Přehled tisku

Vít Bárta, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Z lavice obžalovaných do Úřadu vlády. Takovou cestu absolvoval ve čtvrtek Vít Bárta z Věcí veřejných /VV/. Jak píše sloupek Lidových novin, lepší ilustraci poměrů v politické elitě asi nelze vymyslet.

Vít Bárta,  foto: ČTK
Z lavice obžalovaných do Úřadu vlády. Takovou cestu absolvoval ve čtvrtek Vít Bárta z Věcí veřejných /VV/. Jak píše sloupek Lidových novin, lepší ilustraci poměrů v politické elitě asi nelze vymyslet. Kolegové sice vzpomínají, jak poradci Vlastimila Tlustého vypadla pistole na schodech ministerstva financí, ale Bártovu přeskakování sociální 'levelů' se to nevyrovná. Téměř nikdo před dvěma lety netušil, že se z nové strany vyklube družstvo paranoidních odposlechářů, kteří si předávají obálky s penězi. Předseda Radek John v minulých dnech trochu uraženě opakoval, že VV nikdo nebere vážně, ale když si promítneme, jak se chovala strana v uplynulých 48 hodinách, máme vysvětlení na dlani. Pověst si už Věci veřejné nevylepší. Pokud se jim ale třeba povede najít do rekonstruované vlády šikovného nestraníka, mohou se dopracovat k jiné metě: přivedou do politiky někoho solidního, uzavírá sloupek Lidových novin.


Šéfové velkých firem předčasné volby nechtějí. Kabinet se ale podle nich chová tragicky. Na titulní stránce Hospodářských novin mohly historicky poprvé vyjít velmi vulgární výrazy. List dal totiž předním byznysmenům a čtenářům příležitost vyjádřit jedním slovem pocit při sledování další politické krize. To, co noviny nakonec otiskly, je jemná verze výsledku. Byznysmeni se sice shodují, že by vláda měla vydržet a dotáhnout reformy, jenže pokud současně nejdou daleko pro výrazy čtvrté cenové skupiny, je jasné, že kabinet došel na samou hranici tolerance. Vláda může stokrát ukazovat zákony, usnesení - a většině občanů je to upřímně fuk. Debaty o demisi nedemisi, vládě nevládě, jednotlivých ministerstvech vnímá veřejnost jako absurdní divadlo. I teď by volby mohly přinést čerstvý impulz. Naděje tu je. Jenže jsou tu i limity. Levice, která by zřejmě zvítězila, se od současné garnitury moc neliší. Lidé z ČSSD slibují čistotu a nekorupční financování. Zároveň ale odmítají ukázat účty za kampaň z roku 2010, která stála násobky toho, co přiznávají. Pokud jde o věcnou stránku politiky, je to podobné. Rozdíl mezi pravicí a levicí mizí. Všechny vlády budou muset zvedat daně a škrtat v sociálních výdajích. Proto musíme přitakat byznysmenům, uvádí komentář Hospodářských novin, nechat tuhle vládu dotáhnout reformy. Pak ovšem musí přijít perestrojka politiky.


Do vojenského újezdu Brdy nastoupila jednotka pyrotechniků. V týdnu po Velikonocích začne průzkum a posléze i čištění tohoto rozsáhlého území od munice. Jako první má přijít na řadu dopadová plocha Kolvín, píše Právo. Přijela sem jednotka pyrotechniků z Bechyně, kteří prozatím území procházejí, prohlížejí terén a připravují se na průzkumné práce, potvrdil deníku mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Výsledkem výzkumu by mělo být určení míst, kde se provede jen povrchový sběr munice, a míst, kde se bude provádět hloubkové čištění. To znamená rozrytí půdy až do hloubky 30 centimetrů a vyhledávání střel za pomoci detektorů kovů. Bude se to týkat hlavně střelnic a dopadových ploch. Úklid má trvat do roku 2015, kdy by měl být podle harmonogramu vlády vojenský újezd zrušen.


České miliony z Bruselu čerpá i šejk, hlásí titulní stránka Lidových novin. Veřejné peníze čerpají i miliardáři a obří nadnárodní koncerny, zjistil list z přehledu dotací. Například východočeské Lázně Bělohrad získají téměř 136 milionů korun z Regionálního operačního programu Severovýchod na projekt s názvem Lázeňský resort Strom života. Největším akcionářem lázní je přitom bahrajnský vicepremiér šejk Chálid bin Abdulláh Al-Chalífa. Tedy člen bahrajnské královské rodiny, jejíž majetek se počítá v miliardách dolarů. Jenže stamilionové dotace budou v Česku čerpat také nadnárodní koncerny, jejichž obrat se pohybuje ve stovkách miliard korun. Jen namátkově výrobce pneumatik a autodílů Continental či ocelářská skupina ArcelorMittal. A nechybí mezi nimi ani největší české společnosti jako ČEZ, Škoda Auto či Vítkovice. Někteří ekonomové na tom nevidí nic špatného. Ekonomický expert České spořitelny Petr Zahradník říká, že tyto velké firmy jsou mnohdy zásadním nositelem regionální ekonomické prosperity. Jiní se naopak začínají bouřit.


