Přehled tisku

Právo ve svém pátečním komentáři kritizuje ředitele Inspekce ministerstva vnitra Mikuláše Tomina za jeho prohlášení, že výzkumy veřejného mínění o korupci v Česku nejsou objektivní. Podle komentátora ale průzkumy veřejného mínění vypovídají hlavně o tom, co si myslí veřejnost. Je-li veřejnost přesvědčena, že státní správa a policie jsou korupcí doslova prožrané, je to pro ředitele Inspekce ministerstva vnitra dobrý důvod, aby řval jako raněný tygr, nikoli aby si s rukama složenýma na pupku dělal palci mlýnek - a meditoval o malém počtu ohlášených případů.

Právo ve svém pátečním komentáři kritizuje ředitele Inspekce ministerstva vnitra Mikuláše Tomina za jeho prohlášení, že výzkumy veřejného mínění o korupci v Česku nejsou objektivní. Podle komentátora ale průzkumy veřejného mínění vypovídají hlavně o tom, co si myslí veřejnost. Je-li veřejnost přesvědčena, že státní správa a policie jsou korupcí doslova prožrané, je to pro ředitele Inspekce ministerstva vnitra dobrý důvod, aby řval jako raněný tygr, nikoli aby si s rukama složenýma na pupku dělal palci mlýnek - a meditoval o malém počtu ohlášených případů. Veřejné mínění je jistě ovlivnitelné, ale nevzniká bez příčiny. A pokud jde o zkušenosti s korupcí v dopravní policii, o těch se vykládají legendy. Policejního šéfinspektora by tak nemělo ani trochu uklidnit, že případy korupčního jednání jsou výjimečné. Ostatně právě tak výjimečné a nepravděpodobné, jako že se policista dá při korupčním jednání přistihnout.


Lidové noviny komentují novou iniciativu exprezidenta Václava Havla ve prospěch kubánského disentu. Je to podle listu další krok na cestě, kterou zahájil před rokem v Miami, kde kubánské disidenty poprvé veřejně podpořil. Letos v dubnu pak ostře odsoudil uvěznění 75 jejich kolegů. Založením výboru na podporu demokracie na Kubě nabývá Havlova činnost hmatatelnějších rozměrů. K morální podpoře přibude i podpora finanční. Ta nejen ulehčí existenci antikomunistů na Kubě, ale také zpomalí jejich postupný exodus. To je klíčové, má-li změna režimu na Kubě být stejně sametová jako u nás.


Mladá fronta Dnes se vrací k soudnímu sporu o jedinou větu, který se však vede už víc než třináct let. Po listopadové revoluci napsali tehdejší studenti brněnské architektury, že šéf tamní komunistické strany Jan Snášel zneužívá svého postavení a je arogantní. Snášel od nich za to chtěl omluvu. Od té doby české soudy soudí a soudí. Zjednodušeně to zatím vychází prostě: co slovo, to rok. Jeden z autorů prohlášení, dnes už renomovaný architekt Martin Laštovička, považuje celý případ za absurdní. "Jsme zase úplně na začátku, soud prvního stupně bude znovu posuzovat důkazy," říká advokát "studentů" Jaroslav Brož. Pro něj tento proces výjimečně dlouhý není. Sám poslal k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku už třiadvacet takových případů. Táhly se devět až třináct let.


Mladá fronta Dnes i další celostátní deníky informují o tom, že velvyslanec Spojených států v Praze Craig Stapleton opustí v zimě svůj post a bude se podílet na kampani za zvovuzvolení George Bushe prezidentem. Spekuluje se dokonce o tom, že by měl být přímo šéfem volebního týmu. Jako jeho nástupce v Praze si prezident Bush vybral Williama Cabanisse, pětašedesátiletého podnikatele z Birminghamu ve státě Alabama a přítele Bushovy rodiny. Informace o tom, že byl Cabaniss nominován na místo velvyslance, se objevila i na internetové stránce Bílého domu. Přesný termín nástupu nového velvyslance dosud není znám, lze však očekávat, že to bude v prosinci, uvedla mluvčí velvyslanectví USA v České republice.


Podle deníku Právo by Česko mohlo k obnově Iráku přispět také vyškolením jeho nových diplomatů. Jak uvedl náměstek ministra zahraničí Petr Kolář, ministerstvo zvažuje školení iráckých diplomatů v Diplomatické akademii. Nabídku bude v Bagdádu tlumočit český chargé d´affaires Martin Klepetko. Jedná se o pětitýdenní kursy, které by měly začít od ledna příštího roku. Kolář dále uvedl, že Praha by se mohla zapojit i do výcviku irácké policie, o němž se dosud mluvilo v souvislosti s Maďarskem.


