Přehled tisku

Foto: Archiv ČRo 7 - Radio Praha
0:00
/
0:00

Přípravy na vydávání církevního majetku vrcholí. Jak uvádí Právo, církve, převážně katolická, mají již připraveny desetitisíce žádostí na vrácení budov, lesů, pozemků a výjimečně i movitých věcí.

Foto: Archiv ČRo 7 - Radio Praha
Přípravy na vydávání církevního majetku vrcholí. Jak uvádí Právo, církve, převážně katolická, mají již připraveny desetitisíce žádostí na vrácení budov, lesů, pozemků a výjimečně i movitých věcí. A těmi se chystají státní správu zavalit. Úřady se proto začaly zabývat metodikou, jak majetek v hodnotě 75 miliard korun vrátit a neudělat chyby. Například pozemkový fond přibere do deseti lidí, kteří budou kontrolovat, aby nedošlo k vydání majetku, který církvím v únoru 1948 nepatřil. Katastrální úřad už před rokem začal chystat speciální počítačový program, díky němuž lze zjistit, který státní majetek je možné církvím vydat. Problém totiž je, že v roce 1948 se vedly katastrální mapy jinak než dnes, a program by měl přenést původní hranice majetků do dnešních map.


Karolína Peake,  foto: ČTK
Riskantní kumulace moci - tak komentují Hospodářské noviny plánovanou výměnu vládních křesel, na níž se dohodli liberální demokraté a ODS. "Není sebemenší důvod myslet si, že Karolína Peake nebo kdokoliv jiný z LIDEM povede obranu lépe než ODS a že dopravě prospějí ochranná modrá křídla občanských demokratů. Smyslem přesunu se tedy jeví být spíše ona kumulace moci, a to evidentně s dlouhodobým účinkem," píše komentátor deníku.

Podobně vidí situaci autor sloupku Lidových novin. Na první pohled je podle něj ministerstvo obrany na druhé koleji a nástup Karolíny Peake ze strany LIDEM do ministerského křesla vypadá neadekvátně. "Proč se má silový resort vyklízet pro předsedkyni strany čítající 70 členů? Ale ve skutečnosti je to složitější: Peake byla obrana víceméně vnucena. Ta rošáda se koná za riskantního předpokladu, že Vondra na obraně stihl dokončit zavedení nových pořádků a teď už tam půjde hlavně o údržbu, a koná se proto, že občanští demokraté zatoužili po resortu dopravy," konstatuje deník. Připouští, že zeštíhlování státní správy Petr Nečas sliboval ještě v opozici, ale důležitý je podle něj i kontext, v němž se sliby naplňují. "Armáda má na investice sedm miliard ročně, doprava dík unijním fondům několikanásobek. ODS už se pomalu posouvá na pozice, z nichž bude dohlížet na modernizaci železničních koridorů a stavbu dálnic a tvářit se, že nakopává ekonomiku," píše autor sloupku Lidových novin.


Miroslav Kalousek,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Když si sněmovna v roce 2010 odsouhlasila zdanění benefitů pro ústavní činitele, ani poslanci netušili, jak citelně revoluční změnu pocítí. Jak uvádí Lidové noviny, ukázalo se to při loňské lednové výplatě. Zděšení nad až 20 tisícovou propastí mezi platy bylo u nich neskrývané. Pokud to má být náhrada, proč ji danit, zlobil se třeba poslanec Marek Benda. Přidali se i další kolegové. Spolu začali promýšlet, kdo v době celospolečenských škrtů zavelí vrátit si 'životní úroveň' na původní míru. A první krok k tomu sněmovna učinila tento týden. Při projednávání zákona o platech ústavních činitelů rozpočtový výbor doporučil, aby se poslanecké náhrady od příštího roku nedanily. Proti je ministr financí Miroslav Kalousek /TOP 09/. "Všechny příjmy mají být zdaněny. I tyto,"říká kategoricky. Zda stejný názor projeví i spolustraníci, už negarantuje.


