Přehled tisku

Miroslav Kalousek (vlevo) a Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny se zamýšlejí nad několika verzemi státního rozpočtu na příští rok. Tyto verze se od sebe liší o desítky miliard korun, uvádí autorka,

Miroslav Kalousek  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Hospodářské noviny se zamýšlejí nad několika verzemi státního rozpočtu na příští rok. Tyto verze se od sebe liší o desítky miliard korun, uvádí autorka, "což je unikátní i v zemi, kde během roku 2009 drobný schválený čtyřicetimiliardový schodek stoupl skoro pětinásobně." První rozpočet ministr financí stáhl kvůli zvýšeným sazbám DPH 15 a 21 procent. Druhá verze prý vychází z aktualizováné prognézy ekonomiky, ovšem překvapivě také počítá se zvýšeným DPH 15 a 21 procent. Komentář dále vypočítává rizika a omyly prognóz, na kterých předkládané rozpočty stojí. "Ministr Kalousek přesto trvá na stomiliardovém schodku. S tím, že by to nakonec mohlo skončit úplně jinak, už má své zkušenosti. I rozpočet na rok 2009 byl jeho dílem," uzavírají Hospodářské noviny.


Radim Fiala,  foto: ČTK
Lidové noviny komentují personální problémy hlavní české pravicové strany ODS. "Slyšeli jste do dnešního dne o poslanci ODS Radimu Fialovi? Jestli ano, pak vám gratulujeme," píše deník. Fiala ve středu vystoupil z ODS pro názorové rozdíly a nespokojenost s reflexí nedávného volebního neúspěchu. "Opomněl ale dodat", píše deník, "že jeho čin je jen předkongresovým stupňováním nátlaku na Petra Nečase a že nic vystoupením ztratit nemůže, strana by ho nekandidovala už ani náhodou." Podle Lidových novin ODS "dojíždí na nečitelné straníky, kteří se vyznačují věrností s ručením omezeným. Dokud to sype, odhlasovali by i znárodnění průmyslu, když jim teče do bot a perspektiva je chmurná, koukají ze situace vytlouct, co se dá." Podle deníku to platí o všech rebelech. "Nespojuje je ani zásadovost, ani dlouholetý boj za to či ono, ale nejprivátnější ekonomické zájmy."


Ludmila Müllerová,  foto: ČT24
Právo si všímá výměny na postu ministra práce a sociálních věcí. Trvalo měsíc, než podle slibu ministr Drábek podal demisi a prezident ji přijal. "Skoro se an to už zapomnělo: Drábek odstupuje kvůli obvinění Vladimíra Šišky, svého prvního náměstka, mezitím z vazby propuštěného." Komentář hodnotí bilanci Drábkova působení v úřadu jako hroznou a asociální. Ale musíme vidět i to," píše, "že Nečas na něj svádí to, co celá vláda i její předseda nejen věděli, ale přes protesty odborů, opozice, ombudsmana a občanských sdružení prosazovali." Jako příklad uvádí takzvané sKarty na výplaty sociálních dávek. Komentátor připomíná, že sám Nečas jako ministr práce a sociálních věcí v letech 2006-2011 má "máslo na hlavě, za něj se rozbujela ilegální práce a obcházení zákona švarcsystémem." O Drábkově nástupkyni, zkušené pracovnici státní správy Ludmile Müllerové pak píše: "Malá nepříjemnost ji postihla v roce 2000, Sněmovna tehdy odmítla žádost policie, aby ji vydala ke stíhání pro pokus krácení daně." Její případný trestný čin je už v Česku promlčen, mohl by ale být stíhán v zemích Evropské unie, píše Právo.


Foto: CzechTourism
Národní památkový ústav vyloučil z tendru na opravu unikátního barokního komplexu Kuks na Trutnovsku všech osm uchazečů. Projekt záchrany chátrajícího komplexu tak je kvůli zdržení soutěže ohrožen a hrozí propadnutí evropské dotace 440 milionů korun. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes. Památkáři sedm z osmi firem vyloučili pro kvalifikaci a osmou kvůli neúplnosti nabídky. Pět ze sedmi firem podalo proti verdiktu námitku, všechny byly zamítnuty. Některé z firem se teď odvolávají k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Opravy by měly začít nejdéle v srpnu 2013, celá revitalizace by měla být hotová do konce roku 2014. Pokud se termíny nedodrží, Evropská unie peníze nepošle. "Už ani nevěřím, že se to dá stihnout,"řekl ředitel územního pracoviště památkářů v Josefově Oldřich Pešek, jež o konkurzu rozhoduje. Odborníci tvrdí, že nynější projekt podpořený EU je poslední šancí pro záchranu Kuksu.


Ondřej Vetchý ve filmu Sedm dní hříchu,  foto: Oficiální stránky filmu
Některé deníky také přinášejí recenzi nového českého filmu režiséra Jiřího Chlumského Sedm dní hříchu. Autorem scénáře je Josef Urban podepsaný také pod starším Habermannovým mlýnem. Deníky shodně nacházejí řadu nedostatků, které pramení už ze scénáře. Recenzentka Mladé fronty Dnes nachází mnoho shod mezi oběma filmy: "oblast Sudet, děj mířící od svatby z konce 30. let do do divokých odsunů 1945 i věčná klišé citového nátlaku prostřednictvím dětí: minule po nich zbyl medvídek, tentokrát panenka." Vyzdvihuje herectví představitele hlavní role Ondřeje Vetchého. Jenže "ani výtečný Vetchý nedokáže z polovičatého filmu sejmout všechny jeho hříchy."Lidové noviny přiznávají filmu i pozitiva: "Navzdory různým možným výtkám je film Sedm dní hříchu připomínkou jedné důležité historické kapitoly a jako impuls k důkladnějšímu přemýšlení o oné době jistě fungovat může."