Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vládní nováčci přiznali jmění, až na ministra Kubu, píše Mladá fronta Dnes. Šest nových ministrů Nečasovy vlády dostalo od deníku majetkové dotazníky. Pět z nich poslalo odpovědi zpět. Už týden je dluží nový ministr průmyslu Martin Kuba. Ten je podle listu kritizován za své vazby na tzv. 'kmotry' v jižních Čechách.

Vládní nováčci přiznali jmění, až na ministra Kubu, píše Mladá fronta Dnes. Šest nových ministrů Nečasovy vlády dostalo od deníku majetkové dotazníky. Pět z nich poslalo odpovědi zpět. Už týden je dluží nový ministr průmyslu Martin Kuba. Ten je podle listu kritizován za své vazby na tzv. 'kmotry' v jižních Čechách. Podle Mladé fronty Dnes nejde o samoúčelný vpád do jejich soukromí. Majetek vrcholných politiků je pod veřejnou kontrolou, aby bylo možné zjistit, zda například záhadně nezbohatli v politice či bezprostředně po odchodu z ní. Mezi členy Nečasovy vlády jsou dobře zajištění i chudší lidé. Nenápadná vicepremiérka Karolína Peake /VV/ překvapivě patří k nejbohatším. Bydlí v Praze na Kampě a může se pochlubit úsporami ve výši 16 milionů korun. Pozoruhodný údaj uvedl nový ministr dopravy Pavel Dobeš /VV/. Těsně před vstupem do politiky bral 80 tisíc měsíčně, více než poslanec. Průzkum přinesl i kuriózní zjištění. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nemá auto, jen skútr Vespa. Jinak píše ze všech politiků nejpodrobnější majetkové přiznání, kde jsou i knihy.


Až třem českým krajům hrozí, že po roce 2014 přijdou o miliardy korun z evropských fondů. K dotacím budou mít přístup i nadále, ale v menším rozsahu a za horších podmínek. Výpadek příjmů může postihnout Středočeský a Jihomoravský kraj a Kraj Vysočinu. Důvodem bude jejich "zbohatnutí" po aktuálním přepočítání výše hrubého domácího produktu /HDP/, píšou Lidové noviny. Tyto regiony jsou podle posledních údajů unijního statistického úřadu na 74 procentech evropského průměru. Jakmile překročí laťku 75 procent průměrné výše HDP na obyvatele, Evropská unie už k nim nebude tak štědrá jako dosud. Český statistický úřad zatím zveřejnil jen údaj o přepočteném HDP za celý stát, který narostl o zhruba čtyři procenta. Do statistik se nyní podle nových unijních pravidel započítávají i odhady šedé ekonomiky, tedy třeba příjmy z prodeje drog, prostituce a práce načerno. Statistici mají ve středu prozradit, jak se pozice českých krajů po revizi HDP změnila. Závazné ale budou až hodnoty, které zveřejní statistický úřad EU v polovině prosince.


Nově vznikající Národní zdravotní registr pohltí všechny současné zdravotní registry a u vašeho jména se tak 'shromáždí' ty nejintimnější detaily. Kromě klasické zdravotní diagnózy třeba počet potratů, pokusů o umělé oplodnění, zda jste užíval drogy, v čem bydlíte, jaké máte vzdělání, až po informace, že vás vyloučili z dárcovství krve nebo o sociálních poměrech vašich rodičů. Jak píše Mladá fronta Dnes, nový obří registr bude stát 300 milionů korun. U pacientů, ale i lékařů a odborníků z Úřadu pro ochranu osobních údajů vzbuzuje velké obavy jednak z tak souhrnné databáze, jednak z jejího zneužití. Ve vyhlášce totiž není jasně řečeno, kdo bude mít k datům přístup. To, co v Česku vzniká, nemá ve světě obdoby, uvedl Josef Prokeš z Úřadu pro ochranu osobních údajů. Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek tvrdí, že k obavám není důvod. Jak toho chce ministerstvo dosáhnout, ale neřekl. Do registru přitom budou mít přístup stovky lidí - od lékařů až po úředníky z několika institucí. Náměstek také popírá, že by v zákoně o zdravotních službách byla pasáž o sbírání informací o majetku. Mladá fronta Dnes má stanovisko právníků, kteří říkají, že pod tak obšírně definovaný registr se vejde úplně cokoliv.


