Přehled tisku

Julia Tymošenková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus zrušil cestu na summit prezidentů středoevropských zemí, který se bude konat v polovině května na Ukrajině. Důvodem jsou výhrady vůči věznění bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové. Lidovým novinám to potvrdil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Julia Tymošenková,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus zrušil cestu na summit prezidentů středoevropských zemí, který se bude konat v polovině května na Ukrajině. Důvodem jsou výhrady vůči věznění bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové. Lidovým novinám to potvrdil prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Kvůli represím vůči Tymošenkové se nezúčastní summitu na Krymu německý prezident Joachim Gauck, rakouský prezident Heinz Fischer a slovinská hlava státu Danilo Türk. Svoji účast na schůzce prý zvažují i prezidenti Estonska a Lotyšska. Expremiérka Tymošenková si ve vězení odpykává sedmiletý trest za to, že podepsala pro Ukrajinu údajně nevýhodou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Západ tvrdí, že rozsudek nad ní byl politicky motivovaný.


Petr Fiala,  foto: ČTK
Novým ministrem školství by se mohl stát bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala. Píše o tom deník Právo. Současného místopředsedu vládní rady pro vědu a výzkum navrhuje do funkce premiér Petr Nečas. Fiala má i podporu prezidenta Klause, který se přitom jen nerad loučil s bývalým ministrem Josefem Dobešem. Resort školství podle koaličních dohod patřil Věcem veřejným. Po jejich odchodu do opozice tento post jejich kandidát samozřejmě nedostane. Šéfka provládní platformy Karolina Peake uvedla, že na stabilizaci resortu školství a na dotažení vysokoškolské reformy se shodla s premiérem.


Jan Fischer,  foto: Vláda ČR
Nezávislý kandidát na prezidenta Jan Fischer otevřel v sobotu v Praze na Žižkově svou volební kancelář. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Podle deníku začal skromně, s koláčky jako pohoštěním. V příštích měsících chce ale za prezidentskou kampaň utratit až 30 milionů. Kancelář je zatím plná jeho plakátů, na policích leží jeho memoáry, velká televizní obrazovka promítá Fischerovu stránku na internetu. Na ní taky začal zveřejňovat dárce, kteří přispěli na jeho kampaň. Sám do ní pro začátek vložil 400 tisíc korun. Kancelář získal díky mecenášce Dadje Altenburg Kohlové. A Žižkov si prý vybral kvůli tomu, že tu sám na VŠE studoval a má k této pražské čtvrti blízký vztah. Podpisy pro svou kandidaturu zatím sbírat nezačal. "Přemýšlím, jak je budu sbírat, ale jsem přesvědčen, že si s tím poradím,"řekl deníku Fischer, který je podle průzkumů veřejného mínění favoritem přímé volby hlavy státu.

O výběru prezidentských kandidátů do voleb v příštím roce píší i Hospodářské noviny. Výběr podle deníku teď vstupuje do ostré fáze. V ODS a ČSSD právě startují stranické debaty. Adepti se postupně utkají ve všech větších městech, začíná se už tento týden. Načasování je ale to jediné, co primárky dvou největších stran spojuje. Zatímco souboj kandidátů ČSSD Jana Švejnara a Jiřího Dientsbiera bude otevřený veřejnosti, občanští demokraté si vybrali pro duel Přemysla Sobotky a Evžena Tošenovského méně atraktivní cestu. Kandidáty budou vybírat za zavřenými dveřmi. Strana se tak inspirovala v amerických primárkách. Živější primárky by přitom mohly politikům více pomoci. Kvůli vůbec první přímé volbě prezidenta by přitáhly pozornost a trochu i odlehčily image ODS, která je v tuto chvíli obtěžkaná vládními krizemi. Deník ovšem připomíná, že zatím mají kandidáti ODS obecně dost nízké preference. O něco vyšší šance měla v průzkumech předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, ta ale ještě před primárkami svou kandidaturu stáhla.