Exekuce | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Díky Nejvyššímu správnímu soudu jsme se dopracovali po letech tam, kam obyčejný občan pomocí zdravého rozumu během několika minut. Buďme rádi alespoň za to, píší v poznámce Lidové noviny. V roce 2004 poslal exekutor Tomáš Vrána své lidi zabavit movité věci k dlužnici. Ti nezaváhali a když zjistili, že se zdržuje také u rodičů, vtrhli i tam a zaevidovali i jejich majetek, aniž by zjišťovali, zda dlužnici patří. Letos soud rozhodl, že postup byl neetický, šikanózní a nepřiměřený. Vyřešil též otázku, zda exekutor je odpovědný za své zaměstnance. A to jediným rozumným způsobem, tedy že za ně odpovídá. Je tu však osmiletá prodleva mezi činem a definitivním rozhodnutím, šikanovaní rodiče dlužnice a 'potrestaný' exekutor, a sice 'písemným napomenutím'.


Foto: Free Digital Photo
Ženu, která se soudí s nemocnicí, nechala pojišťovna sledovat, píše Právo. A dodává, že lidé, kteří se pustí do soudního sporu se zdravotnickým zařízením, by měli počítat s tím, že se mohou ocitnout v hledáčku detektivních agentur. Soukromá očka mohou například zjišťovat, zda pacient, který se soudí o odškodnění za zpackanou operaci, nekulhá méně, než u soudu tvrdí, nebo zda zvládne odnést z obchodu těžký nákup. Do takové situace se dostala bývalá zdravotní sestra Andrea Hollerová, která se soudí se Všeobecnou fakultní nemocnicí o odškodnění za trvalé zdravotní poškození. Zástupce pojišťovny Kooperativa předložil soudu tajně pořízená videa ze soukromí žalobkyně. Té v roce 2006 lékař při jednoduché operaci na krku přeřízl nerv, takže částečně ochrnula na levou ruku. Další operace ruku nezachránila, ale poškodila i nohu. Pojišťovna ji nechala sledovat už od roku 2009. Podle tajemnice zdravotních pojišťoven však nejde o všeobecně rozšířenou metodu.


Kontrola v pivovaru Budvar, kterou v lednu nařídil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), se protáhne do konce června. Její výsledek měl být původně znám už v březnu. Průtahy vzbuzují nervozitu zaměstnanců pivovaru, kteří se domnívají, že kontroloři mají úkol "něco najít" za každou cenu, píšou Lidové noviny (LN). Bendl audit nařídil, protože se mu nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole. Podle mluvčího ministerstva Jana Žáčka byla kontrola o tři měsíce prodloužena kvůli její rozsáhlosti. Řada zaměstnanců pivovaru se domnívá, že kontroloři jsou pod tlakem, protože zatím nedokázali najít žádné pochybení, které by bylo důvodem k odvolání vedení podniku. Spekuluje se, že cílem prověrky je odvolání ředitele Bočka a následná dohoda s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch.


Roman Janoušek po nehodě,  foto: TV NOVA
Lobbista Roman Janoušek před březnovou nehodou, při níž opilý přejel ženu a poté ujel, prý celou noc slavil narozeniny. Přiznal, že pil alkohol. Po nehodě údajně netušil, že ženě ublížil, proto ji neposkytl první pomoc. Svého činu lituje, řekl deníku Blesk. Janoušek byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Janoušek, který s médii téměř nekomunikuje, prý do auta sedl po celonoční oslavě kvůli tomu, že mu volal kamarád. "Bylo to neodkladné a nemohl jsem na řidiče čekat. Taxi mě v tu chvíli nenapadlo,"řekl Blesku s tím, že si uvědomuje, že to nebylo správné. Do ženy prý nenajel úmyslně, své jednání označil jako zkratkovité. Je připraven ženu odškodnit, částku ale zveřejnit nehodlá.


Nově mohou rodiče nechat zdarma očkovat své třináctileté dcery proti rakovině děložního čípku. Jenže řada lékařů vakcíny odmítá. Bojí se je objednat ze strachu, že na nich prodělají, píše Mladá fronta Dnes. Stěžují si, že je ministerstvo nutí drahé vakcíny kupovat za vlastní peníze do zásoby, aniž by měli jistotu, že o ně bude zájem. Pokud ne, prodělají i desetitisíce korun. Riskovat se jim nechce a tak žádné vakcíny neobjednávají. Ty se navíc prodávají pouze po balíčcích. Potíž je ta, že zdravotní pojišťovnou hrazené očkování proti rakovině se vymyká z běžného systému. U jiných látek to totiž chodí tak, že lékař napíše recept, zájemce o očkování s ním zajde do lékárny, kde si vakcínu vyzvedne a lékař mu ji naočkuje. Většina lékařů se přiklání k tomu, aby i tato vakcína byla dostupná stejně jako třeba očkovací látka proti chřipce. Se svým návrhem se už obrátili na ministerstvo.


Český trh začínají zaplavovat padělky módních e-cigaret. Jak píše Právo, odborníci přitom varují, že výrobky nejasného původu a složení mohou ohrozit zdraví spotřebitelů. Jen pracovníci celního úřadu na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě zajistili podělky tzv. e-cigaret s náplní v hodnotě přes 1,3 miliónu korun. Celníkům uvízly v hledáčku zásilky, u kterých byly deklarovány pochybné údaje. Především šlo o dovoz z rizikových zemí, zejména z Číny. Balení esencí cigaret neodpovídá originálům, ale prodejní cena bohužel ano, uvedla mluvčí Celního ředitelství Ostrava. Vonné esence do cigaret jsou hitem posledního roku. Antikuřácký zákon se na e-cigarety nevztahuje. Kuřák sice vdechuje nikotin, ale vydechuje jen páru a ne karcinogenní láky. Velkým problémem je, že výrobce nemusí uvádět složení jejich náplní.