Přehled tisku

0:00
/
0:00

Podle Hospodářských novin trvala cesta k tomu, aby se komunisté znovu stali rozhodující silou v demokratické sněmovně, patnáct let. Dnes může být úspěšně u konce. Bývalá totalitní strana podle deníku nyní rozhoduje, jestli přežije Grossova vláda, na komunistech pak bude záležet i to, jak dlouho kabinet vydrží.

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross  (vpravo) s prezidentem Václavem Klausem,  foto: ČTK
České deníky avizují páteční hlasování o nedůvěře vládě Stanislava Grosse. Podle Hospodářských novin trvala cesta k tomu, aby se komunisté znovu stali rozhodující silou v demokratické sněmovně, patnáct let. Dnes může být úspěšně u konce. Bývalá totalitní strana podle deníku nyní rozhoduje, jestli přežije Grossova vláda, na komunistech pak bude záležet i to, jak dlouho kabinet vydrží. Sněmovna nebude moci přijmout žádný zákon, pokud s ní nebudou komunisté souhlasit. Žádná z parlamentních stran se nechystá komunistům zabránit, aby dosud nevídaným způsobem zvětšili svůj vliv, dodávají Hospodářské noviny.

Právo upozorňuje, že "nejenom ODS a KDU-ČSL pomohly komunistům do role čerstvých hybatelů české politiky v zápalu honby za Grossovým skalpem, nejenom jim cestičku zametl prezident Klaus, tento génius pragmatismu, když je vytáhl z ghetta. Pomyslnou rudou plaketu mohou komunisté věnovat i každému rozumbradovi v této zemi, který nechodí k volbám vymlouvaje se na znechucení z politiky, čímž je fakticky volí".

"Scénář, který se rýsuje na páteční dopoledne, je natolik trapný, že by mu většina občanů ráda zabránila," míní komentátor Mladé fronty Dnes. "Ve skutečnosti však může zamezit vzniku kabinetu, který je hračkou v rukou komunistů, jen Stanislav Gross svou demisí," upozorňuje autor a dodává, že ten ji však patrně nepodá.

Podle Lidových novin je představa, že další vládnutí zajistí ČSSD v příštích volbách hojnost hlasů, dost naivní. Komunisté totiž podle listu mají dvě možnosti. Mohou vyslovit nějaké rekonstruované Grossově vládě plnou podporu. "Pak si mohou voliči ČSSD hodit korunou, zda by nebylo jednodušší volit příště komunisty rovnou," míní komentátorka. Druhou možností je nechat vládu bez podpory až do konce funkčního období. "Po roce takového trmácení by sociální demokraté měli nejspíš co dělat, aby se vůbec dostali do parlamentu," soudí autorka.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Odchody tří lidoveckých ministrů z Grossovy vlády nemusí podle Mladé fronty Dnes zůstat osamocené. Někteří ministři, které do kabinetu nominovala ČSSD, a spolu s nimi i unionisté jsou připraveni odejít, pokud by se ukázalo, že je Grossův kabinet plně závislý na komunistech. Ve vládě bych nemohl zůstat, pokud ČSSD bude s komunisty personálně a programově obchodovat, nechal se slyšet ministr financí a první místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Účast ve vládě, která bude existovat jen díky podpoře komunistické strany, vylučuje i nestraník Jaroslav Bureš, který má ve vládě na starosti legislativu. Pro vicepremiéra Martina Jahna bude rozhodující, aby komunisté nedostali žádný podíl na výkonné moci. Menšinová vláda závislá na komunistech by velmi vadila i ministryni školství Petře Buzkové, ministrovi průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi i ministrovi kultury Pavlu Dostálovi. Ani jeden z nich se ale zatím jasně nevyjádřil, zda podá demisi. Unionisti si pro setrvání ve vládě kladou podmínky, připomíná list s tím, že jednou z nich je i urychlené prosazení nového, přísnějšího zákona o střetu zájmů

Zákon o střetu zájmů členům vlády výslovně zakazuje podnikat, jak ale zjistily Hospodářské noviny, právě vicepremiér a ministr spravedlnosti za Unii svobody-DEU Pavel Němec před třemi měsíci založil poradenskou firmu BPN. Němcův resort navíc pracuje na dalším zpřísnění této normy. Kvůli hrozícímu střetu zájmů se šéf Unie svobody už před třemi lety, kdy vstupoval do tehdejší Špidlovy vlády, vzdal veškerých svých aktivit v jiné, rodinné firmě Ingsped. Teď se ale podle Hospodářských novin dostal do konfliktu se zákonem znovu. Složil 200 tisíc korun a 18. ledna letošního roku se stal jediným společníkem firmy BPN. Společnost má zaregistrováno mimo jiné ekonomické poradenství a její jednatelkou je Němcova sestra Jana. Vicepremiér Pavel Němec si ale žádnou kolizi se zákonem nepřipouští. Argumentuje tím, že není jednatelem firmy, ale má v ní "pouze" majetkový podíl.


Podle Lidových novin by měl stát použít peníze za Telecom na penzijní reformu. Z předchozích prodejů státního majetku totiž nezbylo vůbec nic. Bylo by vhodné, soudí list, kdyby očekávaných 82 miliard ulehčilo obyvatelstvu reformu, zvláště s přihlédnutím k solidaritě mezi generacemi. Slušnou možností jsou podle nich i investice do infrastruktury.


Počet alergiků v Česku se za posledních 30 let zdvojnásobil, zjistilo Právo. Jejich léčba je mnohem komplexnější než dřív, zato dražší. Od ledna ale pojišťovny přestaly hradit vakcínu proti bodnutí hmyzem, na které organismus reaguje šokem a v krajním případě i smrtí. Pacient si vakcínu musí uhradit v plné výši, což může být ročně až 5 tisíc korun. Na to ale mnoho lidí nemá a tak s léčbou končí, dodává Právo.


Další dva fotbaloví funkcionáři a dva rozhodčí půjdou kvůli korupci před soud. Podle deníku Mladá fronta Dnes ostravský státní zástupce Jiří Gargaš podal obžalobu na bývalého funkcionáře Vítkovic Radomíra Hruboně, bývalého sportovního manažera Opavy Gustava Santariuse a dvojici rozhodčích Jaroslava Grubera a Václava Zejdu. Někdejší obchodní ředitel druholigových Vítkovic i jeho kolega z Opavy čelí obvinění, že v letech 2003 a 2004 díky úplatkům v řádu desetitisíců korun přesvědčovali rozhodčí, aby pískali ve prospěch jejich klubů. "Šlo o utkání Opavy s Olomoucí a dva zápasy Vítkovic, a to s Drnovicemi a Mostem," řekl deníku Gargaš, který se opírá především o telefonní odposlechy. Oba rozhodčí jsou obžalováni z přijímání úplatků. Zejda přitom před soudem bude stát už v případě ovlivňování zápasů uherskohradišťského Synotu. Všichni obžalovaní i oba kluby byli již dříve potrestáni disciplinární komisí Českomoravského fotbalového svazu, která jim udělila pokutu, zastavila činnost a odebrala body.