Přehled tisku

Foto: Kristýna Maková
0:00
/
0:00

Mohou si občané, kteří jsou hákliví na své soukromí oddechnout? Rozhodně ne, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Nečasova vláda sice odsouhlasila přísnější podmínky pro poskytnutí "provozních a lokalizačních údajů" o našich mobilech represivním složkám státu. Musela se ale řídit názorem Ústavního soudu a podmínky přesněji specifikovat.

Mohou si občané, kteří jsou hákliví na své soukromí oddechnout? Rozhodně, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Nečasova vláda sice odsouhlasila přísnější podmínky pro poskytnutí "provozních a lokalizačních údajů" o našich mobilech represivním složkám státu. Musela se ale řídit názorem Ústavního soudu a podmínky přesněji specifikovat. Avšak zároveň přístup k informacím o tom, komu, kdy a odkud voláme, umožnila i Bezpečnostní informační službě a vojenským zpravodajcům. Je určitě dobře, že papírově bude všechno přesně specifikováno, avšak o tom, jak se tu zachází a zejména kšeftuje s našimi osobními daty, rozhodují především policisté a soudci. Vzpomeňme na soudce, který varnsdorfskému policistovi před časem povolil přístup k údajům jedné ženy, kterou sledoval policistův známý, soukromý detektiv. Že si týž policista proklepl předsedu Ústavního soudu a pár pracovníků Hradu? Co byste čekali, soudce přece tvrdil, že neměl možnost jeho žádosti ověřovat. Kdo by nevěřil v takto fungující systém? Jistou naději, že to bude o něco lepší, nám dává jen povinnost zpětně informovat každého ze sledovaných o tom, že byl pod dohledem kriminalistů, píše autor Sloupku Lidových novin.


Kontrola spisů Městského státního zastupitelství v Praze ukázala hned několik pochybení při vyšetřování slavných afér. Píší to Lidové noviny a Mladá fronta Dnes. Na kontrole od minulého pátku pracovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, nedostatky prý zjistilo například ve spisu o zásahu komanda v České televizi nebo v armádních kauzách. Podle Mladé fronty Dnes se chyby objevily ve zhruba polovině z 22 případů a některé byly závažné. V části kauz údajně vyšetřovatelé neshromáždili všechny důkazy - třeba vyslechli minimum svědků, kteří by mohli pozadí aféry objasnit. Kontrola prověřila například kauzy exministra životního prostředí Pavla Drobila, exministra obrany Martina Bartáka, kauzu Sazky, armádní zakázky na Dinga a Iveka nebo vyšetřování týkající se ČEZ. Stanislav Mečl, který ve středu musel opustit v důsledku rozhodnutí městského soudu post vrchního státního zástupce, nechtěl výsledky příliš komentovat. Připustil jen, že určité výhrady jeho lidé mají. "První část kontroly byla dokončená, vyhotovili jsme k nim záznamy. Prověrky proběhly standardně, zjistili jsme některé chyby, ale mnoho spisů bylo vedeno na vysoké úrovni," prohlásil Stanislav Mečl.


Za nedávným únikem osobních dat členů ODS nejspíš nebylo hackerské hnutí Anonymous, píše deník Právo. Přesto, že se k útoku samo přihlásilo, za vším podle policejních expertů může nakonec být někdo přímo z této strany. List píše, že jde dokonce o jednu z hlavních vyšetřovacích verzí, ke které se tým odborníků z řad policejního prezidia i Bezpečnostní informační služby stále více přiklání. Stejné podezření prý už má také samotná ODS. Dokonce i tuší, kdo za celou únorovou kauzou úniku jmen, adres a osobních dat tisíců členů občanské demokracie stojí. Hlavní manažer ODS Jan Kočí to však popřel. Policie zatím k novému podezření drží bobříka mlčení. "Prověřování nadále probíhá, takže se k tomuto případu nebudeme vůbec vyjadřovat," odmítla komentovat informace deníku Právo mluvčí prezidia Pavla Kopecká.


