Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ruský prezident Dmitrij Medveděv přijíždí do Česka s nabídkou dobrých ekonomických vztahů, píše se v komentáři Hospodářských novin. Obchodní smlouvy, které budou během jeho návštěvy podepsány, jsou ale jen předskokanem. Cílem je získat kontrakt na dostavbu Temelína.

Václav Klaus a Dmitrij Medveděv  (vpravo),  foto: ČTK
Ruský prezident Dmitrij Medveděv přijíždí do Česka s nabídkou dobrých ekonomických vztahů, píše se v komentáři Hospodářských novin. Obchodní smlouvy, které budou během jeho návštěvy podepsány, jsou ale jen předskokanem. Cílem je získat kontrakt na dostavbu Temelína. Pár set miliard už stojí za dvě a půl hodiny letu z Moskvy do Prahy. Jde o kontrakt úplně jiné kategorie. Ve hře je sice i ekonomika, cena a možný podíl českých firem. Ten ovšem nabízejí nejen Rusové, ale prostřednictvím firmy Westinghouse i Američané. Vedle toho jde i o spolehlivost dodávek jaderného paliva a o energetickou závislost Česka. Při své návštěvě Washingtonu ujistil premiér Petr Nečas amerického prezidenta Baracka Obamu, že tendr k Temelínu bude férový a transparentní. Podle Hospodářských novin to ale nemusí být zrovna Česko, kdo bude o tuzemské jaderné elektrárně skutečně rozhodovat.


Carské poklady na pražskou výstavu vybrala dcera kosmonauta Jurije Gagarina, píše Mladá fronta Dnes. Jelena Gagarinová poprvé navštívila Československo už v roce 1961 jako dvouletá, se svým otcem. Po příletu z vesmíru vedla totiž první zahraniční cesta Gagarina právě do Prahy. Dnes je Gagarinová uznávanou historičkou umění a ředitelkou muzeí moskevského Kremlu, z jehož pokladů byla pro Pražský hrad sestavena výstava nazvaná Carský dvůr pod žezlem Romanovců. Mnohé z exponátů přitom ještě nikdy nebyly vystaveny v zahraničí. Výstava je pojatá jako soubor příběhů členů carské dynastie Romanovců, kteří měli zajímavé a často velmi pohnuté osudy, píše deník.


Alena Hanáková,  foto: ČTK
Novou ministryní kultury ve vládě Petra Nečase by se mohla stát poslankyně TOP 09 a Starostů Alena Hanáková. Informují o tom Lidové noviny. Bývalou starostku Vizovic předchází podle listu vynikající reference. Podle svých stranických kolegů proměnila obec v kulturní velmoc a sama o sobě říká, že "kultura tvoří velkou část jejího života". Hanáková nabídku na vstup do vlády ještě zvažuje. Kromě ní se jako o budoucím šéfovi resortu kultury mluvilo ještě o lídrovi hnutí Starostové a nezávislí Petru Gazdíkovi nebo poslanci Stanislavu Polčákovi, oba to ale odmítli. Ve hře je i děkan FFUK Michal Stehlík, náměstek ministra Radek Zdráhal nebo muzikantka Zuzana Lapčíková. Dosavadní ministr kultury Jiří Besser ve čtvrtek ráno rezignoval na svou funkci kvůli tomu, že v majetkovém přiznání nepřiznal nemovitost na Floridě, a také kvůli svému společníku ve firmě, který byl odsouzen pro korupci.


Ladislav Bátora
Kontroverzní úředník Ladislav Bátora končí jako poradce ministra školství i v čele hnutí D.O.S.T. Potvrdil to deníku Právo. Důvodem rezignace je podle listu to, že se proti jeho kritice na adresu členů vlády postavil nejen ministr školství Josef Dobeš, ale i jeho nejbližší spolupracovníci. Bátora oznámil, že k jeho rezignaci na předsedu akce D.O.S.T. dojde ve čtvrtek v poledne. Dodal, že si výroky na adresu ministrů financí a zahraničí Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga "všechno moc a moc pokazil", dokonce ve vlastních řadách. Sdružení, které uvažuje o přeměně v politickou stranu, tím ztrácí svou nejvýraznější a mediálně nejznámější tvář, napsalo Právo. Bátora dodal, že skončí i v roli Dobešova poradce. "Mám na školství 0,1 úvazku, je logické, jak jistě chápete, že zde také skončím,"řekl. Bátora odešel z pozice zástupce šéfky ministrova kabinetu v říjnu na vlastní žádost. V minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu ve volbách do sněmovny.