Foto: public domain
Německo se snaží uhlídat hranice před drogovými dealery. Tvrdí, že německé narkomany decimuje pervitin z Česka, které je podle něj liberální. "Netrestejme děti, které u sebe mají gram pervitinu. Je naivní si myslet, že represe něco vyřeší,"říká však národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Připomíná, že držení malého množství drogy je sice od roku 2010 přestupkem, ale stejná novela zpřísňuje sankce za výrobu a distribuci. V příhraničí přitvrzují kontroly, někdy tak policisté 'šikanují' i bezúhonné turisty. Jak připomíná Mladá fronta Dnes, jeden z největších úderů proti drogové scéně se odehrál minulý měsíc na Teplicku. Od německých řidičů vedly stopy do vietnamské tržnice na Moldavě, kde policie vzápětí našla deset kilo pervitinu a marihuany.


Foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Vláda je posílá do míst, kde je třeba zmírnit sociální napětí. Lidé z Agentury pro sociální začleňování chodí do měst a ghett s tím, že mají recept na to, jak problém chudoby řešit. Z řady měst se ale na státní úřad valí spíš kritika. To, co nám radí, víme už dávno, zní téměř unisono na adresu vládní agentury. Jak píší Lidové noviny, například severočeský Šluknov se už měsíce potýká s přívalem stovek nezaměstnaných Romů a s jejich obtížným začleňováním do společnosti. S agenturou spolupracovat nechce. Jak říká starostka Eva Džumanová, její pomoc se týkala obecných doporučení. Například přestupné bydlení, kdy se sociálně slabým lidem pomáhá z ubytoven do nájemního bydlení, využívá Šluknov už dávno. Starostka nechce být jen kritická a dodává, že agentura městu dopomohla k projektu Uč se a pracuj. Podle samospráv jsou do věci více zasvěcené neziskové organizace. Ředitel agentury Martin Šimáček připouští, že se jeho organizace ve svých začátcích teprve hledala. Nesouhlasí ale s tím, že by jeho lidé neznali situaci v ghettech. Přes kritiku vláda v červenci posvětila fungování agentury na další tři roky.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radio Praha
Do Česka teče nezdaněný benzin z Německa, informují Hospodářské noviny. Denně opouští brány rafinerie v německém Ingolstadtu 40 až 50 kamionů s benzinem a naftou a míří do Česka. Palivo končí u českých pump - a prodává se za bezkonkurenčně nízké ceny. Ceny v ingolstadtské rafinerii přitom nejsou nižší než v Česku a doprava paliva po Německu je dražší než distribuce po Česku. Petrolejáři mluví o novém rozsáhlém zdroji nezdaněných paliv pro tuzemský pumpařský trh. Možný daňový únik v řádech stamilionů korun už společně vyšetřuje berní úřad, policie a celníci. Rafinerii vlastní koncern Gunvor, ovládaný zčásti ruským kapitálem. Čeští distributoři řádně nakoupí, zaplatí i spotřební daň, ale v řetězci dalších českých překupníků jeden z nich po prodeji paliva další firmě záměrně zkrachuje a nezaplatí státu DPH. Stát tak přichází na jediném litru o 4 až 6 korun. Z Ingolstadtu se má do Česka dostávat až 60 miliónů litrů měsíčně. To je přes 20 procent celkové měsíční spotřeby benzinu v Česku.


