Přehled tisku

Petr Nečas (vlevo) a Radek John, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nevíra v jakoukoli rozumnou formu vládnutí v České republice se prohlubuje, strany vládní koalice mají společný zájem vládnout, co to dá. Míní tak komentátor Mladé fronty Dnes v reakci na úterní dohodu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných o pokračování vlády.

Petr Nečas  (vlevo) a Radek John,  foto: ČTK
Nevíra v jakoukoli rozumnou formu vládnutí v České republice se prohlubuje, strany vládní koalice mají společný zájem vládnout, co to dá. Míní tak komentátor Mladé fronty Dnes v reakci na úterní dohodu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných o pokračování vlády. Minulý týden Věci veřejné hrozily odchodem z kabinetu a politici dalších stran začali hovořit o předčasných volbách. Pokud strany, které se chtějí považovat za "vážné", jako TOP 09 a ODS, dále vládnou se "slizkým a odporným" spolkem údajně proto, aby mohly škrtat, dělají si z lidí blázny, píše list. Podle něj Věci veřejné už zaplatily "zesměšněním a znicotněním", cena, kterou zaplatí TOP 09 a ODS, bude tím vyšší, čím déle s nimi zůstanou. Premiér Petr Nečas zdůvodnil pokračování vládního projektu snahou o rozpočtově odpovědnou politiku a naplňování vládní strategie na snižování rozpočtových schodků.

Vláda hodlá šetřit na výdajích i zvyšovat příjmy státu, nic o čem bychom dosud neslyšeli, podotýká komentátor Lidových novin. "Kde je nějaká snaha po zvýšení efektivity výkonu státu, kde je náznak zvýšení osobní odpovědnosti úředníků za důsledky jejich rozhodnutí?" ptá se. Vláda podle něj slibuje pouze posílit asymetrii ve vztahu stát versus občan.

Foto: David Playford / Stock.XCHNG
Dosavadní produkce vlády se skládá víceméně pouze z nekončícího řetězu skandálů a demisí, zvyšování všemožných daní a pro nemalé skupiny obyvatelstva i velmi citelných škrtů, píší Hospodářské noviny. List ale zároveň uznává, že historicky nejmohutnější sněmovní většina dokázala prosadit také některé velmi významné změny. "Položíme-li je však na váhu s očekáváním, který vznik Nečasova kabinetu v létě 2010 v českém pravicovém voliči vzbuzoval, dojdeme k názoru, že sledujeme fantasticky promarněnou šanci, kterou pravice nejspíš zase mnoho let nedostane," míní deník. A za to nejsou odpovědné jen Věci veřejné. Tohle je výkon i Petra Nečase, Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, uzavírají Hospodářské noviny.

Je máloco otravnější než avizované drama, které se zvrtne ve frašku. A když je tento trik opakován do omrzení, normální začíná být dávicí reflex, píše komentátor deníku Právo. Míru despektu vůči Nečasově vládě ilustrovaly kousavé až výsměšné dotazy novinářů na předsedy koaličních stran, kteří přišli na vládní tiskovku oznámit, že se znovu dohodli a pojedou dál. Přitom se reportéři ptali na základě toho, co téměř on-line mohli pozorovat všichni občané České republiky. Vláda potrvá do další krize. Nebo až do konce funkčního období, protože véčkům úlek z vidiny předčasných voleb, které by je sešrotovaly a připravily mnohé z nich o příjmy, pravděpodobně na nějaký ten měsíc vystačí. Média jsou plná vzpomínek na Titanic, který ztroskotal před stoletím. Nečasova vláda si dělá dobrý den z českých občanů, jak je za každých okolností nepotopitelná. Přispívá to ale jen k dusnu, uzavírá komentátor deníku Právo.


