Přehled tisku

"Udávání" uprchlíků ambasádám zemí, před jejichž režimy se chtějí v Česku ukrýt, je nepřípustné. Praxi, k níž se někdy uchyluje ministerstvo vnitra, kritizuje ve své zprávě zmocněnec kabinetu pro lidská práva Jan Jařab.

Prezident Václav Klaus se sešel na soukromé schůzce s předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem, aby se pokusili vyřešit problém kolem nedostatečně obsazeného Ústavního soudu. Hovořili mimo jiné o návrhu ústavní žaloby pro velezradu, kterou na prezidenta kvůli pomalému výběru kandidátů na ústavní soudce připravuje nezávislý senátor za KDU-ČSL Zdeněk Bárta. Jak řekl Hospodářským novinám nejmenovaný zdroj, prezident je z toho velmi nervózní, zaskočilo ho to. Nečekal, že to nabere takových obrátek. Podporu žalobě již přislíbili také další senátoři. Aby mohla být skutečně postoupena Ústavnímu soudu, musí ji podepsat 27 senátorů. Kalousek prezidentovi během soukromého rozhovoru údajně navrhl, aby soud doplnil někdejší lidoveckou poslankyní a ústavní soudkyní Ivanou Janů. Klaus podle Hospodářských novin souhlasil. Patnáctičlennému Ústavnímu soudu chybí nyní třetina členů. Kvůli tomu soud nerozhoduje v plénu o složitějších ústavních stížnostech.


Televizní diváci budou od října moci sledovat jednání Poslanecké sněmovny, Senátu nebo tiskové konference vlády v přímém nesestříhaném přenosu. Parlamentní televizní kanál začne vysílat pravděpodobně na státní svátek 28. října v kabelových sítích, na satelitu a v rámci experimentálního digitálního vysílání. Projekt podle deníku Právo vznikl na objednávku kabelové společnosti UPC. Ta loni oslovila několik firem a nabídla jim účast ve výběrovém řízení na provozovatele takového kanálu. Parlamentní kanály nejsou v zahraničí ničím neobvyklým, dodává Právo. První vznikl v roce 1979 ve Španělsku a dnes má tři programy, z nichž jeden přenáší jednání Sněmovny reprezentantů, druhý Senátu a třetí se pod názvem Extra věnuje speciálním kauzám.


"Udávání" uprchlíků ambasádám zemí, před jejichž režimy se chtějí v Česku ukrýt, je nepřípustné. Praxi, k níž se někdy uchyluje ministerstvo vnitra, kritizuje ve své zprávě zmocněnec kabinetu pro lidská práva Jan Jařab. Jak píše Mladá fronta Dnes, ministerstvo totiž kontaktuje velvyslanectví země, z níž běženec pochází, když do Česka přijede bez dokladů a Česko ho chce po zamítnutí žádosti o azyl vyhostit. Jenže to dělává ještě předtím, než se o udělení azylu definitivně rozhodne. Jařab ve své zprávě naráží na případ dvaatřicetiletého Íránce Alího Rézy Jadolláhího, který byl v Íránu dva roky vězněn. Když mu za účast na protivládních demonstracích hrozil další sedmiletý trest, zaplatil překupníkům lidí a ze země s falešným pasem uprchl. Tři dny poté, co si v Česku požádal o azyl, ho policisté dovedli k tajemníkovi íránské ambasády. Chtěli, aby mu vystavil nový pas, což stejně neudělal. Výsledek se záhy dostavil. Íránská policie si přišla pro jeho mladšího bratra. Za pravdu Jadolláhímu, který si na postup úředníků stěžoval, dal i Nejvyšší správní soud v Brně.


Stát objevil cestu jak bez škrtů v rozpočtu najít chybějící peníze na letní tisícikorunové přilepšení důchodcům a rodinám s dětmi. Na zaplacení svých starých dluhů si stát vypůjčí o deset miliard korun víc, než by musel, a peníze pak použije na dávky. Jak píše Mladá fronta Dnes, ministr financí Bohuslav Sobotka ještě před několika měsíci sliboval, že chybějící zhruba tři miliardy korun někde uspoří. Na fakt, že vláda utratí peníze určené na ztráty České konsolidační agentury na sociální kompenzace, poukázal podle listu jako první týdeník Euro. Ekonomům ani opozici se tento postup nelíbí. "Pokud vláda rozdělí ve formě sociálních kompenzací prostředky původně určené k úhradě ztráty České konsolidační agentury, půjde doslova o projídání podstaty," tvrdí ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.


Budova Evropského parlamentu v Bruselu,  foto: Evropská komise
Lidové noviny se věnují tomu, jak česká strana plní své ekonomické závazky vůči Evropské unii. Evropská komise poslala české vládě výčet slabých míst ekonomiky spolu s doporučeními k nápravě. Ministři se bruselskou kritikou příliš trápit nemusejí, protože sankce v podobě omezení příspěvků z unijních fondů jim nejspíš během období pro vyrovnání nehrozí. Přes sliby, které Špidlova vláda dávala Bruselu, byla její rozpočtová politika podle Evropské komise uvolněná a zvyšovala schodek veřejných financí natolik, až se Česko stalo neslavným rekordmanem mezi novými členskými státy EU. Jak uvádí komentář Lidových novin, Česko se propadá i co do schopnosti reformovat systém zdravotního a sociálního pojištění, modernizovat vzdělávání, zvýšit efektivitu výzkumu a podpořit malé a střední podnikání a trh práce. Česku tak hrozí poněkud kuriózní scénář. "Evropské recepty, které mu mohly pomoci v léčbě, bude vláda odkládat do šuplíku s nápisem "pro informaci". A až se jakžtakž zmátoříme a dotlučeme se k moderní ekonomice 21. století, bude nás ohrožovat regulační šamanství bruselských byrokratů. Což by byl velmi smutný konec slibů profesionálních českých eurooptimistů," shrnuje komentář Lidových novin.


