkou, jaká hnutí potlačující lidská práva údajně Zítko propagoval či podporoval. Nejvyšší soud také upozornil na to, že Zítko je vydavatel a že se před vydáním knihy informoval u právničky, zda nemůže přestoupit český zákon. Soud včera nakonec uznal, že před lety přece jen chybil, a tak Zítko nebyl odsouzen za podporu a propagaci nacismu. Šídlův trestní senát Zítkův případ překvalifikoval a odsoudil ho za hanobení národa a rasy. "To, že Hitlerova kniha hanobí židovskou rasu, není třeba dokazovat, je to notoricky známé a není to omluvitelné ani tím, že byla vydána v edici Knihy, které změnily svět," řekl Šídlo. Ve jmenované edici Zítko vydal nejen Mein Kampf, ale též Komunistický manifest, Leninův spis Stát a revoluce či příručku středověkých inkvizitorů Kladivo na čarodějnice. "Patří to k základní výbavě studenta prostě proto, aby lidé mohli poznat, odkud a kam se svět ubírá," kroutil hlavou vydavatel vůbec prvního uceleného překladu Hitlerovy knihy do češtiny. "V Londýně už vyšel (Mein Kampf) desetkrát. Tam s tím nejen nemají problém, ale počet vydaných výtisků je tak veliký, že tady bych zřejmě ani nevyšel z vazby," dodal.

Deník Blesk se dostal k materiálům jedné personální agentury na zprostředkování práce spolu s posudky, které agentura psala na své klienty. Na ukázku několik citátů: "Milá, trochu i tele, ale jde to. Buzíček, celkem milej, příjemnej, trochu si šlape na jazyk. Přijde mi jak z jinýho světa, má silný ostravský nebo slovenský přízvuk." anebo: "Mistr světa v zeleným saku a růžový košili, ... takovej splachovací typ, ... na první pohled spíše vidlák, kterej přijel dělat machra," píše konzultant z Axialu o muži (37) z Prahy 2. Další uchazeč o práci z Opavy je ve složce hodnocen slovy konzultantky: "Docela huhlá, ale je Slovák, takže má trochu na huhlání nárok, já bych ho hnedky vyhodila a starej se sám - nechápu, že má ženu a dítě." Tyto posudky se podle Blesku válely u popelnice. Jak se tam ale dostaly? Postižená agentura větří komplot: "Podle všeho jsme se stali terčem útoku konkurence, když dokumenty byly z naší společnosti nelegálně vyneseny a dokonce zčásti zfalšovány, říká jednatelka agentury.