Foto: ČT24
Bývalí pétépáci, tedy příslušníci vojenských táborů nucených prací, se dočkají dalšího finančního odškodnění. Ministerstvo vnitra podle informací Práva vládě navrhlo nařízení, na jehož základě mají dostat jednorázově za každý měsíc strávený v těchto táborech 1800 korun. Na uplatnění svého nároku dostanou čas až do konce příštího roku. Celkem má toto rozšíření okruhu odškodněných stát 230 miliónů korun. Již před deseti lety dostali tito lidé jednorázově za každý měsíc strávený na nucených pracích 625 korun. Podmínkou bylo, že jejich nasazení v táboře přesáhlo 12 měsíců. Stejná podmínka bude platit i nyní. Dalšího odškodnění se dočkali v roce 2005, kdy jim zákon přiznal zvláštní příspěvek k důchodu 2500 korun měsíčně. Vnitro nyní reaguje na zářijový rozsudek pražského městského soudu, že charakter práce v těchto táborech lze srovnávat s nezákonným zbavením osobní svobody. Podle Svazu pomocných technických praporů prošlo tábory nucených prací v minulém režimu více než 40 tisíc lidí. Dnes jich žiji pouze zhruba desetina. Do PTP posílal minulý režim takzvané politicky nespolehlivé občany.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radio Praha
Sezona začíná. Lyžování vyjde dráž, hlásí titulek Lidových novin. Čtyřčlenná rodina, která se letos rozhodne sjíždět svahy libereckého Ještědu, si oproti loňsku za skipas připlatí 160 korun navíc. Ale ani jinde v Česku příliš neušetří. Letošní lyžařská sezona za dva dny začíná, sněhová děla jedou naplno a v plném proudu jsou i přípravy vlekařů, hoteliérů či restauratérů na českých horách. Připravit by se ale měli i jejich návštěvníci - letos si za lyžování zaplatí víc než loni. Na druhé straně s jedním skipasem můžete nově i na mnohem víc okolních sjezdovek, tak jak je zvykem třeba v Alpách. Za vyšší ceny mohou hlavně rostoucí ceny energií, nafty a DPH, tvrdí provozovatelé. Například šéf krkonošského Ski Resortu Černá hora - Pec Petr Hynek říká, že ceny skipasů neměnili šest sezón. Přitom před sedmi lety byla DPH pět procent, dnes je 14 a dá se čekat, že příští rok opět poroste. Zdražování nebude jen doménou Ještědu či východních Krkonoš. Hlouběji do peněženek sáhnou i návštěvníci jiných areálů.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radio Praha
Češi málo utrácejí. Ani blížící se konec roku nijak nenakopl tržby obchodníků. Platí to v Česku i téměř v celé Evropě, uvádí Mladá fronta Dnes. Rostou jedině internetové obchody. Na první pohled vypadá říjnový meziroční růst tržeb o 2,2 procenta nadějně. Když se ale zohlední tři pracovní dny navíc, je výsledek horší, propad o tři procenta. Obchodníci si nyní lámou hlavu nad tím, co z údajů statistiků plyne pro vánoční útraty, tedy z pohledu prodejců nejdůležitější období v roce. Vysvětlení jsou dvě: Češi buď výrazně seškrtali své výdaje a šetří, aby si mohli o to více užít během svátků. Anebo jim kvůli poklesu reálných mezd a rostoucí nezaměstnanosti žádné peníze nezbývají a podle toho budou vypadat letošní Vánoce. Maloobchodní tržby skomírají prakticky celý letošní rok.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radio Praha
V souvislosti s blížícími se Vánoci stoupá počet domácích požárů a úrazů v kuchyni, především pořezání a popáleniny. Právo v této souvislosti připomnělo nehezké vzpomínky na Mikuláše, které má mladá žena ze severních Čech. Přítel si z ní chtěl vystřelit a v masce čerta se schoval ve výklenku v kuchyni. Žena přišla z práce, šla do lednice pro džus, když najednou přítel vybafl v masce čerta s nožem v ruce. Ona se lekla a běžela nejkratší cestou z domu. Na silnici se srazila s cyklistou. A výsledek? Zlomenina levé ruky, naražená kostrč a několik dalších zlomenin. Jak s přítelem naložila už pojišťovně neohlásila.


Od začátku prosince panuje v Pavilónu goril v pražské zoo pohotovost. Kijivu, a především pětačtyřicetiletá Kamba pravděpodobně porodí do konce roku. Šedesát lidí, včetně lékařů, chovatelů, veterinářů a obsluhy kamer, je hlídá 24 hodin denně. Jak píše Právo, přímo v zázemí pavilónu byl vytvořen operační sál a další místnost vybavena inkubátorem a monitory, kam po porodu poputuje mládě. Připomíná to trochu polní nemocnici MASH. Transport by totiž mohl Kambu ohrozit na životě, popsal opatření hlavní veterinář Zoo Praha Roman Vodička. Gorila Kamba má kromě vysokého věku i srdeční potíže a jediný porod, kterým zatím prošla, skončil smrtí mláděte. Kijivu je už zkušená matka a je v pořádku.