Přehled tisku

0:00
/
0:00

Výjimečně začneme v zahraničí. Britský týdeník The Economist označil českou politiku za "zahnívající partitokracii", tedy zahnívající vládu politických stran, které se brzy po listopadu 1989 zmocnily demokratického procesu. Mnoho jejich čelných představitelů systém od té doby zneužívá ve svůj prospěch, stali se z nich arogantní a zkorumpovaní lidé. Economist uvádí, že pro toto tvrzení existuje mnoho důkazů.

Výjimečně začneme v zahraničí. Britský týdeník The Economist označil českou politiku za "zahnívající partitokracii", tedy zahnívající vládu politických stran, které se brzy po listopadu 1989 zmocnily demokratického procesu. Mnoho jejich čelných představitelů systém od té doby zneužívá ve svůj prospěch, stali se z nich arogantní a zkorumpovaní lidé. Economist uvádí, že pro toto tvrzení existuje mnoho důkazů. Podle týdeníku to dokazuje například neslavný pád středopravé vlády Mirka Topolánka během předsednictví České republiky v Radě EU v roce 2009, které bylo znamením nevyspělosti české demokracie. Čeští politici mají špatné renomé nejen v Česku, ale i v zahraničí, soudí The Economist. Podle statistik Transparency International se Česká republika na žebříčku zkorumpovanosti států pohybuje na stejné úrovni jako Saudská Arábie a Jihoafrická republika. List však připouští, že sousedé ČR na tom nejsou o mnoho lépe.


Martin Kocourek
O podezřelých milionech pro matku ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka píše Mladá fronta Dnes. Expremiér Stanislav Gross podle deníku nebyl jediný, komu společnost Key Investments pomohla s mnohamilionovými obchody. Dokumenty, které má list k dispozici, ukazují, že několik měsíců po Grossově transakci získala firma ještě jednu zajímavou klientku: Jindřišku Kocourkovou. Tehdy šedesátiletá důchodkyně, které přišly 10. března 2008 na čerstvě založený účet cenné papíry od firmy z Nového Mexika v hodnotě mnoha milionů korun, je matka ministra průmyslu a obchodu a významného člena ODS Martina Kocourka. Kocourková si nechala cenné papíry na účtu jen tři měsíce, pak vydala pokyn k prodeji a 16 milionů korun včetně statisícového zhodnocení putovalo na její bankovní konto. Kocourková ani její syn obchod vysvětlovat nechtějí. Ministr tvrdí, že jde o legální rodinné peníze, z jakých zdrojů ale 16 milionů získal, odmítl rozebírat. Podivné obchody by ale podle MFD vysvětlit měl, protože v době, kdy se jeho matka stala klientkou firmy, byl šéfem dozorčí rady polostátního kolosu ČEZ, který dával Key Investments milionové zakázky.


Kompletní audit odkryl systém utrácení na ministerstvu vnitra, policejním prezidiu a generálním ředitelství hasičů. Přináší svědectví o systému, v němž vybraní úředníci nekontrolovaně rozhazovali statisíce i stamiliony korun. Píšou to Hospodářské noviny. Když platilo vnitro, mohla stát mikrovlnná trouba 25.000 korun a 30 autorádií milion. Mezi lety 2008 až 2010 za ministrů Ivana Langra a Martina Peciny například úředníci podle HN tříštili zakázky tak, aby nemuseli vypisovat veřejná výběrová řízení. Třeba firma Euroconect dodávala ministerskému zařízení nádobí. Vystavila 138 faktur na totožné zboží, částky přitom nikdy nepřekročily 100.000 korun. Vnitro tak nemuselo oslovovat více dodavatelů. Celkem šlo o 2,89 milionu Kč. Trestem za rozkrádání přitom mohlo být i povýšení, dodal deník. Karel Kadeřábek například připravil svého zaměstnavatele při podvodech s auty o téměř milion korun. Když jej soud před pěti lety odsoudil podmíněně k tříletému vězení, vedení podniku ho převedlo z funkce ředitele autodopravy na vedoucí místo - ředitele hotelů Šumava a Vltava se 60 podřízenými.


Miliardový tendr na svoz pražského komunálního odpadu provázejí podezřelé okolnosti. Za nejvýhodnější nabídkou stojí jen pár dní stará firma, píšou Lidové noviny. Opozice na magistrátu hovoří rovnou o podezření z tunelování. V červenci vyhlásil magistrát výběrové řízení na svoz odpadu v příštích deseti let. Praha počítala s hodnotou zakázky 13,2 miliardy korun. Nejlevnější nabídka je 16,4 miliardy korun bez DPH. Podalo ji sdružení firem Čistá Praha, za nímž stojí tři subjekty: Pražské služby, AVE CZ a Pražská odpadová a.s. Pražská odpadová a.s. ale disponuje jen dvoumilionovým kapitálem, nemá zkušenosti a podle zápisu v obchodním rejstříku vznikla 21. října - necelé dva týdny před otevíráním obálek s nabídkami. Podle expertů je zřejmě za zakázkou někdo v pozadí, kdo si tak chce pojistit svou provizi.


Roste počet lidí, kteří by chtěli zcela zakázat kouření v restauracích. Pro zákaz je v současné době téměř 70 procent Čechů, přičemž před čtyřmi lety to byla jen polovina lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro deník Mladá fronta Dnes. Pro vykázaní kuřáků na ulici je čím dál více samotných kuřáků. V roce 2007 podporovalo zákaz jen 13 procent kuřáků, dnes s ním souhlasí téměř 33 procent pravidelných kuřáků, společně s příležitostnými kuřáky pak 40 procent. Podle nejznámějšího bojovníka proti tabáku, poslance Borise Šťastného (ODS), je to zcela přirozený trend, píše list. Do konce roku chce sněmovně předložit další návrh zákona, který omezí kouření v restauracích.


Pokud má nájemník další byt či dům, nemusí to automaticky znamenat možnost výpovědi z nájmu. Rozhodl tak Ústavní soud, když se postavil na stranu nájemníků v jednom z pražských domů s regulovaným nájemným. Ty se majitelé pokusili vypovědět z nájmu s odkazem na to, že mají vlastní dům a chalupu. Uvádí to deník Právo. Podle mluvčí soudu Jany Pelcové ale nesouvisí s nedávným verdiktem Nejvyššího soudu, který v podobné věci také vyšel vstříc nájemníkům. "Není to žádný precedens, šlo o specifický případ,"řekla Pelcová v Právu. Jádrem sporu byl fakt, že nájemníci v době trvání nájemní smlouvy získali vlastní dům s bytovou jednotkou několik kilometrů za Prahou a rekreační chalupu. Na základě toho majitelé pražského domu podali žalobu na výpověď z nájmu bez nároku na zajištění náhradního bytu. V domě za Prahou přitom bydlela na základě řádného nájmu jiná rodina a rekreační stavení bylo nevhodné k celoročnímu užívání.