Václav Klaus provokuje se školným trochu lacině, soudí ve svém komentáři Lidové noviny. Podle prezidenta je bezplatné studium na vysoké škole parazitováním studentů na zbytku společnosti. Neparazitují však žáci základních a studenti středních škol, u těch je prý logické, že je stát financuje. Vysoká škola ale zásadním způsobem zvyšuje uplatnitelnost ve společnosti i v osobním životě, proto by si ji měl každý platit sám. To je ovšem od prezidenta velmi chatrná konstrukce. Cožpak není velký rozdíl v uplatnitelnosti i mezi absolventy základní a střední školy? - ptají se Lidové noviny. Chtěl-li prezident hájit a propagovat školné, mohl to udělat obratněji. Třeba srovnáním nákladů na jednotlivé stupně škol. Mohl také zohlednit fakt, že základní školu dětem nařizuje zákon a do střední nastupují jako děti bez občanských práv, kdežto na vysokou se hlásí jako plnoletí a plnoprávní občané. Pro školné mluví také jeho regulační a motivační účinky na studenty.


Foto: Jiří Němec,  Radio Prague International
Pořízení vlastního bydlení bude příští rok ještě výhodnější než letos, uvádějí Hospodářské noviny. Byty podle realitních expertů během očekávané recese zlevní, protože ubude kupců. Podle Libora Ostatka, šéfa společnosti Golem Finance, se ekonomika propadne do čtyř procent. A tomu bude odpovídat i propad cen realit. Ve hře je však i katastrofičtější scénář rozpadu eurozóny s mnohem větším pádem cen. V takovém případě by podle Ostatka banky trh zaplavily spoustou nemovitostí z nesplácených hypoték. Jen odhaduje, jaký by to mělo dopad na ceny nemovitostí. Ty například během dvou krizových let 2008 a 2009 klesly až o dvacet procent. Od začátku letošního roku klesly ceny bytů v Česku o čtyři procenta. Průměrný byt 3 + 1 o velikosti 74 metrů čtverečních stál začátkem letošního prosince necelý jeden a půl milionu korun, uvádí deník.


Bohuslav Reynek
Hospodářské noviny přinášejí obsáhlou recenzi výpravné publikace, věnované kultovnímu básníku a grafikovi Bohuslavu Reynkovi. Jeho nejobsáhlejší retrospektivu připravila v těchto týdnech Galerie hl. m. Prahy k 40. výročí jeho úmrtí. V Domě U kamenného zvonu jsou vystaveny stovky jeho grafik i ukázky jeho básnické tvorby. Nakladatelství Arbor Vitae k této příležitosti vydalo i zmiňovanou knihu nazvanou prostě Bohuslav Reynek. Recenze v krátkosti shrnuje život grafika v jeho milovaném Petrkově na Vysočině, kde žil sice v odloučení od společnosti, kam za ním ale zejména v 60. letech mířily významné osobnosti jako Josef Kolář, Martin Jirous nebo Ivan Diviš. Básník s hlubokou křesťanskou orientací vzdoroval totalitnímu režimu svou nebojovností a pokorou. V šedesátých letech se stal doslova ikonou neoficiální kultury. Výročí čtyřiceti let od jeho úmrtí připomněla řada výstav i publikací. Pražská retrospektiva i publikace je z nich největší, představuje Reynkovo dílo v nejúplnější verzi, uvádějí Hospodářské noviny.


České děti jedí zdravěji, uvádí Mladá fronta Dnes. Nad fastfoody vedou podle deníku školní jídelny. Ještě v r. 2008 se bez snídaně obešla celá čtvrtina dětí, dnes nejdůležitější jídlo dne vynechává pouze sedm procent školáků. Vyplývá to průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny mezi žáky základních škol. O tom, že české děti jsou na dobré cestě, svědčí i patnáctiprocentní pokles obliby fastfoodů. Absolutní většina žáků obědvá ve školních jídelnách, které vaří vesměs kvalitně a zdravě. Průzkum navíc ukázal, že polovina školáků pravidelně několikrát týdně sportuje. Významně se taky zkrátil čas, který školáci tráví u počítače. Zatímco před třemi lety přiznalo přes šedesát procent dětí, že před monitory prosedí více než dvě hodiny denně, dnes se k tomu přihlásila pouze čtvrtina dětí.