Češi chtějí výrazněji přispět k dobývání vesmíru. Jak píší Hospodářské noviny, ještě letos by v Česku měla vzniknout tuzemská obdoba americké NASA. Projekt má být velkou šancí hlavně pro tuzemské firmy a vysoké školy. Ty se díky němu mnohem snáz dostanou k penězům na kosmické programy. Navíc vědecké objevy, které v rámci nich vzniknou, obvykle brzy najdou uplatnění také v běžné životě. Čeští vědci pracují například na různých vesmírných projektech, které by měly dobývání vesmíru usnadnit. List jmenuje mimo jiné systém, který naučí robota samostatně se pohybovat po povrchu Marsu. Na něm pracují vědci z pražského ČVUT. O systém už mají zájem také záchranné složky, které ho chtějí využít při vyhledávání raněných při přírodních katastrofách nebo dopravních nehodách, píší Hospodářské noviny.


Čeští teenageři se začali obávat policejních kontrol v hospodách a barech. Stále více se tak chodí opíjet třeba do parků. Jak píše deník Právo, zatímco v hospodách policisté na podnapilé dívky a chlapce naráží stále méně, přibývá případů, kdy zasahují u opilých teenagerů na nádražích, v parcích nebo v garážích. Venkovní popíjení má přitom svá rizika, protože v případě nenadálých zdravotních problémů není obvykle poblíž nikdo, kdo by dítěti pomohl. Na 84 kontrolních akcích v roce 2010 zajistila ostravská policie 154 podnapilých osob mladších osmnácti let. V roce 2011 pak na polovině akcí - konkrétně na 40 - 109 opilých mladistvých, píše deník Právo.


Módní titulky nedávné doby hlásaly, že Česko je předražený outlet. V mnoha ohledech to platí stále, píše autor 99 Slov Hospodářských novin. Potraviny jsou dražší a horší než v Německu, móda jakbysmet. Ovšem auta najednou zlevnila tak, že se Němcům u nás vyplatí nakupovat Volkswageny a Francouzům Renaulty. Jenže oni nepřijedou. Stejně jako skoro nikdo nejezdí kupovat jídlo či oblečení do jiné země, většina lidí kupuje doma i auta. Proto v každé zemi hraje obchodník na to, co mu mentalita zákazníků dovolí. U nás to znamená: běžné věci mohou být drahé a mizerné, ale třeba u aut to už neplatí. A ještě jedno poučení: v krizi není malých trhů. Jinak by se automobilkám nevyplatilo hrát o Česko, uzavírá autor 99 Slov Hospodářských novin.


Chcete cestovat bez peněz? Žádný problém, spěte na letištích. Potřebujete nutně auto, na které nemáte? Podělte se o ně s dalšími pěti lidmi, dočtete se na titulní straně Lidových novin. Podle listu se to českými weby jen hemží radami, jak se vyrovnat s poklesem životní úrovně. A z mnoha i bizarních nápadů vyplývá, že Češi neztrácejí humor ani v době nastupující recese. "Svetr z huskyho chlupů je to nejlepší, co jsem kdy měla! Minus dvacet pět venku a já byla jen v tom svetru a bylo mi náramně teploučko!", radí jistá Pája, jak vytvořit oblečení z psích chlupů, na serveru Jenpromuže.cz. Jinde se lze dočíst, jak ušetřit na spotřebě elektřiny: "Mějte jednu žárovku a noste ji z pokoje do pokoje podle potřeby." Pravda, objevují se i rozumnější nápady. Například ten, který nabádá lidi, aby se stýkali se svými přáteli u nich doma. "Vyjde to levněji než sedět v restauraci." Každopádně i seriózní ekonomická data ukazují, že české domácnosti šetří po nedávném zdražení potravin ve velkém, píší Lidové noviny.