Přehled tisku

Karel Hoffmann a Marta Semelová, foto: ČTK

Podle deníku Právo zvládl Karel Hoffmann svůj nástup do vězení mediálně skvěle. Fotka jeho gesta na rozloučenou na pozadí pankrácké věznice se objevila na titulních stranách všech deníků. Je třeba však připomenout, že Hoffmann a komunisté, kteří ho přišli podpořit, využili na sto procent svobodu slova, kterou sami tvrdě potlačovali.

Stanislav Gross,  Cyril Svoboda,  Petr Pithart a Lubomír Zaorálek  (zleva),  foto: ČTK
Komentáře středečního českého tisku se věnují již známým bodům návrhu programového prohlášení nové vlády. Mnohé informace už prosákly na veřejnost a Mladá fronta Dnes otiskla pracovní verzi dokumentu. Autoři příspěvků se shodují, že cíle vlády jsou nereálné a není je z čeho zaplatit.

Podle Mladé fronty Dnes je pracovní verze programového prohlášení vlády špatný vtip. Nová vláda slibuje podporu mladým rodinám i seniorům, desítky tisíc nových pracovních příležitostí a nových bytů. Finanční injekce by se měla dočkat věda, nebude se zvyšovat spoluúčast pacientů a školství zůstane bezplatné. Množství ambiciózních slibů přitom není v rovnováze k naznačovaným úsporným opatřením. Vláda také nepřináší odpověď na otázku reformy penzijního systému a zdravotnictví, píše list.

Také Hospodářské noviny soudí, že dokument obsahuje mnoho nereálných slibů. Zůstaňme ale klidně na zemi: na nic z tohoto peníze nikdy nebudou. A ministr financí to všem nakonec vysvětlí. Když ne v rámci programových diskusí, tak později v praxi, míní list.

Mladá fronta Dnes také kritizuje skutečnost, že směřování zahraniční politiky českého státu se při tvorbě programového prohlášení výrazně snaží ovlivňovat levicoví poslanci ČSSD Jan Kavan a Vladimír Laštůvka. Ti se chtějí podle deníku spoléhat na nefunkční Organizaci spojených národů a oslabovat vazby na Spojené státy, což je chyba.


Karel Hoffmann a Marta Semelová,  foto: ČTK
Podle deníku Právo zvládl Karel Hoffmann svůj nástup do vězení mediálně skvěle. Fotka jeho gesta na rozloučenou na pozadí pankrácké věznice se objevila na titulních stranách všech deníků. Je třeba však připomenout, že Hoffmann a komunisté, kteří ho přišli podpořit, využili na sto procent svobodu slova, kterou sami tvrdě potlačovali. Jen blázen by si mohl představit, že by v dubnu 1989 oba programy televize a ústřední tisk věnovaly hlavní pozornost nástupu Václava Havla do téhož vězení a reprodukovaly jeho slova o vykonstruovanosti rozsudku, upozornil autor příspěvku.


Rozdíly mezi nejhůře a nejlépe placenými lidmi rok od roku rostou. Přibývá lidí na vrcholku mzdového žebříčku a stejně tak houstnou řady zaměstnanců s nižší než průměrnou mzdou. Za poslední čtyři roky jich přibylo na 25.000, píše Mladá fronta Dnes. Výdělky rostou hlavně nejlépe placeným zaměstnancům. Když se sečte veškerý majetek, vlastní z něj pětina nejbohatších Čechů 35 procent, zatímco pětina nejchudších vlastní jen deset procent bohatství. Česko přesto patří v mezinárodním srovnání k zemím, kde jsou rozdíly mezi lidmi nejmenší. V roce 2000 bralo měsíčně víc než 40.000 korun necelých 60.000 lidí. Nyní je to už dvakrát tolik a jejich počet rychle vzrůstá. "Platy nejvyšší desetiny lidí obrovsky narostly, takže tito lidé dnes inkasují čtvrtinu rozdělovaných mezd," komentuje to sociolog Jiří Večerník. Stále víc lidí se však ocitá pod úrovní, která je v ekonomice počítána jako průměrná. Zatímco v roce 2000 pobíralo podprůměrnou mzdu 65 procent zaměstnanců v soukromých firmách, dnes je jich o 25.000 víc. Právě vysoké výdělky, které rostou nejrychleji, táhnou průměr nahoru a ten se tak vzdaluje nejnižším mzdám. Průměrná mzda překročila v letošním prvním čtvrtletí 16.700 korun, připomíná Mladá fronta Dnes.


