Přehled tisku

Foto: Filip Jandourek, Archiv des Tschechischen Rundfunks
0:00
/
0:00

"V průběhu prezidentské kampaně se ukazuje, nakolik je (ne)průhledná," píšou Lidové noviny. Za hodně omezený přístup k problematice lze ale podle listu považovat žebříček transparentnosti jednotlivých kandidátů, který vypracovala Transparency International.

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas+
"V průběhu prezidentské kampaně se ukazuje, nakolik je (ne)průhledná," píšou Lidové noviny. Za hodně omezený přístup k problematice lze ale podle listu považovat žebříček transparentnosti jednotlivých kandidátů, který vypracovala Transparency International. "V něm například Táňa Fischerová prohrává s Milošem Zemanem o koňskou délku. Jak to? Přelévá Fischerová peníze z pochybných účtů přes svou stranu/hnutí? Nikoli, mechanickým vyhodnocováním odpovědí na několik otázek dospěli experti k nesmyslnému žebříčku, jehož výpovědní hodnota je nulová," píšou Lidové noviny. Dotazník má podle deníku podobný smysl "jako ptát se ve výkupně sběru prodávajícího, jestli kovy, které nabízí, neukradl. (...) Že paní Fischerová je čistší co do úmyslů i zdrojů než žebříčku kralující Jan Fischer, musí být jasné každému, kdo není mistrem sportu ve skoku na špek,"čteme v Lidových novinách.


Foto: Pierre Amerlynck,  Stock.XCHNG
Sociální demokracie přitvrzuje ve svém odmítavém postoji ke spuštění druhého pilíře penzijního systému, který počítá s převodem peněz ze státního pilíře na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka podle páteční Mladé fronty Dnesšéfům penzijních společností rozešle do konce roku dopis, který jim vysvětlí, že jeho strana v roce 2014 důchodovou reformu vážně zruší. "Premiér není schopen garantovat, že tu druhý pilíř zůstane ještě v roce 2015. My jsme deklarovali náš záměr zrušit ho pouze v parlamentu. Bylo by užitečné, abychom sdělili naše jasné stanovisko i provozovatelům penzijních fondů," potvrdil informaci o chystaném dopisu Sobotka. Podle informací Mladé fronty Dnes odešle ČSSD 50 až 100 dopisů. Chce se pojistit i proti arbitrážím ze strany penzijních společností tím, že jim dá včas najevo své plány. Fondy už nyní investují do školení zaměstnanců či do reklamy. Socialisté vědí, že zrušení penzijní reformy musí stihnout hned po svém možném nástupu do vlády v roce 2014, protože až se nové penzijní spoření zaběhne, bude to už složitější, píše deník.


Foto: Elcobbola / Creative Commons 3.0 Unported
Hospodářské noviny zaujal příběh Jana Linharta, který jako třináctiletý odešel s rodiči do Spojených států amerických a vystudoval zde stomatologii. Stal se úspěšným zubařem, do jehož ordinace na Manhattanu létají princezny, šejkové a herci z celého světa. Když si ale chtěl otevřít stomatologickou pobočku pro Evropu v rodné Praze, narazil. Rektorát Univerzity Karlovy prozkoumal jeho třicet let staré vzdělání a konstatoval, že v České republice to na provozování zubařské praxe nestačí. "Jan Linhart má přitom ve stomatologii takové jméno, že například v Dubaji mu už úřady nabízely licenci dokonce samy. Kromě toho, že je vyhlášeným zubařem, učí také na New York University Dental School a dokonce se tam po něm jmenuje i celý program celoživotního vzdělávání." Podle odborníků z pražské univerzity však je mnoho rozdílů v nejen délce Linhartova vzdělání, ale i v jeho úžší specializaci. Ovšem právě specializaci považuje Linhart za důvod, proč ve světě uspěl.


Ivana Salačová,  foto: ČT24
Klíčová svědkyně v případu exhejtmana Davida Ratha Ivana Salačová podle pátečních Lidových novin figuruje mezi 15 osobami, které na začátku tohoto týdne protikorupční policie obvinila kvůli zmanipulovanému losování veřejných zakázek. V nové aféře, o níž policie informovala ve středu, obvinění údajně upravili 11 zadávacích zařízení pro veřejné zakázky, takzvané elektronické losovačky. Kompletně zmanipulovat se jim však podařilo pouze tři tendry, informoval policejní mluvčí Jaroslav Ibehej. Škodu kriminalisté spočítali na 33 milionů korun. Salačová o novém obvinění hovořit odmítá. "To já vůbec nechci řešit, nechci se o tom bavit, zeptejte se mého advokáta," reagovala na dotaz Lidových novin.


Jiří Fremr,  foto: ČT24
Jiří Fremr, šestadvacetiletý republikový předseda Mladých konzervativců, kteří jsou úzce propojeni s ODS, má podle páteční Mladé fronty Dnes od čtvrtka v trestním rejstříku záznam o podmíněném odsouzení. Senát odvolacího Krajského soudu v Plzni mu potvrdil dvouletou podmínku za to, že se před dvěma roky popral na okraji města s mužem, vážně ho zranil a poničil mu i auto, píše. Fremr i šofér podle deníku tvrdili, že konflikt vyvolal ten druhý. Fremr s advokátem dokonce přišli s teorií, že vše je komplot, jehož cílem bylo poškodit mladého politika před volbami v roce 2010. Soudy však dospěly k závěru, že pravdu mluví řidič, který skončil v nemocnici s utrženým stehenním svalem. Zpočátku nevinu Fremra dosvědčovali jeho kamarádi z právnické fakulty, u soudu pak připustili, že na policii neříkali pravdu, píše deník.