Horníkům chtějí sebrat zdravotní příspěvek, píše ve svém titulku deník Právo. Horníkům, kteří museli opustit podzemí ze zdravotních důvodů, náleží kompenzace 1500 až 1900 korun. Tu dostávají až do 60 let věku nebo do odchodu do důchodu. Podle zdůvodnění ministerstva, které má deník k dispozici, jde o nesystémovou sociální dávku, která ztratila své původní poslání. Ministerstvo je totiž přesvědčeno, že hornictví již není celoživotním zaměstnáním a dosud vyplácené dávky nemají podstatný vliv na zmírnění sociálních důsledků spojených se změnou zaměstnání. Podle předsedy hornického odborového svazu Jana Sábela je sice v dolech technika lepší, ale prašnost stále stejná. Od roku 1993 navíc jde příplatek nikoliv na vrub státu, ale zaměstnavatelů. Například Ostravsko-karvinské doly takto vyplácejí ročně kolem 50 miliónů korun. Již nyní se zaměstnavatelé snaží vyplácení příspěvků obejít. Podle horníků vláda podmínky v dolech nezná. Když se před třemi lety diskutovalo o zvyšování věku pro odchod do důchodu, pozval šéf hornických odborů tehdejšího ministra Petra Nečase, aby sfáral. Do dvou měsíců bylo na světě nařízení vlády o předčasných důchodech, uvedl předseda hornického odborového svazu Jan Sábel. Možná by podle něj měla do dolů sfárat celá vláda.


Koláž: Kristýna Maková
Zatímco v oblasti korupce či rozpočtu politici vyvíjí legislativní činnost, jinde setrvávají v nic nedělání. Sem spadá, bohužel, i oblast bydlení. A když trh reaguje po svém, pak se politici diví, jezdí jako o závod do Šluknovského výběžku a vydávají dramatická prohlášení, píše Právo. Není výjimkou, když nájemné za malou 'špeluňku' činí 10 tisíc korun měsíčně, přičemž 70 procent z toho zaplatí v sociálních dávkách stát. Zakažte to, je to nemravné, křičí politici. Mnozí u nás bohužel nevědí, co to je sociální bydlení. Na rozdíl od vlastnických forem bydlení či volného nájmu zde tržní pravidla neplatí. Avšak žádná ze zmíněných forem u nás de facto roli neziskového či sociálního bydlení nehraje. A tak se podnikatelé chopili nabízené příležitosti. Stát sice nenabízí občanům bydlení v sociálních bytech, ale poskytuje jim různé dávky v hmotné nouzi. Tyto dávky pak mnohdy putují přímo na účet pronajímatelů a zajišťují jim docela výnosný obchod - poskytování sociálního bydlení privátní sférou se ziskem. Sociální bydlení v zahraničí funguje. Jen by podle listu politici měli nalézt odpovědného správce věcí veřejných a pochopit zákonitosti bytového trhu.


Vrchní státní zástupce Stanislav Mečl spustil čistky kvůli Mostecké uhelné, píší Hospodářské noviny. Potvrdil, že v kauze byli žalobci laxní. Padla i šéfka odboru závažné hospodářské trestné činnosti Marcela Kratochvílová. Mečl obdržel analýzu toho, zda zastupitelství nepochybilo v případě Mostecké uhelné. Vyšetřování společnosti a především komunikace se švýcarskými úřady spadaly právě pod odvolanou Kratochvílovou. Švýcarsko rok a půl bezúspěšně naléhalo, ať se Češi připojí jako poškození do trestního řízení. Navíc Švýcaři poskytli spis, který shromáždili. Ten však ležel na vrchním státním zastupitelství téměř rok.


Rozšíření mýta je opět ve hře, píšou Lidové noviny. Ministr dopravy Pavel Dobeš obnovil jednání s kraji. Začíná tak nové kolo 'handrkování', které silnice zpoplatní a které ne, na jehož konci by podle Dobešových představ mělo být výběrové řízení na dodavatele systému. Aktuální plán ministerstva je rozšířit výběr mýtného o zhruba 3800 kilometrů silnic I. tříd a vybraných silnic II. a III. tříd. Kraje však tvrdí, že zatím o ničem nevědí. Hejtmani by chtěli jednat nejen o rozsahu, ale i způsobu zpoplatnění. Rozhodně nechceme mýtné brány, tvrdí hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Mýtné brány však nechce ani ministr Dobeš. Každý kraj k tomu přistupuje jinak, je třeba najít ideální kombinaci efektivnosti výběru a zároveň ochrany před objížděním, říká Milan Dont z odboru pozemních komunikací ministerstva dopravy.


Policie objevila v centru Prahy děti, které nikdy nebyly venku. Tříletý chlapec a jedenapůlletá holčička přišli na svět doma a byt zřejmě nikdy neopustili. Děti neměly rodné listy, byly sice dobře živené, ale psychicky deprivované. Když je objevila policie, reagovaly překvapeně i na hračky, píše Mladá fronta Dnes. Rodiče narození dětí zatajili. "Byli přesvědčeni, že o ně dobře pečují tím, že je chrání od špatného okolního světa," uvedla radní Prahy 2 Kateřina Jechová. Děti byly nejprve převezeny do dětského centra Thomayerovy nemocnice, nyní jsou už v náhradní rodině. Podle listu jsou děti v péči prarodičů. Rodiče, vyznavači alternativního životního stylu, stejně o děti ztratili zájem ve chvíli, kdy se jich dotkl někdo jiný. Policie se nechtěla ani vyjádřit, zda jsou stíháni za nějaký trestný čin.