Ocenění účastníci odboje a odporu proti komunismu,  foto: ČTK
Stát uznal, že komunismus porazili i antikomunisté, píší Lidové noviny. Účastníci prvního odboje si užili slávu a satisfakci hned po roce 1918. Účastníci toho druhého hned po roce 1945 (než to už po třech letech začali dostávat sežrat od komunistů). Jen třetí odboj se úřadní symboliky dočkal až 23 let poté. To nevypovídá ani tak o roli protikomunistického odboje, ale spíše o tom, co si o té roli myslí společnost. Nic moc. Je to vlastně s podivem a vyvolává to klasické otázky: Jak to, že stát, který do zákona zakotvil pasáž o zločinném charakteru komunismu a úctyhodném odporu vůči němu, ocenil třetí odboj až tak pozdě? Jak to, že tento stát toleruje politickou stranu, která má komunismus přímo v názvu? Ty otázky jsou banálně známé a odpovědi banálně nudné. To víte, právní stát. Ale zkuste to vysvětlit třeba v hospodě cizinci, který neví nic o právním státě, jen pokládá vedle sebe selské argumenty. Ale dost skuhrání. Je dobře, že se třetí odboj dočkal oficiální satisfakce. Kdyby tomu tak nebylo, působili bychom jako stát, kde dějiny nepíší vítězové. Nebo snad protikomunističtí odbojáři nepatří k vítězům nad komunismem? A takový stát by byl, řečeno s prezidentem Václavem Klausem, nestandardní, uzavírají Lidové noviny.


Jiří Pospíšil
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS stáhl podle informací deníku Mladá fronta Dnes kárnou žalobu, kterou podal na pražského vrchního žalobce Vlastimila Rampulu k Nejvyššímu správnímu soudu. Současně je totiž podán druhý návrh na Rampulovo odvolání. Vytýkány mu jsou průtahy v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) a zveřejnění videa s policejní akcí. Podle advokátky Hany Marvanové, která zastupuje ministerstvo, jde nyní o to, aby Vlastimil Rampula nevyvázl třeba s menším trestem v rámci kárného řízení. Ministr Pospíšil stáhl žalobu i na Rampulova náměstka Libora Grygárka, zůstala jen na žalobce Ladislava Letka, jenž případ Mostecké uhelné přímo dozoroval, píše list. Kárné žaloby podal ministr v lednu kvůli postupu při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc v kauze MUS. O Rampulově osudu tak podle Mladé fronty Dnes může rozhodnout Nejvyšší správní soud právě v rámci kasační stížnosti. Vlastimil Rampula si nyní vyžádal dva týdny navíc, aby se mohl ke spisu vyjádřit, uzavírá deník.


Stát poprvé vybídl firmy, aby navrhly levné technologie na stavbu dálnic. Státní dopravní fond totiž poprvé v historii vypsal granty na spolupráci s vědci. 70 milionů korun na výzkum má pomoci přivést do praxe novinky, jako třeba tichý asfalt nebo lepší protihlukové stěny. A hlavně - má zlevnit výstavbu dálnic, informují Hospodářské noviny. Nápadů na zlevnění stavby dálnic už ale bylo v posledních letech několik a uvést nové nápady do praxe není až tak těžké. Například na ČVUT vyvinuli speciální směs, která odolává deformacím i působení vody. Asfalt je tak odolný například proti tvorbě vyjetých kolejí. České dálnice dlouhodobě patří k nejdražším v Evropě. A ani přes vysokou cenu za výstavbu jednoho kilometru - 226 milionů - v Evropě rozhodně nepatří k nejlepším. Co do kvality silnic je Česko mezi sedmadvaceti evropskými státy na dvaadvacátém místě, upozorňují Hospodářské noviny.


Sloní samička Rashmi na snímku se svou matkou Johti,  foto: ČTK
Už umí zvednout chobot, nechá si v klidu prohlédnout zuby a má obrovský apetit, díky kterému každý den přibírá 1,5 kilogramu. Nejvíce ji chutná hroznové víno. Ošetřovatelé a návštěvníci ostravské zoologické zahrady ji vnímají skoro jako filmovou star a milují ji, píše deník Právo o jediném slůněti v historii českých a slovenských zoo. Ostravská sloní holka Rashmi si život užívá plnými doušky a už ve čtvrtek se dožije prvních narozenin. "Rashmi je stále hodně hravá a vůbec není tvrdohlavá. Moc ráda se učí nové věci, samozřejmě s pamlsky, které od nás dostává," rozpovídal se o své malé, téměř 600kilové sloní svěřenkyni jeden z ošetřovatelů Dan Zvolánek. Pro deník Právo dodal, že nejvíce Rashmi zatím baví lezení po vyvýšených místech ve venkovním výběhu, ničení věcí a válení se v písku.