Přehled tisku

Zdeněk Kořistka, foto: ČTK

Všechny středeční české deníky se věnují poslednímu vývoji v kauze Kořistka. Ostravská krajská státní zástupkyně totiž v úterý napadla policii kvůli nedávnému zatčení Topolánkova asistenta Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, podezřelých z pokusu o uplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Podle zástupkyně Andělové byl postup policie nezákonný a zastupitelství stíhání obou mužů zastavilo.

Zdeněk Kořistka,  foto: ČTK
Všechny středeční české deníky se věnují poslednímu vývoji v kauze Kořistka. Ostravská krajská státní zástupkyně totiž v úterý napadla policii kvůli nedávnému zatčení Topolánkova asistenta Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, podezřelých z pokusu o uplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Podle zástupkyně Andělové byl postup policie nezákonný a zastupitelství stíhání obou mužů zastavilo. Jak uvádějí Lidové noviny, Andělová také označila Kořistku za nevěrohodného a uvedla, že při výsleších na policii i na detektoru lži lhal. Zdeněk Kořistka však podle Mladé frontě Dnes považuje prohlášení zástupkyně Andělové na naprosto skandální. Chce si proto na Zlatuši Andělovou stěžovat nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové. Deník Právo upozorňuje, že Občanská demokratická strana vyzvala ministra vnitra Františka Bublana a policejního ředitele Jiřího Koláře, aby kvůli postupu policie odstoupili, To ale ministr Bublan udělat nehodlá. To, že se obvinění, se kterým policie původně pracovala, nakonec neprokáže, je podle něj běžná věc. "Nevidím v tom žádné drama," uvedl Bublan v Právu. Premiér Stanislav Gross podle deníku vyzval politiky, aby si zachovali chladnou hlavu.


K dohodě vládní koalice, která chce až do konce příštího roku ponechat pětiprocentní DPH pro ceny ubytování v hotelích a penzionech, se vrací deník Právo. Daň se přitom měla na základních devatenáct procent zvednout už od počátku roku 2005. Prodloužení platnosti nižší sazby daně se do poslední chvíle bránil ministr financí Bohuslav Sobotka. Státní rozpočet tak podle něj v příštím roce přijde až o pět miliard korun. Nakonec však novelu zákona podpořil. I přes tento výpadek daňových příjmů by se podle ministerstva financí neměl zvýšit schodek rozpočtu.


České stavebnictví už není české, konstatují Hospodářské noviny. Jednu z největších tuzemských stavebních firem - PSJ holding - koupila nizozemská společnost Desta Holland. Společnost s ročním obratem několika miliard korun přitom byla mezi největšími stavebními firmami v zemi poslední, kterou neovládal zahraniční kapitál. Například společnost Metrostav má za sebou slovenský kapitál, Skanska, která sfúzovala s IPS, patří Švédům a Stavby silnic a železnic spravují Francouzi. Zástupci původně českých firem se podle Hospodářských novin shodují v jednom: Posílení kapitálu stavebních společností strategickým partnerem přináší body takřka pro všechna výběrová řízení, a to nejen v Česku, ale i v zahraničí. Na druhou stranu i pro zahraniční investory je propojení s českými podniky výhodné, připomínají Hospodářské noviny. V zemi chybějí dálnice a moderní budovy a zároveň do Česka poplynou peníze z evropských fondů.


Martin Komárek v komentáři Mladé fronty Dnes kritizuje lékaře, kteří podle něj zneužili neznalosti romských žen a přiměli je k "dobrovolné" sterilizaci. Přestože tak zřejmě chtěli tyto ženy uchránit před dalším početím, které by pro ně mělo vážné zdravotní komplikace, neměli podle Komárka k takovému postupu právo. "Už podruhé v krátké době tak vidíme lékaře v poněkud pompézní roli Boha-otce," píše se v komentáři. Poprvé tehdy, když odmítal vydat dokumentaci po mrtvém Ivanu Hlinkovi jeho manželce, a podruhé při rozhodování, zda žena smí chtít další dítě. "Budiž tedy jasně řečeno: zdraví i záznamy o něm, tím spíše plodnost a neplodnost, jsou majetkem člověka, ne doktorů. Ti lékaři, kteří rutinně sterilizovali rodičky, by měli být potrestáni. Aby si ostatní uvědomili, že nejsou bohové," uzavírá deník.