Na účty zkrachovalé ostravské Union banky se vrátilo přes šest miliard korun. Konkurzní správkyně Michaela Huserová by je chtěla ještě letos rozdělit mezi věřitele, kteří by měli obdržet přibližně 20 procent ze svých nároků. Informují o tom Hospodářské noviny. "Přípravy jsou tak daleko, že bychom dvacetiprocentní výplatu pohledávek mohli zvládnout do konce letošního roku," soudí správkyně. Zatímco u běžných konkurzů se podaří získat zpět pět až osm procent majetku, v případě Union banky to podle předběžných odhadů bude více než 30 procent. "Na účtu máme nyní přes šest miliard, takže věřitelům se vrátí zcela jistě víc než 30 procent jejich pohledávek. Ale zase to určitě nebude víc než 40 procent. V této chvíli to vypadá přibližně na 34 až 35 procent," řekla Huserová Hospodářským novinám. Nové platby musí ještě schválit soud, ale podle lidí, kteří konkurz banky sledují, by neměl být proti. "Očekáváme, že to ke konci roku bude," potvrdil listu Pavel Trnka z Fondu pojištění vkladů. Fond je největším věřitelem Union banky a z konkurzu by měl dostat zhruba dvě miliardy korun.


Poptávka po leasingu klesla od května, kdy platí nový zákon o dani z přidané hodnoty, o desítky procent. Důvodem je, že se tato služba přesunula z pětiprocentní do devatenáctiprocentní sazby DPH, informují Lidové noviny. "Propad za celý trh leasingu lze v letošním prvním pololetí očekávat v řádu deseti až 15 procent," odhaduje ředitel GE Capital Leasing Petr Šaštinský. Kvůli vyšší DPH se podle něj leasingové splátky prodraží až o 20.000 korun po dobu trvání smlouvy. Leasingové společnosti však našly způsob, jak se vyhnout dražší nabídce svých služeb a začaly nabízet pořízení automobilu pomocí spotřebitelského úvěru. Na ten se vyšší DPH nevztahuje. K propadu leasingových obchodů přispívá i pokles prodeje nových automobilů, opačný trend je u ojetých vozů. "Odliv klientů od leasingu lze odhadnout na desítky procent. V současné době financování nákupu automobilu pomocí věru využívá zhruba 80 procent klientů a leasing zhruba 20 procent. Před daňovými změnami byl tento poměr obrácený," uvedl mluvčí CCB Finance Zbyněk Křesťan. Leasing, který již v minulém roce stagnoval, se tak postupně stává pouze doménou podnikatelů. Podle odborníků je to trend i v celé Evropě, uvádějí Lidové noviny.


Stanislav Gross a Milada Emmerová,  foto: ČTK
Nová ministryně zdravotnictví Milada Emmerová chce zavést takzvané zdravotní knížky, které by měl každý občan starší 18 let a zaznamenávaly by se do ní všechny zdravotní údaje. Informuje o tom deník Právo. Děti už obdobnou knížku mají a dospělí si jí mohou založit na internetu, připomíná list. "Byla by to knížka formátu například bývalé žákovské knížky nebo menší, kde by byly základní nacionále, anamnéza, různá rizika, například alergie a další, v podstatě vše, co se píše do chorobopisu," přiblížila Právu svoji představu Emmerová. Zároveň by se v knížce uváděla očkování pacienta, krevní skupina a další informace, například zda si přeje po smrti darovat své orgány. Emmerová chce podklady pro vznik zdravotních knížek připravit do konce letošního roku, v příštím roce by se měl projekt uskutečnit. V knížce by měl být zápis o každé návštěvě lékaře, výsledek vyšetření a předepsané léky. To by mělo zabránit zbytečným kontraindikacím medikamentů. "Vedou mě k tomu dva důvody. Za prvé, že v podstatě nic takového dosud neexistuje, a za druhé, že internetová knížka, kterou má pacient možnost si založit, má své odpůrce, kteří tvrdí, že nelze všechny údaje stoprocentně ochranně zajistit," vysvětlila nová ministryně zdravotnictví.


Věznice v Drahonicích na Lounsku navázala spolupráci se školskými zařízeními ve svém okolí. Vybraní odsouzení pomáhají s nejrůznějšími manuálními činnostmi, na které školy často nemají finanční prostředky ani lidi, píšou v severočeském vydání Deníky Bohemia. "Vězni nám už instalovali poličky a zrcadla na sociální zařízení, odvezli starý písek z pískoviště a upravili jeho okolí. Spravili i oplocení. Teď pro ně máme přichystané opravy židliček, skříně a hraček," řekla deníku Marie Myšková z mateřské školy v Podbořanech. Do školky podle ní přicházejí odsouzení tátové od rodin, kteří mají k dětem vztah. Do styku s dětmi ani personálem však nepřijdou. Ředitelka školky Libuše Horská si nechala využívání vězňů schválit od rodičovského sdružení, které nabízenou pomoc od vedení věznice přijalo bez problémů. Záměr se nelíbil jen jednomu rodiči. Školská zařízení si vzhledem ke svým provozním nákladům nemohou řadu prací dovolit. Poté, co spolupráce s podbořanskými školami a drahonickou věznicí vešla ve známost, se už ozvali další zájemci. "Připravena je smlouva s mateřskou školou v Lubenci, spolupracujeme už s lubeneckou základní školou," uvedla mluvčí věznice v Drahonicích Lenka Mottlová.