Podle Mladé fronty Dnes se na pražském magistrátu za éry bývalého primátora Pavla Béma měnil územní plán tak, aby vyhovoval velkým developerům. Ti skoupili původně zemědělskou půdu, po změně územního plánu ale rázem vlastnili lukrativní stavební pozemky. Své investice tak zhodnotili o stovky milionů korun. Proti takovým změnám plánu se přitom stavěli úředníci magistrátu, stavební odborníci i celé magistrátní odbory. Šéfové ale pokaždé jen připsali, že se jedná o změnu stanoviska. Audit na magistrátu odhalil, že takových změn bylo víc než dvě stě. Úředníci magistrátu potvrdili, že navrhované změny územního plánu do r. 2015 obsahovala zvláštní tajná složka. Současný náměstek pro územní plán Tomáš Hudeček z TOP 09 proto rozhodl, že je třeba vypracovat nový územní plán, už bez zásahu lobbistů. Za éry Pavla Béma se porad k územnímu plánu účastnil i kontroverzní podnikatel Roman Janoušek. Vyplynulo to z odposlechů tajné služby.


Sportovní funkcionáři chtějí zažalovat bývalého šéfa Sazky Aleše Hušáka. Jak uvádějí Lidové noviny, ČSTV po něm bude požadovat náhradu škody ve výši minimálně 950 milionů korun. Jako jednatel největší české loterie se prý nechoval s péčí řádného funkcionáře a akcionáře připravil o majetek. Když mu hrozilo odvolání z funkce, vzal coby jednatel 19. července 2011 zpět odvolání konkurzu Sazky, a tím zcela znehodnotil její akcie. Definitivně tak padla šance ji prodat. Co ale přesvědčilo někdejší Hušákovy spojence z tělovýchovných jednot a sportovních svazů, aby Hušáka zažalovali? Když se dozvěděli, jak Hušák utrácel, když svazy doslova živořily. Jako generální ředitel si v letech 2007 až 2010 vyplácet v průměru 5,6 milionu korun měsíčně. Celkem tak inkasoval přes 270 milionů korun. Kromě toho nakupoval obrazy a sochy za desítky a nemovitosti za stovky milionů korun. Hušák vše popírá, tvrdí, že jde o bolševické používání argumentů. Svou žalobu na Hušáka ale už zpracovává i druhý největší akcionář - Česká obec sokolská. Ta je vyčíslena na 400 milionů korun. Dokazování v tomto případě není na policii, ale na žalovaném. To je podle advokátů pro Hušáka daleko nebezpečnější, píší Lidové noviny.


Mariánský sloup - dobová pohlednice
Na pražské Staroměstské náměstí se má letos vrátit Mariánský sloup. S odvoláním na primátora Bohuslava Svobodu to píšou Lidové noviny. Léta trvající rekonstrukce sloupu je podle deníku téměř hotová. Mariánský sloup strhl dav v roce 1918 po pádu habsburské monarchie. Lidé ho považovali za pobělohorský symbol rakouské a katolické nadvlády v českých zemích. Barokní sousoší z dílny Jana Jiřího Bendla z roku 1650 ale mělo připomínat záchranu Prahy před Švédy v roce 1648. O návratu sloupu na náměstí, kde by stál poblíž Husova pomníku, se diskutuje již řadu let. Podle primátora Svobody by celkové náklady byly jeden až dva miliony korun. Lidové noviny píšou také o dalších možných změnách v podobě Staroměstského náměstí. Měly by navazovat na archeologický průzkum, který má začít příští rok a trvat nejméně dva roky. Podle primátora se má zkoumat prostor pod křídlem Staroměstské radnice, které na konci války vyhořelo a kde je dnes malý park. První vizualizace, kterou si Praha zatím nechala vypracovat, počítá s dostavbou radnice do její původní gotické podoby podle návrhu Petra Parléře.


Foto: ČTK
O víkendu bylo v pražských Kbelích po zimní přestávce znovu otevřeno letecké muzeum. A jeho pracovníci podle deníku Právo připravili pro návštěvníky skutečnou lahůdku. Jeden z migů, kterých mají ve svých sbírkách dostatek, totiž s kolegy ze Slovinska vyměnili za americký stíhací bombardér F-84 Thunder jet. Ten byl součástí americké výzbroje v 50. a 60. letech. Nový letoun doplňuje unikátní kbelskou kolekci proudových letadel. Muzeum má ve sbírce tryskáče americké, sovětské, švýcarské, britské či francouzské armády, připomíná Právo. Nejpřitažlivější jsou ale hangáry, které ukazují slávu meziválečného českého leteckého průmyslu, dvouplošníky i hadrová, překližková nebo plechová letadla z českých továren.