Poslanci rozhodují o tom, zda se od Nového roku razantně zvýší mzdy příslušníků bezpečnostních složek a nebo až o dva roky později, jak navrhuje šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Nový zákon o služebním poměru, který s výrazným nárůstem platů policistů počítá, prosadil už dříve nynější premiér Stanislav Gross. Jak upozorňují Lidové noviny, nový zákon znamená pro muže v uniformách nejen vidinu tučného výdělku, ale také hrozbu personálního zemětřesení. Mnoho policistů, včetně těch nejzkušenějších, prý uvažuje o odchodu od policie. Už teď se ví, že 6 tisíc z nich sedí na místech, na která nemají novým zákonem požadované vzdělání. Mnohým se nelíbí, že se prodlouží doba, za kterou vzniká nárok na výslužné. A konečně se mnoho policistů bojí, že podle nového zákona mohou být propuštěni bez nároku na výslužné už při pouhém podezření ze zneužití pravomoci. Podle Lidových novin by mělo policii opustit asi deset procent lidí, to znamená zhruba 4 a půl tisíce. Přesnější počty budou známy, až vláda posvětí takzvaný katalog činností. Bude to přirozená obměna, tvrdí vedení policie, protože většina těch, kdo odejdou, jsou v důchodovém věku.


Podle deníku Právo se na Univerzitu Karlovu letos dostaly asi dvě pětiny uchazečů, kteří přišli k přijímacím zkouškám. Největší poptávka přitom opět byla po studiu práv, kde přijali jen každého sedmého zájemce. Na filozofickou fakultu se dostal jeden ze čtyř a na pedagogické fakultě uspělo jen necelých třicet procent lidí. Univerzita podle rektora Ivana Wilhelma odmítne každý rok čtyřicet až padesát tisíc uchazečů, nejméně třicet tisíc z nich by ale podle něj mělo dostat šanci, protože ke studiu mají předpoklady.


Každý měsíc zemře dítě kvůli úrazu na hřišti, píše Mladá fronta Dnes. Alarmující studii, podle které není více než 80 procent dětských hřišť bezpečných, zveřejnili lékaři úrazového centra motolské nemocnice v Praze. Právě kvůli úrazům dětí se Česko řadí na čtvrté nejhorší místo v Evropské unii. Na nebezpečná hřiště se v příštích týdnech proto zaměří Česká obchodní inspekce. Podle ní prakticky každé dětské hřiště má nějaké nedostatky. Výsledky budou známy koncem listopadu, na zásadnější úpravy hřišť, které by zvýšily jejich bezpečnost, však podle deníku nemají města a obce většinou peníze.


O přelomovém rozsudku Krajského soudu v Ostravě, který vůbec poprvé nařídil zaměstnavateli, aby přiznal zaměstnanci odškodné za zdravotní újmu podle zákona na ochranu osobnosti, píší Lidové noviny. Rozsudek nařizuje ostravské Fakultní nemocnici, aby zaplatila sto tisíc korun šestatřicetileté uklízečce. Ta se před dvěma lety při práci na infekčním oddělení píchla o injekční jehlu, kterou byl předtím ošetřován HIV pozitivní pacient. Žena poté prodělala měsíční antivirovou léčbu, že jí však nehrozí nemoc AIDS bylo možné prokázat až po třech měsících. Obavy z nemoci u ní vyvolaly zdravotní a psychické problémy, kvůli kterým přišla o zaměstnání i málem se jí rozpadlo manželství. Nemocnice nechtěla na argumenty žalující uklízečky vůbec přistoupit a během soudního procesu jí nabídla odškodné za pracovní úraz, které nepřesahovalo tři tisíce korun. K rozsudku, podle kterého nakonec vyplatí více než třicetinásobek této částky, se její zástupci nechtěli vyjádřit.


České plastové lahve se v Číně promění ve spodní prádlo, uvádí Mladá fronta Dnes. Čínská firma už za dvěstě tisíc korun nakoupila použité PET lahve z třídící linky v Písku a Strakonicích. Odtud je kamiony plné plastu převážejí do Brandýsa nad Labem, kde se změní na umělé vlákno. To Číňané použijí na výrobu textilu. O lisované plastové lahve z Písku měla zájem i jihočeská Silonka, Číňané ji však přeplatili. Linka, kterou Písek se Strakonicemi postavily, se oběma městům brzy vyplatí, protože cena vytříděných a lisovaných plastů stále stoupá. Třiadvacetimilionová investice by se tak měla vrátit během několika let.