Přehled tisku

Karel Hoffmann u pražského vrchního soudu, foto: ČTK

Deníky se ve svých úvodnících i komentářích věnují pondělnímu rozsudku pražského vrchního soudu, který poslal na šest let do vězení bývalého vysokého funkcionáře KSČ Karla Hoffmanna. Odvolací soud ho odsoudil za to, že jako šéf Ústřední správy spojů nařídil za srpnové okupace v roce 1968 vypnout vysílače Čs. rozhlasu.

Karel Hoffmann u pražského vrchního soudu - odcházel spokojen,  foto: ČTK
Deníky se ve svých úvodnících i komentářích věnují pondělnímu rozsudku pražského vrchního soudu, který poslal na šest let do vězení bývalého vysokého funkcionáře KSČ Karla Hoffmanna. Odvolací soud ho odsoudil za to, že jako šéf Ústřední správy spojů nařídil za srpnové okupace v roce 1968 vypnout vysílače Čs. rozhlasu.

Karel Hoffmann u pražského vrchního soudu - odcházel spokojen,  foto: ČTK
Doposud vysokým komunistům u soudu vše procházelo lehce, uvádí například komentář Mladé fronty Dnes. Komunisté teď mohou Hoffmanna vydávat za svého mučedníka. Jde však spíše o mouřenína - půjde na těch šest let za ty ostatní, kteří před soudem proklouzli nebo už nejsou mezi námi. On sám může mít oprávněně hořký pocit - proč právě já, když desítky či stovky dalších nikoliv? Rozhlas vypínal a Rusům sloužil ve spolčení s větší bandou - dnes je v tom sám. Vsadí jej na šest let za mříže. Stařec za mřížemi však není k ničemu dobrý. Rozsudek potřebujeme, stařičkého trestance ne. Je dobré, že byl Hoffmann odsouzen. Stačí, že se spravedlnost konečně podívala sama sobě do tváře. Neměl by být ten Hoffmann ale omilostněn z daleko vyššího trestu? - ptá se komentátor v Mladé frontě Dnes.

Rozsudek na Karlem Hoffmannem komentují i Lidové noviny. Vrchní soud v Praze zvýšil původní čtyřletý trest, který v červnu letošního roku vynesl pražský městský soud, o další dva roky. "Jsem rozčarován," komentoval rozsudek Karel Hoffmann. Dosud byl ukolébán čtrnáctiletým vědomím, že soudy jdou komunistickým předákům na ruku.U vrchního soudu kouzlo nefungovalo. Místo aby si tam vymýšleli, jak to navléci, aby Hoffmann proklouzl bez trestu jako tolik jeho soudruhů, kvalifikovali jeho sabotáž prostě jako sabotáž. Cenná není ani tolik výše trestu jako to, že čin byl dobře pojmenován. Že šlo o vlastizradu, si můžeme myslet my, když už si to nemyslí naše soudy, uzavírají Lidové noviny.


Čtrnáct dní zbývá do chvíle, kdy prezident Václav Klaus poprvé rozdá státní vyznamenání. Podle Lidových novin je ale už teď jasné, že oceněno bude mnohem méně osobností, než když na Hradě úřadoval Václav Havel. Na Pražský hrad dorazila více než stovka návrhů - a to od obou komor parlamentu, vlády nebo občanských iniciativ. Ocenění si ovšem nakonec odnese o málo víc než dvacet lidí. Oproti desítkám oceněných z minulých let půjde o velký skok. Už před svým zvolením sliboval Klaus v oblasti státních vyznamenání "změnu stylu". Lidové noviny píší, že Klausův předchůdce si několikrát za udělování vyznamenání vysloužil kritiku. Na konci jeho prezidentování se ozývaly hlasy, že medaile rozdal svým přátelům.


Značka Peugeot je čtvrtá nejkradenější v ČR
Policejní řidiči jezdí stejně bezohledně jako motoristé, proti kterým byla zaměřena nedávná akce Kryštof. Řidiči policejních vozů často nedodržují povolenou rychlost, projíždějí zákazy vjezdu, parkují na zákazu parkování nebo řídí nepřipoutaní bezpečnostními pásy. Hromadné porušování dopravních předpisů policejními řidiči odhalil průzkum České televize a MF DNES. Reportéři v českých městech zjistili, že vytipovaná místa projelo v rozporu s předpisy devadesát procent policejních aut. Policisté přitom musí dodržovat předpisy stejně jako normální řidiči. Jedinou výjimkou je, pokud jedou se zapnutým majákem k případu. Za přestupky však neplatí žádné pokuty. "Víme, že tento problém existuje a není nový. Policie nesmí demoralizovat prostředí na našich silnicích," uvedl ministr vnitra Stanislav Gross. Ředitel dopravních policistů Zdeněk Bambas ale odmítá, že by bylo porušování předpisů policisty masovým jevem. "Naši příslušníci se prostě chovají úplně stejně jako ostatní lidé," okomentovala problém mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.


foto: ČTK
Podle deníku Právo věděli majitelé některých nevěstinců o akci Fantine dříve, než byla podle ministra vnitra Stanislava Grosse zahájena. Gross v pátek na noční tiskové konferenci tvrdil, že úder na erotické podniky byl zahájen všude ve stejný okamžik: ve 23 hodin. Ve třech erotických klubech však provedli policisté razie už v pátek během dne! Tedy několik hodin před hromadným úderem 4500 policistů a 450 hasičů. Informaci potvrdila mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Podle ní hrozilo, že z těchto tří klubů by podezřelí pachatelé mohli utéct. Majitel jednoho pražského nevěstince Právuřekl, že razie v průběhu pátečního dne personálu klubů hodně napověděla. Majitelé a provozovatelé nevěstinců se navíc znají i se svými mimopražskými kolegy a vzájemně se o razii ještě před páteční nocí informovali. "Od šesti večer jsem věděl, že mám čekat ránu od policie. Přišla. Dopadlo to dobře. Až na hasiče, kteří zjistili, že nemám protipožární zabezpečení podle předpisů. To nyní napravuji," přiznal v pondělí Právu majitel severočeského nevěstince.


