Přehled tisku

Karel Voříšek, foto: TV NOVA
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes se zamýšlí nad případem moderátora Karla Voříška, který po vydání knihy Náměstí Krasnoarmějců 2 odešel z Televize Nova. Kniha mapující fungování pražské filosofické fakulry v letech normalizace totiž odhalila Voříškovu komunistickou a udavačskou minulost.

Karel Voříšek,  foto: TV NOVA
Mladá fronta Dnes se zamýšlí nad případem moderátora Karla Voříška, který po vydání knihy Náměstí Krasnoarmějců 2 odešel z Televize Nova. Kniha mapující fungování pražské filosofické fakulry v letech normalizace totiž odhalila Voříškovu komunistickou a udavačskou minulost. Deník podotýká, že kniha by se neměla zužovat na případ Karla Voříška: "Zapomeňme na chvíli na Voříška: uvidíme panoptikální, někdy podivně pokroucený svět a vidímě, jak byl tento svět ovládán za pomoci strachu, hrozeb, neviditelného nátlaku, udávání. A také zvláštní, nepěkné vstřícnosti - někteří lidé jednali samo od sebe tak, jak cítili, že jim to zajistí lepší pozice. Rozhodovali se s Husákem v srdci, řekl by historik." Deník připomíná, že autoři knihy si nepřejí, aby jejich dílo bylo zdrojem senzací. "Neměli bychom vytrhávat jen známá jména. Jako by tito historikové tušili, že kniha vychází svým způsobem brzy. Kniha je totiž stále ještě v našich podmínkách nezvyklým průkopnickým činem, který mapuje (až příliš) nedávné dějiny." Podle deníku mnoho institucí, například ministerstvo spravedlnosti na tak důkladné zpracování stále ještě čeká. "Problém je v tom, že jsme navzdory létům uplynulým od pádu komunistického režimu stále ještě na začátku jeho poznávání. Bádání jde hodně pomalu a zapomínání je sladké."


Temelín,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Hospodářské noviny se vracejí k Temelínu. "Pondělní bleskový výpad americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové do Prahy, kde bude osobně lobbovat za šance firmy Westinghouse v tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín, potvrzuje dvě zásadní věci. Pro uchazeče o zakázku jde o obrovskou podnikatelskou příležitost. Tendr na výstavbu dvou nových bloků uprostřed Evropy je výjimečnou příležitostí uplatnit své technologie a know-how na zápraží vyspělého světa." Podle deníku je to také velká zodpovědnost pro ČEZ, potažmo jeho většinového vlastníka český stát. "Jde také o důležité politické strategické rozhodnutí a to při plánované životnosti lektrárny až na 60 let dopředu," dodává deník a ptá se: "Chce se Česko po závislosti v plynu a ropě uvázat na Rusko také v jaderné energii? nebo se přidržíme imperativů EU i NATO, že podstatou energetické bezpečnosti je diverzifikace zdrojů? Pokud budou mít politici a ČEZ na zřeteli opravdu jen nejlepší zájem českého státu, je podle Hospodářských novin odpověď jednoduchá. "Kvůli tomu by Hillary vlastně ani nemusela jezdit...," uzavírá komentář.


Foto: Tomáš Adamec / Český rozhlas
Stát a Letiště Václava Havla Praha oživují projekt přímého leteckého spojení z Prahy do Číny, píše deník E15. Spoj by mohl fungovat nejdříve za dva roky. "Přímé letecké spojení mezi Českem a Čínou považuji za jeden z hlavních pilířů dalšího rozvoje nejen výměny turistů, ale také k posílení obchodních vztahů," sdělil deníku po návštěvě Číny ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Podle ředitele pražského letiště Jiřího Pose by přímé spojení mohlo fungovat nejdříve po konferenci o rozdělení slotů v roce 2013. Čeští vyjednávači už hovořili na toto téma s firmami China Eastern a China Southern. České aerolinie nemají pro zamýšlený byznys dostatečně velké letadlo. Kam do Číny by se přesně létalo, jasné zatím není. Cílem je přivézt co nejvíce návštěvníků z nejlidnatější země světa. Přímá linka by cestování výrazně urychlila až k deseti hodinám.