Soutěž o nejpřesnější překlad slova implementace skončila. Desetitisícovou odměnu, kterou neformálně nabídl náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Forman si nakonec rozdělí tři lidé. Jak uvádí Lidové noviny, slovo implementace je jedním z nejčastějších výrazů takzvané euročeštiny, se kterou se snaží místní úřady bojovat. Překladatelé totiž některé obtížné anglikanismy buď vůbec nepřekládají, nebo si v mnoha případech vymýšlejí zcela nové a laikům nesrozumitelné pojmy. Náměstek Forman se proto rozhodl odměnit toho, kdo pomůže oficiálním tlumočníkům přeložit do srozumitelné češtiny alespoň pojem implementace. Jak uvedl, je zjevné, že králem mezi navrhovanými pojmy je slovo zavedení a jeho další tvary.


Foto: ČTK
Právo se zamýšlí nad problémy, se kterými se v posledních týdnech potýká český fotbal. Bolestné údery mu zasadila smečka korupčníků a bandy násilníků maskovaných za fanoušky, ránu z milosti by mu mohli dát už tak prořídlé masy slušných diváků, pokud by do fotbalových hledišť přestali chodit. "Čas lze trávit užitečněji, než se dívat na v zákulisí předem dohodnuté zápasy a ještě přitom riskovat ránu dlažební kostkou do hlavy," konstatuje komentátor. Násilníkům podle něj nahrává stav, kdy se pořadatelé zápasů vymlouvají na své omezené možnosti a policie na příliš měkké zákony. Naštěstí se alespoň několik poslanců nyní pokouší najít nástroj, kterým by policie mohla s násilnickými sportovními fanoušky účinněji bojovat, myslí si autor komentáře. Není totiž rozumné čekat, až se všichni odpovědní probudí, teprve až půjde o lidské životy.


Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu minulé úterý při zásahu proti obchodníkům se ženami omylem zakročili proti nevinnému muži a postřelili jej. Teprve později zjistili, že jde o omyl, který způsobila chyba jejich informátora. Jak píše deník Právo, zraněný pětatřicetiletý Vietnamec z Chebu podle listu zvažuje podání žaloby na ministerstvo vnitra. U Hai podle listu žije v České republice 12 let bez problémů se zákonem a živí se jako tlumočník. Při zákroku v Chebu měl být zatčen jeden z členů gangu vietnamských kuplířů. Jak informovala mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová, tři muži a tři ženy jsou podezřelí, že lákali dívky z Vietnamu do České republiky pod záminkou lukrativního výdělku. Slibovali jim například práci kadeřnic, po příjezdu je však nutili k prostituci. Postřelený cizinec muže, za kterého jej policisté považovali, údajně vůbec nezná. "Oba mají podobná jména a částečně se shoduje i jejich popis. To ale není v této komunitě ničím výjimečným. Policie by si v takto závažných případech měla raději ověřit z více zdrojů, proti komu zakročuje," řekl Právu nejmenovaný zdroj.


Miliony Čechů nakupují výrobky, které nabízejí na televizních obrazovkách teleshoppingové firmy. Jak píší Lidové noviny, zhruba na každého čtvrtého Čecha připadá jeden výrobek koupený prostřednistvím televize. Na trhu se pohybuje odhadem deset společností, které své zboží nabízejí přes obrazovku. Loni utratili lidé v "televizních obchodech" stovky milionů korun. A útraty se zvyšují. Zákazník podle vyjádření firem utratí v průměru necelé 2000 korun. A to hlavně za kuchyňské potřeby, přípravky na hubnutí anebo kolekce hudebních disků. Vysílání s nabídkou různého zboží se v televizi objevuje stále častěji. Loni to bylo přes 2000 hodin.


Ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD) se může pochlubit tím nejlepším bydlením ze všech "mimopražských" ministrů Špidlovy vlády. Už téměř dva roky obývá stotřicetimetrový byt u Staroměstského náměstí v Praze. Za byt, jehož tržní nájemné by mohlo činit víc než 50.000 korun měsíčně, platí ministerstvo zemědělství měsíčně 13.200 korun. Palas je jediným nájemníkem v domě. Dříve ho obýval ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU) a jeho dva náměstci. Odstěhovali se poté, co na podzim 2002 vyšlo najevo, že ministerstvo nechalo jejich byty zařídit luxusním nábytkem. Podle informací Mladé fronty Dnes bydlí ostatní ministři i ve skromnějších bytech. Například ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi obývá čtyřicetimetrový byt na sídlišti Černý Most. Také ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach bydlí ve vládním panelovém domě v Praze Řepích a místopředseda vlády Petr Mareš si pronajal byt 2+1 v Nuslích.