Tibetský duchovní vůdce dalajlama, jordánský princ El Hassan bin Talal. někdejší jihoafrický prezident Frederik de Klerk, anebo třeba dva bývalí šéfové americké diplomacie Madeleine Albrightová a Henry Kissinger. Tyto i další osobnosti míří podle Mladé fronty Dnes do Prahy na již sedmou konferenci Forum 2000. Koho však nezajímá diskuse intelektuálů o budoucnosti civilizace v Obecním domě či Senátu, ten zřejmě žádnou ze známých tváří neuvidí. Jednou z mála výjimek je Madeleine Albrightová, která má také program mimo debaty - například příští pondělí chce v Praze pokřtít svou životopisnou knihu. Exprezident Václav Havel, který stál v roce 1997 u zrodu konference, přivítá ve čtvrtek její účastníky poprvé nikoliv jako hlava státu. Už loni v říjnu přesunul debatu z Pražského hradu do Obecního domu. Má představu, že konference by měly mít napříště skromnější podobu. Kromě Havlovy konference proběhnou jako doprovodné akce letos v Praze další dvě debaty: setkání zástupců světových náboženství a rokování o Blízkém a Středním východě.


Hospodářské noviny zjistily, že vládní koalici čeká střet kvůli bývalému majetku katolické církve. Lidovci minulý týden na celostátní konferenci zavázali špičky své strany, aby ve vládě trvaly na tom, že stát dál nesmí blokovat desetitisíce hektarů zemědělské půdy. Ta až do konfiskace po nástupu komunistů k moci patřila katolické církvi. Teď ji spravuje Pozemkový fond. Koaliční ČSSD zatím o restitucích církevní půdy nechtěla ani slyšet. Lidovci hrozí, že pokud se koalice na vrácení půdy círvi neshodne, odejdou z vlády.


Hrdinům románu Julesa Verna trvalo osmdesát dní, než objeli svět. Kdyby si za stejnou dobu chtěli v Česku založit firmu, nejspíš by se jim to nepodařilo, uvádí Mladá fronta Dnes. Podle nejnovější studie Světové banky, provedené ve 132 zemích světa, to v Česku trvá osmdesát osm dní a je k tomu potřeba deset různých úředních úkonů. Je pravda, že cesta k vlastní firmě je v Česku rychlejší než v nejhůře hodnoceném Kongu, kde vyřízení všech náležitostí trvá 215 dní. V Austrálii je však totéž možné za pouhé dva dny. A v Mongolsku za 31 dní. Pokud jde o zrušení firmy, dopadlo Česko ještě hůře, bylo čtvrté nejhorší. Vernovi hrdinové by končili 42. kolečko kolem Země a podnikatel v Česku by svůj podnik stále likvidoval.


Lidové noviny si nechaly u agentury SC a C udělat průzkum, který ukázal, že dvě třetiny vysokoškoláků jsou ochotné za vzdělání platit. Nejvíc studentů je ochotno dávat školné do 10-ti tisíc korun za rok. Nedostatek financí na provoz univerzit je problémem, se kterým se většina vysokých státních škol potýká. Například rektor pardubické univerzity Miroslav Ludwig je přesvědčený, že školné je dobré hned ze dvou důvodů. Když si člověk něco platí, tak si kontroluje, jakou kvalitu dostává, a je tvrdší i sám na sebe. Lidovým novinámřekl, že tím by se zvyšovala jak úroveň studentů, tak kvalita škol.


Podle Mladé fronty Dnes budou moci Pražané vidět v následujících dnech na některých domech v Karlíně vlajky s hákovými kříži. Nepůjde o propagaci nacismu, ale o filmové natáčení. Německý režisér Denis Gansel tu bude točit snímek Napola z období druhé světové války. Film bude z prostředí internátních škol, které zřizoval nacistický vůdce Adolf Hitler. Praha je mezi zahraničními filmaři poměrně oblíbená. V minulosti se ve městě točily například akční snímky Mission: Impossible nebo Liga výjimečných.


Nebývalou vzácnost objevili podle Mladé fronty Dnes ochránci přírody v minulých dnech na Kařezských rybnících na Rokycansku. Zahnízdil se tu vzácný dravec - orlovec říční. Pták, jehož domovinou jsou severské evropské země, se tu však zdrží jen krátce. Ornitologové předpokládají, že se u rybníků zastavil při tahu do západní Afriky. Šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis řekl, že orlovec je o něco větší dravec než káně. "Někdy se stane, že orlovec neodhadne velikost oběti a zatne drápy i do větší ryby, než je schopen unést. Ale protože ji nepustí, může ho ryba stáhnout i utopit," dodal Moulis. Kařezské rybníky byly v roce 1992 vyhlášeny přírodní památkou kvůli ochraně hnízdišť a tahové lokalitě vodního ptactva. Začínají se tu objevovat i první kormoráni velcí.