Každý rok zemře podle Dětského fondu OSN /UNICEF/ ve vyspělých zemích v důsledku týrání a zanedbávání tři a půl tisíce dětí. O zprávě informují Lidové noviny i další celostátní deníky. Česká republika je podle ní zařazena mezi země s největším výskytem týraných a utýraných dětí. A podle ředitelky Nadace Naše dítě Zuzany Baudyšové jsou případy, které zachytí policie, jen špičkou ledovce. Z hlediska dodržování dětských práv vyšly nejlépe ze studie Španělsko, Řecko, Itálie, Irsko a Norsko. Naopak zcela propadly Belgie, Česká republika, Nový Zéland, Maďarsko a Francie, které vykazují čtyřikrát až šestkrát vyšší statistiky trpících dětí v populaci než průměrný stát ve zkoumaném vzorku. Na samé špičce špatného zacházení s osobami mladšími 15 let ve společnosti se následně umístily Spojené státy, Mexiko a Portugalsko, kde jsou ve srovnání s průměrem statistiky desetkrát až patnáctkrát vyšší.


Alois Šiška,  foto: ČTK
Záslužný kříž prvního stupně in memoriam udělil podle deníku Právo ministr obrany ČR veteránu a bývalému letci RAF Aloisu Šiškovi. Vyznamenání převzala vdova Vlasta Šišková. Šiška zemřel minulý týden ve věku nedožitých 90 let. Byl posledním českým členem The Guinea Pig Club, v němž se sdružovali váleční veteráni druhé světové války, kteří prodělali vážná zranění a zakusili nelidské utrpení.


Lucie K. objímá svého přítele Karla T.,  který má tričko s pořadovým číslem transplantace svého srdce,  foto: ČTK
Jak uvedla Mladá fronta Dnes, Institut klinické a experimentální medicíny uspořádal ve čtvrtek v Praze setkání pacientů, kterým bylo v uplynulých dvaceti letech transplantováno srdce. Lidí, kteří mají, jak sami lékaři říkají, "naroubovaná nová srdce", žije u nás přesně tři sta jedna. Na slavnostní setkání jich přišlo sto dvacet čtyři. Na každého z nich čekalo po příchodu žluté tričko s červeným srdcem a s číslem jeho transplantace. Před nedávnem v této nemocnici provedli transplantaci s úctyhodným pořadovým číslem pět set. Nejnižší číslo, tři, má na svém tričku sedmašedesátiletý Rudolf Sekava z Jihlavy. Lékaři mu srdce transplantovali už v roce 1984. Pan Sekava je z pacientů po transplantaci srdce nejstarší a stal se jejich mluvčím. Na setkání dokonce za všechny pacienty přednáší projev. "Život je krásný a šťastný je ten, kdo jej může žít," uzavírá své vystoupení.


V tranzitním prostotu letiště v Praze-Ruzyni žije podle deníku Právo už od 2. srpna třicetiletý Palestinec Ibráhím Zijád. Do Prahy přiletěl z tureckého Istanbulu bez dokladů a v ČR usiluje o politický azyl. Cizinecká policie však jeho žádost zamítla a úřady si s ním nevědí rady. České aerolinie přepravily v srpnu Palestince po zamítnutí azylu zpět do Istanbulu, turecké úřady ho však odmítly vpustit do země. Zijád proto odletěl zpět do Prahy. Palestinec se myje na veřejných toaletách, má jen deku, aby se v noci mohl přikrýt, když usíná v letištním tranzitu, a letecká společnost mu dává třikrát denně poukázky, za něž se může najíst v letištních restauracích. Cizinecká policie se o případ nezajímá ode dne, kdy byl Zijád vyhoštěn z ČR. Podle ní Zijád nesplňuje podmínky pro povolení pobytu na území Česka. Případem se alespoň začalo zabývat ministerstvo zahraničí. "Pokud zjistíme, z které země pochází, tak s tou zemí začneme jednat a zajistíme jeho návrat," prohlásil mluvčí ministerstva Vít Kolář.


Lahůdky jsou nebezpečné. Šestatřicet procent chlebíčků, zákusků, dortů, salátů nebo uzenin se nehodí k jídlu. Šestnáct procent dokonce ohrožuje zdraví. Redaktoři Mladé fronty Dnes ve spolupráci s laboratoří Státního veterinárního ústavu v Praze udělali velký test lahůdkářství v několika českých a moravských městech. Ukázalo se, že v potravinách určených k tomu, aby je člověk hned po koupení snědl, jsou nebezpečné bakterie, které ohrožují především těhotné ženy a lidi se sníženou imunitou. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta je to alarmující informace a hygienici se musejí intenzivně zabývat dodržováním hygieny v těchto provozech. Prodavači totiž často nedodržují podmínky, ve kterých mají lahůdky být. Teplota v chladicím pultu, kde jsou chlebíčky nebo saláty uloženy, nesmí překročit osm stupňů Celsia. Jenže například v bufetu U tří korun v Berouně měla sekaná 31 stupňů.